Máza Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 2/2010. (II.17.) Önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 30

Máza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1.) pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVlll. törvény 6. § (1) bekezdésében és a 13.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az országos jogszabályban felsorolt, a véleményezési eljárásban érdekelt államigazgatási szervek és a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati határozatban felsorolt partnerek véleményét kikérve, a község helyi építési szabályzatáról szóló 2/2010. (II.17.) önkormányzati rendeletének módosítása érdekében a következőket rendeli el:



1.§A 2/2010. (II.17.) Önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R) 1.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen telket alakítani, építményt, építményrészt, épületet tervezni, kivitelezni, építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni, lebontani, használni vagy elmozdítani, rendeltetését megváltoztatni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű előírások megtartása mellett csak és kizárólag a külön jogszabályok, e rendelet és mellékletei együttes alkalmazásával szabad.”


2.§A R 3.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„A szabályozási elemek értelmezése

3.§


(1)E rendelet alkalmazásában:


a)Épületszélesség:

aa)Négyszög alaprajz esetén a rövidebb alaprajzi méret.

ab)Épületszárnyakkal tagolt (L, T stb.) alaprajz esetén az épületszárnyak szélességi mérete.

b)Utcai épület: az építési telek előkerttel meghatározott utcafrontján álló, vagy oda tervezett, az adott területfelhasználási egységben az építési övezeti előírások szerinti fő funkciójú épület.

c)Udvari épület: az utcai épület mögött, esetenként mellett álló, vagy oda tervezett, az adott területhasználat fő funkcióját kiegészítő, kiszolgáló funkciójú (gazdasági épület, garázs) épület.

d)Építménymagasság az építmény valamennyi, a telek beépítettsége meghatározásánál figyelembe veendő építmény kontúrvonalára állított függőleges felületre vetített homlokzati vetületi-felület összegének (F) valamennyi, e vetületi-felület vízszintesen mért hosszának összegével (L) való osztásából (F/L) eredő érték.

Az építménymagasság megállapítása során:

da)az egyes homlokzati vetületi-felületeket az adott felületi síknak és a legfelső teljes építményszint záró szerkezetének felső síkjának metszésvonala vagy érintővonala és a síknak a rendezett tereppel való metszésvonala közötti magassággal kell megállapítani, legfeljebb 6,0 m magasságú két oromfal kivételével, amelyek nem az építmény hosszoldalán állnak,

db)az egyes homlokzatfelületekhez hozzá kell számítani – a kémény, a tetőszerelvények, a 0,5 m2-t meg nem haladó felületű padlásvilágító ablak és az 1,0 m2-t meg nem haladó felületű reklámhordozók kivételével – mindazoknak az építményrészeknek (attikafal, torony, kupola, tető, tetőrész vagy egyéb építményrész) a felületét, amelyek az a) pont szerinti metszésvonalra vagy érintővonalra az építmény irányában emelkedő 45 fok alatt vont – az előzővel párhuzamos – síkkal történő vetítéssel meghatározott magasságával,

dc)a négy oldalról körülhatárolt légakna, légudvar, belső udvar homlokzat felületeit, valamint a loggiák belső oldalfelületeit és azok vízszintesen mért hosszait figyelmen kívül kell hagyni,

dd)az egy telken álló több épület magasságát külön-külön kell figyelembe venni.

Az épület egy homlokzatának magasságát a hozzá tartozó F/L érték alapján kell megállapítani.

e)Áttört kerítés: olyan kerítés, amelynél a tömör felületek aránya a kerítés teljes felületének 50%-át nem haladja meg, és az egybefüggő tömör felületek külön-külön nem érik el a kerítés teljes hosszának 10%-át, valamint a kerítés lábazatának magassága nem haladja meg az 50 cm-t.


(2)Értelmező rendelkezések


a)E rendelet előírásai és a szabályozási terv szabályozási elemei kötelező érvényűek. Az ezektől való eltérés csak e rendelet módosításával történhet.

b)Az (a) pontban meghatározott előírás nem vonatkozik a szabályozási terv következő elemeire:

ba)irányadó telekhatár

bb)megszüntető jel

bc)helyi védettségű építészeti értékek

c)A tervezett szabályozási vonal új telekalakítás, új épület építése esetén érvényesítendő.

Ahol a tervezett szabályozási vonal meglévő telket keresztez, a telket érintő telekalakítás, építés a szabályozási vonallal jelölt telekalakítás végrehajtását követően történhet.

d)Az építési hely értelmezése oldalhatáron álló beépítési mód esetén

da)Észak-déli, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely a telek északi oldalhatárára tapadjon, ha a szabályozási terv nem jelöli másként.

db)Kelet-nyugati, vagy ahhoz közelítő irányú közterületre fűzött építési telkek esetén az építési hely kialakult utcasoron a történetileg kialakult állapothoz igazodjon, új utcasoron a telek nyugati oldalhatárára tapadjon, ha a szabályozási terv nem jelöli másként.

