Máza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2023. 05. 30

Máza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (V. 29.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2023.05.30.

Máza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza Máza Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáit, módját és mértékét.

2. Alapelvek

2. § A település Önkormányzata biztosítja Máza lakosainak jogát, hogy:

a) igénybe vehessék a közösségi terek, intézmények szolgáltatásait,

b) hozzáférést nyerhessenek a közművelődési alapszolgáltatásokhoz, saját művelődési és kulturális szükségleteik kielégítése érdekében,

c) művelődési céljainak megvalósításához helyszínt, szervezői-, szervezeti-, illetve tartalmi segítséget kapjanak.

3. A rendelet hatálya

3. § E rendelet hatálya kiterjed Máza területén belül:

a) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő közösségi terekre, az ebben együttműködő intézményekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottjaira,

b) azon szervezetekre, akik az Önkormányzattal közművelődési megállapodásban állnak – a két fél által aláírt szerződés alapján;

c) a képviselő-testületre és szerveire, továbbá

d) a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

e) az Önkormányzat működésében, fenntartásában álló közösségi színtér helyszíne a Jószerencsét Közösségi Ház, 7351 Máza, Kossuth u. 60.

4. Az önkormányzat szerepe a közművelődésben

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait elsősorban saját feladatellátásként, másodsorban civil szervezetekkel, vagy más kulturális tevékenységet ellátó szervezetekkel megkötött közművelődési megállapodás útján látja el, harmadsorban további partnerek bevonásával végzi.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli és lehetőségeihez mérten segíti a civil közösségek, szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok, természetes személyek, illetve kulturális tevékenységet végző szervezetek közreműködését.

(3) A község minden lakosa jogosult igénybe venni a település közművelődési intézményeinek szolgáltatásait, a közösségi terek által biztosított lehetőségeket és az Önkormányzat által megvalósított közművelődési szolgáltatásokat.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési lehetőségekről elsősorban az alábbi módokon ad tájékoztatást a lakosság részére:

a) plakátok, szórólapok, műsorfüzetek útján,

b) a község honlapján, közösségi médiában.

5. Közművelődési alapszolgáltatások

5. § Az Önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés

c) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

6. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

6. § A közösségi színtér feladatellátásához szükséges személyi és szakképzettségi, létesítményi és tárgyi feltételeit jelen rendelet a 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet a közösségi színterekre vonatkozó 13. §-a alapján határozza meg.

7. Az önkormányzat együttműködése a közművelődésben

7. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik:

a) a községben működő köznevelési és szociális intézményekkel,

b) a községben tevékenységet folytató közművelődési célú társadalmi szerveződésekkel, civil szervezetekkel,

c) az egyházakkal,

d) a közművelődési feladatokat ellátó országos, megyei és járási szervekkel, szervezetekkel, intézményekkel,

e) a községben kulturális tevékenységet végző, illetve a községben működő gazdasági társaságokkal, magánszemélyekkel, egyéb szervezetekkel, csoportokkal.

8. A közművelődési megállapodások megkötésének feltételei

8. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásába – közművelődési megállapodás megkötésével – a közművelődésről szóló törvényben foglalt követelményeknek megfelelő alábbi intézményeket, szervezeteket vonhatja be:

a) a közművelődési célú civil szervezeteket

b) a községben működő egyházakat.

(2) Civil szervezet esetén azzal a szervezettel lehet megállapodást kötni, amely:

a) rendszeres közművelődési tevékenységet folytat

b) a bíróság jogerős bejegyző határozattal nyilvántartásba vette,

c) köztartozása nincsen.

9. A finanszírozás alapelvei

9. § (1) Az Önkormányzat a fenntartott közösségi terek folyamatos és rendeltetésszerű működéséhez a közművelődésről szóló törvény rendelkezései szerint köteles biztosítani a szükséges feltételeket.

(2) Az Önkormányzat a közművelődés feladatainak ellátásához biztosítja a közösségi terek működéséhez szükséges ingatlant.

(3) Az 1997. évi CXL. törvény alapján a települési önkormányzat a közművelődési feladatai ellátásához a költségvetési törvény szerint állami hozzájárulásban részesül.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési megállapodás keretében történő feladatellátás szakmai költségeihez támogatást biztosíthat, melynek mértékét az éves költségvetési rendeletben kell meghatározni.

(5) Az Önkormányzat a civil szervezetek közművelődési tartalmú tevékenységének, rendezvényeinek támogatására célfeladaton pénzeszközt bocsáthat rendelkezésre, melynek mértékét a költségvetési rendeletben határozza meg és melynek felosztásáról a képviselő-testület dönt.

10. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

10. § (1) A közművelődésről szóló törvény és az e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A közművelődési megállapodásban részt vevők a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről a Képviselő-testületnek egy évben egyszer kötelesek beszámolni.

(3) A közművelődési feladatokat ellátó létesítmény telephelyeire is figyelemmel egy szolgáltatási tervet készít. A szolgáltatási terv egy naptári évre készül, melyet a képviselő-testület fogad el, minden év március 1. napjáig.

11. Záró rendelkezések

11. § Hatályát veszti az Önkormányzatnak a közművelődésről szóló 2/2019. (IV.30.) önkormányzati rendelete.

12. § Ez a rendelet 2023. május 30-án lép hatályba.