Máza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 21- 2024. 05. 30

Máza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.09.21.

Máza Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló pályázati kiírás (továbbiakban: Pályázat) alapján a központi költségvetés Máza Község Önkormányzata számára a szociális célú tűzifavásárláshoz kiegészítő támogatást biztosít.

(2) E rendelet célja, hogy meghatározza a Pályázat alapján adott támogatás igénylésének szabályait, illetve a rászorultság feltételeit.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Máza község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, maximum 1-5 erdei köbméter tűzifát biztosít annak, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a 110.000 Ft-ot, egyedülálló esetén a 130.00 Ft-ot nem haladja meg.

(2) A tűzifa támogatás kérelmek megítélésénél előnyt élvez,

a) aktív korúak ellátásában részesül, vagy

b) időskorúak ellátásában részesül, vagy

c) települési támogatásban részesül, vagy

d) családjában hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) gyermekét egyedül neveli.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

3. § Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. számú melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2023. november 3. napjáig lehet a hivatalban benyújtani.

(3) A kérelmek elbírálása a Képviselő testület hatáskörébe tartozik, amely a támogatásról legkésőbb 2023. november 17. napjáig dönt.

(4) A döntést követően a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításának elkezdéséről és annak határidőben történő befejezéséről.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. számú mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § A támogatás forrása a 2023. évi szociális tűzifa pályázat alapján az Önkormányzat számára megállapított kiegészítő támogatás, és az Önkormányzat által biztosított saját forrás és szállítási költség, valamint az Önkormányzat által a saját szociális kerete terhére biztosított forrás. A rendelkezésre álló források felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

6. § Ez a rendelet 2023. szeptember 21-én lép hatályba, és 2024. május 31-én hatályát veszti.