Máza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 09. 24

Máza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

Máza Község Önkormányzat képviselő-testületének 3/2021. (IX.23.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

2021.09.24.

Máza Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános szabályok

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Máza Községi Önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a képviselő-testület gyakorolja.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást:

a) az önkormányzati hivatalnál szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet

megindítani.

(5) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(6) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozat II. részét - a nyomtatványon szereplő tájékoztató szövegtől eltekintve - az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

(7) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított öt munkanapon belül meg kell tenni.

(8) Ha a szociális ellátás iránti igényt nem a jogosult terjeszti elő az eljárást hivatalból kell megindítani.

3. § A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.

4. § A pénzbeli ellátások kifizetése házipénztárból történik.

5. § . Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

1. Pénzbeli szociális ellátások

6. § Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.

7. § Az önkormányzat által nyújtott eseti pénzbeli települési támogatás formái:

a) rendkívüli települési támogatás,

b) települési gyógyszertámogatás,

c) települési temetési támogatás;

d) települési támogatás elemi kár elhárításához,

e) települési gyermeknevelési támogatás,

f) lakhatási települési támogatás.

2. Rendkívüli települési támogatás

8. § (1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150% (42.750,- Ft) -át, egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 200%-át (57.000,- Ft) nem haladja meg.

(2) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a rendkívüli települési támogatásra való rászorultságát.

9. § Az egy alkalommal megállapított rendkívüli települési támogatás minimum összege 3.000,- Ft maximális összege: 10.000,- Ft.

10. § A rendkívüli települési támogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

3. Települési gyógyszertámogatás

11. § (1) Gyógyszerkiadásokra tekintettel települési gyógyszertámogatásra jogosult az a személy, aki a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, és az 1993. évi III. tv. alapján érvényes közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik.

(2) A települési gyógyszertámogatás eseti települési támogatás formájában nyújtható.

(3) Az eseti települési gyógyszertámogatás iránti kérelmet haladéktalanul, de legkésőbb a kérelem beérkezését követő 5 napon belül el kell bírálni.

12. § (1) Eseti települési gyógyszertámogatást egy naptári évben maximum négy alkalommal lehet megállapítani.

(2) Eseti települési gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át (42.750,- Ft), egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének 200%-át (57.000,- Ft) nem haladja meg, és

b) a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerkiadásai, gyógyászati segédeszköz kiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőzően elérik, vagy meghaladják a havi 5.000,- Ft-ot.

(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti kiadásokat a háziorvos és a gyógyszertár által kiadott igazolásokkal kell igazolni.

(4) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyógyszertámogatás minimális összege: 3.000,- Ft, maximális összege 10.000 Ft.

13. § Az eseti települési gyógyszertámogatásra való jogosultságról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

4. Települési temetési támogatás

14. § (1) A temetési költségekre tekintettel települési temetési támogatásra jogosult az a személy, akinek a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, függetlenül attól, hogy a meghalt személy eltemettetésére köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt-e vagy sem.

(2) Az (1) bekezdés szerint a temetési költség viselése az eltemettetést vállaló kérelmező létfenntartást akkor veszélyezteti, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át (171.000,- Ft) nem haladja meg.

(3) A települési temetési támogatás kérelmezni lehet

a) a temetési költségek megelőlegezésére, vagy

b) a temetési költségek utólagos megtérítésére.

(4) A támogatás összege kérelmenként 40.000 Ft.

(5) A kérelmezőnek a kérelméhez a (3) bekezdés a) pont esetében csatolnia kell a temetési kiadásokra vonatkozó hivatalos árajánlatot, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot.

(6) A kérelmezőnek a kérelméhez a (3) bekezdés b) pont esetében csatolnia kell kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot.

(7) A temetési költségek megelőlegezése jogcímen megítélt települési támogatásról szóló határozatban meg kell jelölni a temetési előleggel - számlával - való elszámolás határidejét, amely a határozat kiadásától számított 30 napnál több nem lehet.

(8) A települési temetési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt. A temetkezési költségek megelőlegezése iránti kérelem esetén a kérelem beérkezésétől számított 3 munkanapon belül kell döntést hozni.

5. Települési támogatás elemi kár elhárításához

15. § (1) Elemi kárra tekintettel települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a bekövetkezett elemi károk miatt létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar, viharon kívüli egyéb elemi kár, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.