e)Az építési övezeti vagy övezeti előírást új építés esetén kell érvényesíteni. Abban az esetben, ha az építési övezeti vagy övezeti előírásnak nem megfelelő állapot e rendelet hatálybalépését megelőzően keletkezett, a következők szerint kell eljárni:

ea)az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legkisebb értéket el nem érő telekterület esetén az építési telek vagy telek az adott építési övezetre vagy övezetre vonatkozó egyéb előírás betarthatósága esetén beépíthető

eb)az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legkisebb értéket el nem érő utcai telekszélesség esetén az építési telek vagy telek az adott építési övezetre vagy övezetre vonatkozó egyéb előírás és a tűzrendészeti előírások betarthatósága esetén beépíthető

ec)az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő beépítési módtól eltérő beépítési módú építmény megtartható, építménymagassága az övezeti előírások betartásával növelhető, de egyéb bővítése, bontást követő átépítése, az adott ingatlan területén új épület építése csak az adott építési övezeti vagy övezeti előírások szerinti beépítési móddal történhet.

ed)az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legnagyobb értéket meghaladó beépítettség átalakítás esetén megtartható, de nem növelhető. Bontásból eredő új építés esetén az adott építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő értéket kell figyelembe venni.

ee)az építési övezeti vagy övezeti előírásban szereplő legkisebb értéket el nem érő, vagy legnagyobb értéket meghaladó építménymagasságú építmény átalakítás esetén megtartható, de bővítése, bontást követő átépítése, az adott ingatlan területén új épület építése csak az adott építési övezeti vagy övezeti előírások szerinti építménymagassággal történhet.

f)Az OTÉK előírásaira való hivatkozáskor

fa)az OTÉK településrendezési tartalmi követelményeinek és jelmagyarázatának kivételével az OTÉK aktuális előírásait,

fb)az OTÉK településrendezési tartalmi követelményeinek és jelmagyarázatának esetében az OTÉK 2012. augusztus 6-án hatályos előírásait

kell alapul venni.”


3.§A R 5.§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6)A rendelet hatálya alá tartozó területen a 45 foknál meredekebb dőlésű rézsű és annak 10 m-es környezete, a 2 m-nél magasabb természetes vagy mesterségesen kiképzett fal (nyitott kőzetfal, partfal, bevágás, mélyút, tereplépcső) és annak 10 m-es környezete, továbbá a 15 foknál meredekebb dőlésű, és a bevágásokkal, tereplépcsőkkel, eróziós árkokkal tagolt terep jogszabállyal kijelölt veszélyes környezetnek minősül. Az építészeti-műszaki dokumentáció részét képező geotechnikai jelentésnek tartalmaznia kell az építmény kialakításához szükséges geotechnikai állapotot a geotechnikai kategóriának és a kijelölés alapjául szolgáló különleges körülményeknek (mozgás, csúszás- és omlásveszély) a figyelembevételével.”


4.§A R 9.§ (3) g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„g)különleges beépítésre nem szánt területek

ga)nyersanyag-lelőhely

gb)sírkert.”


5.§(1)A R 11.§ (2) a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a)Beépítésre szánt területen terepszint alatti építmény az építési helyen belül bárhol létesíthető, ahol nem gátolják műszaki megoldásokkal ki nem küszöbölhető építéshidrológiai, mérnökgeológiai, vagy egyéb geotechnikai adottságok, illetve ahol nem veszélyeztet más építményeket és nyomvonalas létesítményeket.”


      (2)A R 11.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)A szabályozási terven jelölt, az alábbiakban felsorolt egykori bányászati objektumok biztonsági övezetében építmény nem helyezhető el.


a)37 m-es akna biztonsági övezete 10 m

b)D-i Aranka légtáró biztonsági övezete 5 m

c)É-i Aranka légtáró biztonsági övezete 5 m

d)ll.sz. segéd-táró biztonsági övezete 5 m

e)ll.sz. táró biztonsági övezete 5 m

f)Léggurító biztonsági övezete 5 m

g)Mázai régi-akna biztonsági övezete nem határozható meg

h)Mázai szállító-akna biztonsági övezete 10 m

i)V.sz. táró biztonsági övezete 5 m”


6.§A R 12.§ (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)Közművesítettséggel kapcsolatos előírások


Kisvárosias lakóterületen az építési telek beépítésének feltételeként biztosítandó közműellátás legalább a következő:


a)villamos energiaellátás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással

b)ivóvíz ellátás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással

c)szennyvízcsatornával rendelkező területen a szennyvízelvezetés és –tisztítás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással, szennyvízcsatornával nem rendelkező területen egyedileg, szakszerű közműpótló alkalmazásával

d)közterületi csapadékvíz elvezető hálózattal rendelkező területen közüzemi vagy közcélú szolgáltatással, közterületi csapadékvíz elvezető hálózattal nem rendelkező területen egyedileg, ártalommentesen elhelyezve.


(4)Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 8. melléklet tartalmazza.”


