Máza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

a 10 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek korlátozott forgalmú övezetbe történő behajtásának szabályairól

Hatályos: 2022. 04. 24

Máza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

a 10 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek korlátozott forgalmú övezetbe történő behajtásának szabályairól

2022.04.24.

Máza Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Máza Község Önkormányzatának tulajdonában lévő helyi közutak állapotának védelme, a kisebb teherbírású utak állagromlásának megelőzése, a helyi közutakon való biztonságos közlekedés biztosítása.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Máza község közigazgatási területén az 1. mellékletben megjelölt helyi közutakra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű-tulajdonosra, üzembentartóra és járművezetőre, továbbá a kérelemben megjelölt ingatlan tulajdonosára, jogszerű használójára, építési-, bontási engedély jogosultjára, aki az (1) bekezdésben megjelölt területre a 3. § (1) bekezdésben meghatározott, megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsival, vontatóval, mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel (a továbbiakban együttesen: jármű) hajt be, vagy a meghatározott megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó jármű szolgáltatását igénybe veszi.

3. Övezeti lehatárolás

3. § (1) A képviselő-testület a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 14. § (1) bekezdés z/2. pontja szerinti „Korlátozott forgalmú övezet (zóna)” jelzőtáblák kihelyezésével 10 tonna súlykorlátozást rendel el a rendelet 1. mellékletében meghatározott utcákban. A korlátozott forgalmú övezet tábla alá a „Kivéve engedéllyel” táblát kell kihelyezni.

(2) A korlátozott forgalmú övezetbe a 10 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű járművek közlekedéséhez – a behajtást megelőzően –közútkezelői engedélyt kell beszerezni.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott korlátozott forgalmú övezetbe közútkezelői engedély nélkül behajthat:

a) a KRESZ 14. § (12) bekezdésében meghatározott jármű,

b) a KRESZ 49. § - ában meghatározott megkülönböztető jelzéssel felszerelt jármű,

c) a kommunális jármű,

d) önkormányzati beruházásoknál és önkormányzati rendezvényeknél közreműködő jármű, és

e) a megengedett össztömeget, tengelyterhelést vagy tengelycsoportterhelést meghaladó jármű közlekedéséhez a 36/2017. (IX.18.) NFM rendeletben foglaltak szerint megadott, érvényes hozzájárulással rendelkező jármű, amennyiben a hozzájárulás tartalmazza a jármű számára előírt útvonalat.

(4) A (3) bekezdés c) pontja szerinti kommunális jármű: a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendeletben meghatározott jármű.

4. A közútkezelői engedély iránti kérelem

4. § (1) A közútkezelői engedély iránti kérelmet:

a) egy adott járműre vonatkozóan a jármű üzembentartója, tulajdonosa, valamint a jármű vezetője,

b) egy adott járműre vonatkozóan megbízás alapján annak az ingatlannak a tulajdonosa, bérlője, aki a szolgáltatást igénybe veszi, vagy

c) építési-, bontási tevékenységgel érintett ingatlan tulajdonosa, vagy az építtető

nyújthatja be.

(2) A kérelmet a rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon, legalább három munkanappal a behajtást megelőzően kell benyújtani az Egyházaskozári Közös Önkormányzati Hivatal Mázai Kirendeltségén.

5. A közútkezelői engedély kiadásának szabályai

5. § (1) A közútkezelői engedély kiadásával kapcsolatosan a helyi közút tulajdonosa és kezelője nevében átruházott hatáskörben a polgármester jár el.

(2) A közútkezelői engedély egy kijelölt útvonalon való közlekedésre jogosít fel.

(3) A 3. melléklet szerinti engedélyt a jármű vezetőjének jól látható helyen, a jármű első szélvédője mögött kell elhelyezni, és a közútkezelői engedélyt a járműben kell tartani.

(4) A közútkezelői engedélyről bármilyen formában készített másolat nem használható fel.

(5) A közútkezelői engedély kiadása díjköteles. A díjszabást a 4. sz. melléklet tartalmazza.

(6) Megtagadható a közútkezelői engedély kiadása, ha

a) a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó jármű szállítmánya megbontható, vagy más eszközzel is továbbítható,

b) a helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó jármű azon közlekedjék.

(7) A közútkezelői engedély lehet eseti vagy határozott időre szóló.

(8) Határozott időre szóló engedély legfeljebb tárgyév december 31. napjáig adható.

6. § Ez a rendelet 2022. április 24-én lép hatályba.