(3) A támogatás összege kérelmenként maximum 60.000 Ft lehet. Egy ingatlanra egy évben csak egyszer lehet támogatást adni.

(4) Az (1) bekezdés szerint a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet akkor áll fenn, ha

a) kérelmező lakhatását biztosító ingatlan elemi kárt szenvedett, és

b) a kérelmezőnek nincs saját, vagy a családja tulajdonában lévő, és haszonélvezeti jogával bíró más, a lakhatását lehetővé tevő ingatlana, és

c) a kérelmezőnek és családjának nincs vagyona, és

d) a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600%-át nem haladja meg,

(5) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a (4) bekezdés b-d) pontokra vonatkozó nyilatkozatokat.

(6) El kell utasítani azt a kérelmet, mely esetében a kérelmező, illetve családjában élő személy

a) az elemi kárt szándékosan idézte elő,

b) az elemi kár elhárításában, csökkentésében a körülményekhez, lehetőségeihez képest nem, vagy nem megfelelő mértékben vett részt.

(7) Az elemi kárra tekintettel kérelmezett települési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testülete a kérelem beérkezésétől számított 20 napon belül dönt.

(8) A támogatást megítélő határozatban - legfeljebb 3 hónapos határidő megadásával - a jogosultat kötelezni kell arra, hogy támogatási összeg cél szerinti felhasználásáról - a nevére, vagy a családja valamely tagjának nevére szóló számlával - elszámoljon.

(9) Amennyiben a jogosult a támogatást részben, vagy egészben nem a támogatási cél szerint használta fel, vagy az elszámolási kötelezettségének határidőig nem tesz eleget határozatban kell kötelezni a támogatás megtérítésére.

6. Települési gyermeknevelési támogatás

16. § (1) Települési gyermeknevelési támogatásra jogosult az a személy, akik létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került a gyermekneveléshez kapcsolódó, alkalmanként jelentkező többlet kiadások miatt, és ezért anyagi segítségre szorul.

(2) Az (1) bekezdés szerint támogatást kérelmezni lehet

a) a gyermek születésekor vagy

b) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez

szükséges anyagi támogatásra.

(3) Az (1) bekezdés szerinti támogatást kérelmező akkor van létfenntartást veszélyeztető élethelyzetben, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át (171.000,- F) nem haladja meg.

(4) A (2) bekezdés a) pontja szerinti kérelemhez a kérelmezőnek be kell nyújtani a már megszületett gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

(5) A (2) bekezdés b) pontja szerinti kérelemhez csatolni kell a nevelésbe vétellel kapcsolatos határozatokat.

(6) A települési gyermeknevelési támogatást eseti jelleggel kell nyújtani. A támogatást egy naptári évben maximum kettő alkalommal lehet megállapítani.

(7) Az egy alkalommal megállapított eseti települési gyermeknevelési támogatás maximális összege

a) a (2) bekezdés a) pontja szerinti okból benyújtott kérelem esetén 20.000 Ft,

b) a (2) bekezdés b) pontja szerinti okból benyújtott kérelem esetén 5.000 Ft,

(8) A kérelemről a kérelem beérkezését követő 15 napon belül átruházott hatáskörben dönt a polgármester.

7. Lakhatási települési támogatás

17. § (1) Az önkormányzat lakhatási települési támogatás nyújtásával segíti a rászorulókat a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésében.

(2) Lakhatási települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyszemélyes háztartás esetén 250 %-át, továbbá az elismert havi lakhatási költségek a háztartás összjövedelmének 10 %-át elérik, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(3) A (2) bekezdés alkalmazásában háztartás az Szt. szerinti háztartás. Vagyon alatt a hasznosítható ingatlant, járművet, továbbá vagyoni értékű jogot kell érteni, ha annak forgalmi értéke meghaladja az öregségi nyugdíj legkisebb összegének tízszeresét, azzal, hogy nem minősül vagyonnak az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.

(4) A (2) bekezdés alkalmazásában elismert havi lakhatási költségként a kérelem beadását megelőző utolsó havi számla alapján

a) a villanyáram-,

b) a víz-

c) és gázfogyasztás,

d) csatornahasználat

e) szemétszállítás díja,

f) a lakbér vagy az albérleti díj,

g) a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő-részlete

együttes összege, továbbá nem gázzal vagy villanyárammal fűtők esetében a tüzelőanyag költségeinek megfizetésére évi 120.000 forint vehető figyelembe.