7.§A R 13.§ (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)Közművesítettséggel kapcsolatos előírások


Falusias lakóterületen az építési telek beépítésének feltételeként biztosítandó közműellátás legalább a következő:


a)villamos energiaellátás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással

b)ivóvíz ellátás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással

c)szennyvízcsatornával rendelkező területen a szennyvízelvezetés és –tisztítás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással, szennyvízcsatornával nem rendelkező területen egyedileg, szakszerű közműpótló alkalmazásával

d)közterületi csapadékvíz elvezető hálózattal rendelkező területen közüzemi vagy közcélú szolgáltatással, közterületi csapadékvíz elvezető hálózattal nem rendelkező területen egyedileg, ártalommentesen elhelyezve.


(4)Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 9. melléklet tartalmazza.”


8.§(1)A R 14.§ (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)Közművesítettséggel kapcsolatos előírások


Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területen az építési telek beépítésének feltételeként biztosítandó közműellátás legalább a következő:


a)villamos energiaellátás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással

b)ivóvíz ellátás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással

c)szennyvízcsatornával rendelkező területen a szennyvízelvezetés és –tisztítás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással, szennyvízcsatornával nem rendelkező területen egyedileg, szakszerű közműpótló alkalmazásával

d)közterületi csapadékvíz elvezető hálózattal rendelkező területen közüzemi vagy közcélú szolgáltatással, közterületi csapadékvíz elvezető hálózattal nem rendelkező területen egyedileg, ártalommentesen elhelyezve.


(4)Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 10. melléklet tartalmazza.”


     (2)A R 14.§ (5) a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a)Az építési telkek növényesítése a jelen rendelet 31.§-ban részletezett beültetési kötelezettség szerint, szaktervező által készített kertépítészeti terv alapján történhet. A belső zöldfelületek legalább 50%-át őshonos, vagy honos fafajokkal fásítani kell.”


9.§(1)A R 15.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)Közművesítettséggel kapcsolatos előírások


Ipari gazdasági területen az építési telek beépítésének feltételeként biztosítandó közműellátás legalább a következő:


a)villamos energiaellátás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással

b)ivóvíz ellátás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással

c)szennyvízcsatornával rendelkező területen a szennyvízelvezetés és –tisztítás közüzemi vagy közcélú szolgáltatással, szennyvízcsatornával nem rendelkező területen egyedileg, szakszerű közműpótló alkalmazásával

d)közterületi csapadékvíz elvezető hálózattal rendelkező területen közüzemi vagy közcélú szolgáltatással, közterületi csapadékvíz elvezető hálózattal nem rendelkező területen egyedileg, ártalommentesen elhelyezve.”


      (2)A R 15.§ (4) a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a)Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 11. melléklet tartalmazza.”


10.§A R 16.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)Az egyes építési övezetekben az építési telek kialakítására és beépítésére vonatkozó előírásokat a 12. melléklet tartalmazza.”


11.§(1)A R 17.§ (2) a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a)A közlekedési területek lehatárolását és övezeti tagozódását a szabályozási terv tünteti fel, a közlekedési hálózat elemeinek felsorolását a 13. melléklet tartalmazza.”


      (2)A R 17.§ (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(8) Magánutak kialakítására vonatkozó előírások


a)Magánút céljára az adott építési övezeti, illetve övezeti előírásokban rögzített minimális telekterületnél kisebb területű telek kialakítható.

b)Közforgalom elől elzárt magánút telekszélessége legalább 6 m, nyílt rendszerű csapadékvíz elvezetés esetén legalább 9 m legyen.

c)Közforgalom előtt megnyitott magánút telekszélessége legalább 12 m legyen.

d)14 m szélességet elérő magánúton legalább egyoldali fásított sávot kell kialakítani.”

12.§A R 19.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3)Építmények elhelyezése védelmi rendeltetésű erdőben


Védelmi rendeltetésű erdőben épületet elhelyezni nem szabad. Épületnek nem minősülő építmény csak a fő funkcióhoz köthető funkcióval, természetvédelmi, vagy vadgazdálkodási céllal helyezhető el a külön jogszabályban rögzítettek szerint.”


13.§A R 21.§ (2) b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b)Az övezetben bármilyen építmény csak az ingatlan művelési ágához kötődő funkcióval, az OTÉK 29.§ (3) és (4) szerinti területű telken és beépítettséggel, az OTÉK 33.§-ban felsoroltak figyelembevételével helyezhető el a következő előírások szerint:

ba)Az épületeket szabadonállóan, az utcaképhez illeszkedő, ennek híján a megközelítő út tengelyétől számított 10 m-es előkert, OTÉK szerinti oldalkert és legalább 6 m-es hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.

bb)Az épületek tömege, fedése, szín- és formavilága a táj építési hagyományait kövesse.

bc)Gazdasági épület földszintes, legfeljebb 4,50 m lejtő felőli homlokzatmagasságú lehet. Az épület szélessége legfeljebb 9,0 m.

bd)Lakóépület legfeljebb 5,00 m lejtő felőli homlokzatmagasságú lehet. Az épület szélessége legfeljebb 9,0 m.”


14.§(1)A R 22.§ (2) b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b)Az övezetben bármilyen építmény csak az ingatlan művelési ágához kötődő funkcióval, az OTÉK 29.§ (3) és (4) szerinti területű telken és beépítettséggel, az OTÉK 33.§-ban felsoroltak figyelembevételével helyezhető el a következő előírások szerint:

ba)Az épületeket szabadonállóan, legalább 10 m-es elő-, oldal-, és hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.

bb)Az épületek tömege, fedése, szín- és formavilága a táj építési hagyományait kövesse.

bc)Gazdasági épület földszintes, legfeljebb 7,50 m építménymagasságú lehet.

bd)Lakóépület legfeljebb 5,00 m építménymagasságú lehet. Az épület szélessége legfeljebb 9,0 m.”


       (2)A R 22.§ (3) c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„c)Telekalakítás a (2) bekezdés a) pontja szerint végezhető.”


15.§A R 25.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„25.§(1)A „Kk-B” jelű különleges terület bányászati célokat szolgál, ahol a „Máza I - agyag” védnevű bányatelek fő funkciójához köthető funkciójú építmény helyezhető el a következő előírások betartásával:


a)szabadonálló beépítési mód

b)OTÉK szerinti legnagyobb beépítettség

c)8,50 m legnagyobb építménymagasság


(2)A „Kk-sk” jelű különleges beépítésre nem szánt terület a régi temető, sírkert területe.


a)Az övezetben csak a fő funkcióhoz kapcsolódó építmény helyezhető el, épület nem építhető.

b)A temetőben található régi sírkövek megőrzendők.

c)A terület növényesítése, elkerítése őshonos, vagy honos fajok alkalmazásával, tájépítész szaktervező bevonásával történhet. Tájidegen, özön jellegű fajok nem telepíthetők.”


16.§A R 26.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„26.§(1)Helyi építészeti értékek védelmére vonatkozó előírások


a)A helyi védettségű építmények listáját az 1. függelék tartalmazza, az 1. függelék szerinti építményeket irányadó elemként a szabályozási terv tünteti fel.

b)A helyi védelemmel kapcsolatos feladatok körét és eljárási rendjét a helyi védelemről szóló önkormányzati rendelet és a HÉSZ együttesen szabályozzák.

c)Helyi egyedi védelem alatt álló épületekkel és építményekkel kapcsolatos bárminemű építési munka esetén a következő előírásokat kell betartani:

ca)Helyi védettségű épületen végzett bármilyen építési munka esetén a hagyományos homlokzati és tömegarányok, párkány- és gerincmagasságok, nyílásrendek, a nyílások osztása, a homlokzati tagozatok megőrzendők.

cb)Helyi védettségű épület úgy bővíthető, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán a legkisebb kárt szenvedje.

Az épület bővítése az épület mögött, fésűs beépítés esetén az oldalhatár mentén hosszirányban, illetve ha a telekszélesség lehetővé teszi, udvari keresztszárnnyal is lehetséges az utcai homlokzattól legalább 5 m-rel hátrahúzva. A keresztszárny szélessége a főépület szélességét nem haladhatja meg, és csak azzal azonos hajlásszögű és anyagú, szimmetrikus nyeregtetővel fedhető.

cc)A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.

cd)Védett részérték az új épületbe visszaépítendő, védett kerítés megtartandó.

ce)Helyi védettségű épület bontására csak a műszaki és erkölcsi avultság beálltával kerülhet sor, a védettség megszüntetését, valamint az épület felmérési és fotódokumentációjának elkészítését követően.

d)Helyi védettségű területen (utcaképi védelem) végzett bármilyen, az utcai épületet érintő építési munka (új épület építése, meglévő bővítése) esetén a következő előírásokat kell megtartani:

da)A területen a történetileg kialakult telekstruktúra, beépítési mód és építési vonalak megőrzendők.

db)Az épületek tömegaránya, tetőformája, anyaghasználata, az utcai kerítés a környezetükben lévő hagyományos épületekhez és kerítésekhez illeszkedjen, homlokzatszélességük, párkány- és gerincmagasságuk a történetileg kialakul mértéket ne haladja meg.

dc)Az épület bővítése az épület mögött, az oldalhatár mentén hosszirányban, illetve ha a telekszélesség lehetővé teszi, udvari keresztszárnnyal is lehetséges az utcai homlokzattól legalább 5 m-rel hátrahúzva. A keresztszárny szélessége a főépület szélességét nem haladhatja meg, és csak azzal azonos hajlásszögű és anyagú, szimmetrikus nyeregtetővel fedhető.


(2)Régészeti lelőhelyek védelmére vonatkozó előírások


a)A település nyilvántartott régészeti lelőhelyeinek és régészeti érdekű területeinek listáját az 1. melléklet tartalmazza, az érintett területeket a szabályozási terv határolja le.

b)Régészeti érintettség esetén a kulturális örökség védelméről szóló törvény, és az ehhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek szerint kell eljárni.”