17/A. § (1) A lakhatási települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kezdődően 12 hónapra kell megállapítani, az ellátás havi összege 2.500 forint. A kérelmeket folyamatosan lehet benyújtani.

(2) A lakhatási települési támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő, a 17. § (4) bekezdése szerinti azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3) A lakhatási települési támogatást havonta utólag, a tárgyhót követő hónap 5. napjáig kell a (2) bekezdés szerint utalni vagy a döntéshozó döntése szerint kifizetni.

17/B. § (1) Lakhatási települési támogatást ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak lehet megállapítani, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak minősül az albérlet és a bírósági határozattal megosztott lakás lakrésze.

(2) Megszűnik a lakhatási települési támogatás:

a) a megállapított folyósítási időtartam leteltével, vagy

b) ha a döntéshozó a támogatásra okot adó körülmények megváltozásával a támogatást megszünteti.

(3) A lakhatási települési támogatásról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

8. Természetben nyújtott szociális ellátások

18. § A természetben nyújtott szociális ellátások körében az önkormányzat a következő ellátásokat nyújtja: köztemetés.

9. Köztemetés

19. § (1) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél magasabb összegben megállapítani.

(2) A települési önkormányzat különös méltányosságból az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól:

a) részben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 100%-át, egyedül élő esetén a 150 %-át,

b) egészben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, amennyiben az érintett személy családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj 80%-át, egyedül élő esetén a 100%-át,

és az érintett személy vagyonnal nem rendelkezik.

II. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások

20. § (1) Máza Község Önkormányzata az alábbi szociális szolgáltatásokat biztosítja a szociális alapszolgáltatások körében:

a) - étkeztetést,

b) - házi segítségnyújtást,

c) - jelzőrendszeres házi segítségnyújtást,

d) - családsegítést,

e) - nappali ellátást.

(2) Máza Község Önkormányzata az (1) bekezdésben felsorolt ellátásokat a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás Szociális Szolgáltató Központjával, valamint a SZOCEG Nonprofit Kft.-vel kötött megállapodás útján oldja meg.

10. Alapszolgáltatások

21. § . Az alapszolgáltatások körébe tartozó szociális ellátások igénybevételéről az intézményvezető dönt.

11. Étkeztetés

22. § (1) A szociális étkeztetés szabályait az Szt. 62. §-a tartalmazza. A települési önkormányzat e feladatát a SZOCEG Nonprofit Kft-vel megkötött ellátási szerződéssel biztosítja.

(2) Az étkezésért fizetendő térítési díjat jelen rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.

(3) A jogosultsági feltételek

a) szociális étkeztetésben részesíthető

aa) - az a személy, aki Máza Községben állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és

ab) - szociálisan rászorult.

b) Szociálisan rászorultak azok a személyek, akik

ba) - kora miatt, ha betöltötte a 60. életévét,

bb) - egészségi állapotuk,

bc) - fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

bd) - szenvedélybetegségük, vagy hajléktalanságuk miatt.

a napi egyszeri meleg étkezést önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

12. Házi segítségnyújtás

23. § . A házi segítségnyújtás szabályait az Szt. 63. §-a tartalmazza. A települési önkormányzat e feladatát a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás Szociális Szolgáltató Központjával és a SZOCEG Nonprofit Kft-vel megkötött ellátási szerződéssel biztosítja.

13. Családsegítés

24. § . A családsegítés szabályait az Szt. 64. §-a tartalmazza. A települési önkormányzat e feladatát a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulással Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatával megkötött megállapodással biztosítja.

14. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

25. § . A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szabályait az Szt. 65. §-a tartalmazza. A települési önkormányzat e feladatát a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás Szociális Szolgáltató Központjával és a SZOCEG Nonprofit Kft-vel megkötött ellátási szerződéssel biztosítja.

15. Nappali ellátás

26. § .A nappali ellátás szabályait az Szt. 65/F. §-a tartalmazza. A települési önkormányzat e feladatát a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás Szociális Szolgáltató Központjával és a SZOCEG Nonprofit Kft-vel kötött ellátási szerződéssel biztosítja.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

27. § . (1) Ez a rendelet 2021. szeptember 24. napján lép hatályba, e rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

28. § Ez a rendelet 2021. szeptember 24-én lép hatályba.