17.§A R 28.§ helyébe a következő rendelkezés lép:


„28.§(1)Általános követelmények


a)A beruházások megvalósítása, meglévő tevékenységek folytatása, rendeltetési mód változtatás(-ok), valamint a telepengedély alapján gyakorolható ipari és szolgáltató tevékenység csak a környezetvédelmi kölcsönhatások ellenőrzése, a környezetvédelmi előírások és határértékek betartása alapján történhet, a szakhatóságok előírása szerint.

b)Az újonnan kijelölt építési övezetek területei beépítésének előfeltétele a közművesítés, különös tekintettel a szennyvízcsatorna- és csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítésére, illetve a meglévő övezetek területein a közművek megvalósításáig szakszerű közműpótló (pl. zárt gyűjtő) betervezése és kivitelezése kötelező. Egyedi szennyvíztisztító kisberendezés kialakítása a követelmények teljesíthetősége esetén az ÉME engedéllyel és a CE megfelelőségi jelöléssel rendelkező szennyvízkezelő berendezés létesítésének és használatbavételének kivételével vízjogi engedély alapján történhet.

c)A csapadékvíz elvezetéséről vagy a szennyezetlen vizek elszikkasztásáról minden telek tulajdonosának, használójának gondoskodnia kell. A vízfolyásba csak az első fokon eljáró környezetvédelmi és vízügyi hatóság hozzájárulásával és feltételeinek betartásával szabad csapadékvizet bevezetni.

d)A „nagyvízi medrek, a parti sávok, vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével” kapcsolatos eljárásokról szóló vízügyi követelményeket be kell tartani, valamint az előírásoknak megfelelő védősáv fennmaradását biztosítani kell.

e)Tilos a környezeti levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezést vagy határértéken felüli légszennyezettséget okoz, valamint a környezeti levegő bűzzel való terhelése.

f)A telkek területének az övezeti előírásokban meghatározott részét zöldfelületként kell kialakítani.


(2)Környezetterhelési határértékek


a)Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél teljesíteni kell a kibocsátási és a környezetterhelési követelményeket, határértékeket (levegő, élővíz, közcsatorna, földtani közeg, zajterhelés).




(3)Speciális eljárási szabályok


a)A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárások során állapítja meg a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság az elérhető legjobb technikán alapuló intézkedéseket.

b)Erdőterületeket érintő beruházások során az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló jogszabályban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

c)Beruházások megvalósítása során a termőföldről és a termőföld védelméről szóló jogszabályokban foglaltaknak megfelelően kell eljárni.

d)A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vizi létesítmények védelméről szóló jogszabályoknak megfelelően kell a vízügyi hatóság előírásai szerint az engedélyezéseket lefolytatni.”


18.§A R 29.§ helyébe a következő rendelkezés lép:


„29.§(1)Az épületek közötti tűztávolság megfelelőségének szabályozását, a tűzoltóság beavatkozását biztosító követelményeket, és az oltóvíz nyerési lehetőségek biztosításával kapcsolatos követelményeket külön jogszabályok rögzítik.


(2)Az építmények építészeti-műszaki tervezése során a tűzvédelmi műszaki kialakítást jogszabályban meghatározott esetben és tartalommal, megfelelő jogosultsággal rendelkező természetes személy által készített tűzvédelmi műszaki leírásba, tűzvédelmi dokumentációba kell foglalni.”


19.§ A R 30.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


 „30.§Ásványi nyersanyag kitermelésével járó tevékenység (bányászat, tereprendezés, egyes építési tevékenységek, vízrendezés) a külön jogszabályban előírtak szerint végezhető.”


20.§ A R 3. melléklete helyébe e rendelet 10. melléklete lép.


21.§A R 5. függeléke helyébe e rendelet 1. függeléke lép.





















22.§(1) Ez a rendelet 2016. december 30. napján lép hatályba. Előírásait a hatálybalépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.


      (2) Hatályát veszti a R 2.§-a, 4.§-a, 5.§ (3) és (4) bekezdése, 5.§ (5) a) pontja, 9.§ (1) d) pontja, 11.§ (1) bekezdése valamint (2) c) és e) pontja, 12.§ (1) bekezdése, 14.§ (1) bekezdése, 15.§ (4) b) pontja, 17.§ (4) a), b) és d) pontja, 19.§ (4) és (5) bekezdése, 21.§ (2) c) pontja, 22.§ (3) b) pontja


       (3) Hatályát veszti a R 7. melléklete.


Máza, november 25.



                      Pecze Gábor                                                      Dr. Markó Gábor

                      polgármester                                                               jegyző

                                                          





Záradék:  A rendelet Máza községben 2016. november 25. napján kihirdetésre került.






Máza, 2016. november 25.


                                                                                          Dr. Markó Gábor                                                                                                                        jegyző


























1. melléklet a 9/2016. (XI.25.) sz. önkormányzati rendelethez


„TT-1605” jelzőszámú, „V-1-M16” rajzszámú SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁS



2. melléklet a 9/2016. (XI.25.) sz. önkormányzati rendelethez


„TT-1605” jelzőszámú, „V-2-M16” rajzszámú SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁS



3. melléklet a 9/2016. (XI.25.) sz. önkormányzati rendelethez


„TT-1605” jelzőszámú, „V-3-M16” rajzszámú SZABÁLYOZÁSI TERV MÓDOSÍTÁS



4. melléklet a 9/2016. (XI.25.) sz. önkormányzati rendelethez


„8. melléklet a 2/2010. (II.17.) önkormányzati rendelethez

TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK KISVÁROSIAS LAKÓTERÜLETEN


8.1 Az „Lk-1” jelű építési övezet


1.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

2.legkisebb telekterület

200 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

9 m

4.beépítési mód

zártsorú

5.legnagyobb beépítettség

50%


6.legnagyobb építménymagasság

utcai épület esetében 5,00 m

(ezen belül az utcai homlokzat magassága a kialakult utcaképhez igazodjon)

udvari épület esetében 2,00 m / 4,50 m

7.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

9.legkisebb hátsókert

6 m

10.legkisebb zöldfelület

30%


5. melléklet a 9/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelethez


„9. melléklet a 2/2010. (II.17.) önkormányzati rendelethez

TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK FALUSIAS LAKÓTERÜLETEN


9.1 Az  „Lf-1”  jelű építési övezet (a történetileg kialakult utcák)


1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

800 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

14 m

5.beépítési mód

oldalhatáron álló

6.legnagyobb beépítettség

30%, de legfeljebb 500 m2

7.legnagyobb építménymagasság

4,50 m

(ezen belül az utcai homlokzat magassága a kialakult utcaképhez igazodjon)

8.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

utcafronttól számított 60 m építhető be, de legalább 6 m

11.legkisebb zöldfelület

40%


9.2 Az  „Lf-1A”  jelű építési övezet


1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

800 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

18 m

5.beépítési mód

oldalhatáron álló

6.legnagyobb beépítettség

30%

7.legnagyobb építménymagasság

4,50 m

(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága legfeljebb 0,5 m-rel meghaladhatja)

8.legkisebb előkert

5 m

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

6 m

11.legkisebb zöldfelület

40%


9.3 Az  „Lf-1B”  jelű építési övezet


1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

700 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

16 m

5.beépítési mód

oldalhatáron álló

6.legnagyobb beépítettség

30%

7.legnagyobb építménymagasság

4,50 m

(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága legfeljebb 0,5 m-rel meghaladhatja)

8.legkisebb előkert

3 m

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

3 m

11.legkisebb zöldfelület

40%


9.4 Az  „Lf-2”  jelű építési övezet


1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

900 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

18 m

5.beépítési mód

szabadonálló

6.legnagyobb beépítettség

30%

7.legnagyobb építménymagasság

4,50 m

(a megengedett legnagyobb értéket az utcai homlokzat magassága külön sem haladhatja meg)

8.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

3 m

11.legkisebb zöldfelület

40%


9.5 Az  „Lf-3”  jelű építési övezet


1.lakóépületek száma

építési telkenként 1db, legfeljebb 2 lakásos lakóépület építhető

2.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

3.legkisebb telekterület

350 m2

4.legkisebb utcai telekszélesség

12 m

5.beépítési mód

ikres

6.legnagyobb beépítettség

30%

7.legnagyobb építménymagasság

4,50 m

8.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

9.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

10.legkisebb hátsókert

3 m

11.legkisebb zöldfelület

40%


9.6 Az  „Lf-int”  jelű építési övezet


1.telekalakítás

nyeles telek nem alakítható ki

2.legkisebb telekterület

1000 m2

3.legkisebb utcai telekszélesség

25 m

4.beépítési mód

szabadonálló

5.legnagyobb beépítettség

30%

6.legnagyobb építménymagasság

4,50 m

7.legkisebb előkert

a kialakult utcaképhez igazodjon

8.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

9.legkisebb hátsókert

0 m

10.legkisebb zöldfelület

40%


6. melléklet a 9/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelethez


„10. melléklet a 2/2010. (II.17.) önkormányzati rendelethez

TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK KERESKEDELMI, SZOLGÁLTATÓ GAZDASÁGI TERÜLETEN


10.1 „Gksz”  jelű építési övezet


1.legkisebb telekterület

900 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

20 m

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

50%

5.legnagyobb építménymagasság

7,50 m


6.legkisebb előkert

5 m

7.legkisebb oldalkert

6 m

8.legkisebb hátsókert

6 m

9. legkisebb zöldfelület

20%

10.közterület felőli kerítés

épített jellegű, 1,8-2,0 m magas kerítés


7. melléklet a 9/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelethez


„11. melléklet a 2/2010. (II.17.) önkormányzati rendelethez

TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK IPARI GAZDASÁGI TERÜLETEN


11.1 „Gip-E1”  jelű építési övezet – egyéb ipari terület


1.legkisebb telekterület

1200 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

25 m

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

50%

5.legnagyobb építménymagasság

gazdasági funkciójú üzemi épület esetén 10,50 m,

kiszolgáló funkciójú (porta, iroda, szociális blokk) épület esetén 4,50 m

6.legkisebb előkert

5 m

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

6 m

9.legkisebb zöldfelület

25%

10.közterület felőli kerítés

épített jellegű, 1,8 –2,0 m magas kerítés


11.2 „Gip-E2”  jelű építési övezet – egyéb ipari terület


1.legkisebb telekterület

900 m2

2.legkisebb utcai telekszélesség

20 m

3.beépítési mód

oldalhatáron álló

4.legnagyobb beépítettség

50%

5.legnagyobb építménymagasság

6,00 m


6.legkisebb előkert

5 m

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

10 m

9.legkisebb zöldfelület

25%

10.közterület felőli kerítés

épített jellegű, 1,8 –2,0 m magas kerítés


A funkcióváltásig a kialakult lakófunkció megtartható, az épületeken állagmegóvási, karbantartási munkák végezhetők, bővítés a komfortfokozat emelése érdekében legfeljebb 25 m2 beépített alapterülettel engedélyezhető.


11.3 „Gip-EK”  jelű építési övezet – egyéb ipari terület


1.legkisebb telekterület

1500 m2

3.beépítési mód

zártsorú

4.legnagyobb beépítettség

50%

5.legnagyobb építménymagasság

legnagyobb építménymagasság 10,50 m, a megengedett legnagyobb értéket technológiai jellegű építmény magassága legfeljebb 20 m-rel meghaladhatja

6.legkisebb előkert

0 m

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

0 m

9.legkisebb zöldfelület

25%

10.közterület felőli kerítés

közterület felőli kerítés épített jellegű, 1,8 – 2,5 m magas legyen


8. melléklet a 9/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelethez


„12. melléklet a 2/2010. (II.17.) önkormányzati rendelethez

TELEKALAKÍTÁSI ÉS ÉPÍTÉSI ELŐÍRÁSOK KÜLÖNLEGES BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEN


12.1 A „Kte” jelű különleges terület temetkezési célra


1.közművesítettség

legalább részleges közművesítettség

2.legkisebb telekterület

kialakult

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

10%

5.legnagyobb építménymagasság

4,50 m

(a megengedett legnagyobb értéket sajátos funkciójú építmény – pl. harangtorony – magassága legfeljebb 6 m-rel meghaladhatja)

6.legkisebb előkert

0 m

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

10 m

9.legkisebb zöldfelület

40%

a terület még fel nem használt részein az előfásítást, az utak, parcellák előzetes kialakítását kertépítészeti tervek alapján el kell végezni

10.közterület felőli kerítés

épített jellegű, tömör, hagyományos anyagú és díszítésű, legfeljebb 2,0 m magas kerítés építhető, vagy legfeljebb 2,0 m magas élősövény


12.2 A „Khu” jelű különleges terület hulladékgazdálkodási célra – szennyvíztelep


1.közművesítettség

legalább részleges közművesítettség

2.legkisebb telekterület

5000 m2

3.beépítési mód

szabadonálló

4.legnagyobb beépítettség

40%

5.legnagyobb építménymagasság

4,50 m


6.legkisebb előkert

5 m

7.legkisebb oldalkert

OTÉK szerint

8.legkisebb hátsókert

6 m

9.legkisebb zöldfelület

50%

10.közterület felőli kerítés

épített jellegű, 1,8-2,0 m magas kerítés



9. melléklet a 9/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelethez


„13. melléklet a 2/2010. (II.17.) önkormányzati rendelethez

A KÖZÚTI HÁLÓZAT ELEMEI



A.

B.

C.


Út

Közlekedési terület jele

Közlekedési terület szélessége

1.

6534. j.  összekötő út


65168. sz. györei bekötő út

KÖu-1


meglévő

(14-20 m)

meglévő

(~16 m)

2.

Mezőgazdasági utak

KÖu-2

meglévő

(4-12 m)

3.

6534. j. út átkelési szakasza (Felszabadulás utca, Bonyhádi utca)

Ifjúság utca

Kossuth L. utca

Széchenyi utca

KÖu-3

meglévő

(10-22 m)






4.

Meglévő kiszolgáló utak

Tervezett kiszolgáló utak

KÖu-4


meglévő

(7-20) m

10-16 m



10. melléklet a 9/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelethez


„3. melléklet a 2/2010. (II.17.) Önkormányzati rendelethez

ELŐVÁSÁRLÁSI JOG


Az önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztet be a területet érintő településrendezési feladatok megvalósítása érdekében a következő ingatlanokra:


  • 1981/12 és 0250/19 hrsz. lakóterület fejlesztés érdekében
  • 2066 hrsz. településközpont bővítése érdekében
  • 2044/3 hrsz. temető területébe ékelődő zárvány megszüntetése érdekében”

















1. függelék a 9/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelethez


„5. függelék a 2/2010. (II.17.) Önkormányzati rendelethez

A HÉSZ KÖRNYEZETVÉDELMI FEJEZETÉHEZ KAPCSOLÓDÓ JOGSZABÁLYOK


(1) Általános követelmények


  1. A környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII.25.) Kormányrendelet, vagy a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól szóló 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet határozza meg.
  2. A felszín alatti vizek védelméről szóló, a többször módosított 219/2004. (VII.21.) Kormányrendelet, a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló 220/2004. (VII.21.) Kormányrendelet és a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területen levő települések besorolásáról szóló, a 7/2005. (III.1.) KvVM rendelettel módosított 27/2004. (XII.25.) KvVM rendelet szerint. Egyedi szennyvíztisztító létesítése esetén a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, valamint a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Kormányrendelet szerint kell eljárni. A 72/1996.(V.22.) Kormányrendelet 3.§ (12) alapján az ÉME engedéllyel és a CE megfelelőségi jelöléssel rendelkező szennyvízkezelő berendezés létesítése és használatbavétele kibocsátási engedély köteles.
  3. A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, valamint a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Kormányrendelet szerint kell eljárni.
  4. A vízügyi követelményeket a nagyvízi medrek, parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról, valamint a nyári gátak által védett területek értékének csökkenésével kapcsolatos eljárásról szóló 83/2014.(III.14.) Kormányrendelet tartalmazza.
  5. Az előírásokat jelenleg a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet 4. §-a szerint.
  6. A víziközmű ellátást a víziközmű szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. Törvény alapján kell végezni.


(2) Környezetterhelési határértékekre vonatkozó jogszabályok


  1. Az új létesítmény kialakításánál, a meglévő, illetve új technológiák üzemeltetésénél a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Kormányrendelet és a végrehajtására kiadásra kerülő jogszabályok szabályait kell alkalmazni. A levegőterheltségi szint határértékeit és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeit a 4/2011. (I.14.) VM rendelet tartalmazza. A levegőterheltségi szint és a helyhez kötött légszennyező források kibocsátásainak vizsgálatáról, ellenőrzéséről és értékelésének szabályairól a 6/2011. (I. 14.) VM rendelet rendelkezik. Az egyes tevékenységek illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról 26/2014. (III.25.) VM, a 140 kWth és az ennél nagyobb, de 50 MWth-nál kisebb névleges bemenő hőteljesítményű tüzelőberendezések légszennyező anyagainak technológiai kibocsátási határértékeiről a 23/2001. (XI.13.) KöM rendelet rendelkezik.
  2. Az élővízbe és a közcsatorna-hálózatba bocsátott szennyvíz vagy folyékony hulladék esetén a szennyezőanyag-tartalomra vonatkozó határértékeket, küszöbértékeket a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló, módosított 220/2004. (VII.21.) Kormányrendelet és a vízszennyező anyagok kibocsátásaira vonatkozó határértékekről és alkalmazásuk egyes szabályairól szóló 28/2004. (XII.25.) KvVM rendelet határozza meg.
  3. A földtani közeg és a felszín alatti víz szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges határértékekről és a szennyezések méréséről szóló 6/2009. (IV.14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendelet követelményei.
  4. Zajt kibocsátó berendezés, telephely, tevékenység úgy létesíthető, illetve üzemeltethető, hogy zajkibocsátása nem haladhatja meg az előírt zajterhelési határértéket a zajtól védendő területeken a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza, mely a kibocsátási határérték megállapításának az alapja.
  5. Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, valamint új út létesítése, a forgalmi viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés esetén az érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.
  6. Meglévő közlekedési útvonalak melletti, új telekalakítású és tervezésű, vagy megváltozott övezeti besorolású területeken, valamint új út létesítése, a forgalmi viszonyok lényeges és tartós megváltozását eredményező felújítás, korszerűsítés esetén az érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.
  7. Épületek zajtól védendő helyiségeiben az épület rendeltetésszerű használatát biztosító különböző technikai berendezésektől és az épületen belől vagy azzal szomszédos épületben folytatott tevékenységnél érvényesítendő zajterhelési határértékeket a 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza.


(3) Speciális eljárási szabályok                                              


  1. A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás szabályait a 314/2005. (XII.25.) Korm. rendelet határozza meg.
  2. Erdőterületeket érintő beruházásokra az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVll. törvény és a végrehajtására kiadott 153/2009.(Xl.13.) FVM rendelet előírásai vonatkoznak.
  3. Az előírásokat a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CCXII. törvény határozza meg. Figyelembe veendő továbbá a talajvédelmi terv készítésének részletes szabályairól szóló 90/2008.(Vll.18.) FVM rendelet.
  4. A vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vizi létesítmények esetében az engedélyezéseket a 123/1997. (VII.18.) Korm. rendelet szerint kell lefolytatni.
  5. Máza településen az állattartásra vonatkozóan a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezésének megelőzése, csökkentése érdekében irányadó jelleggel érvényesíteni kell a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008.(IV.29.) FVM rendelet előírásait.”