Máza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő rendszerről

Hatályos: 2024. 01. 12

Máza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 11.) önkormányzati rendelete

a közterületi térfigyelő rendszerről

2024.01.12.

Máza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdésében foglaltak alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében – figyelemmel a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény egyes rendelkezéseire is – a következőket rendeli el.

1. § (1) Máza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a település közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet.

(2) A közterületi térfigyelő rendszer az önkormányzat tulajdonát képező műszaki eszközök összessége, amelyek biztosítják a közterületi képfelvétel jogszabályban előírt módon történő rögzítését és az esetleges továbbítását.

2. § A közterületi térfigyelő rendszer célja:

a) az állampolgárok biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása,

b) a bűnmegelőzés,

c) a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése,

d) a bűnüldözésben, bűnmegelőzésben az állampolgárok személyi és vagyonbiztonságának növelésében tevékenykedő szervezetek közötti együttműködés elősegítése,

e) a közterületen található vagyon megóvása és felügyelete,

f) az általános közbiztonság növelése, a közterület általános rendjének megóvása és biztosítása.

3. § (1) Az önkormányzat a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Köztf. tv.) 8. § alapján a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésével és kezelésével az Egyházaskozári Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) jegyzőjét bízza meg. A jegyző hivatalvezetői jogkörében a Hivatal köztisztviselői közül kijelölheti azt a személyt, akinek feladatkörét képezi az üzemeltetéssel és kezeléssel összefüggő feladatok ellátása.

(2) A jegyző a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésére, kezelésére önálló adatkezelői minőségében a hatáskörébe tartozó ügyekben a térfigyelő rendszer által készített felvételek rögzítése, felhasználása, továbbítása és törlése során az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben, valamint a Köztf. tv. 8. §-ában foglaltak szerint köteles eljárni.

4. § A közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetésének és működtetésének költségeit az önkormányzat a költségvetéséről szóló rendeletben biztosítja.

5. § A közterületi térfigyelő rendszer megfigyelő pontjait és a megfigyelt közterületek felsorolását az 1. melléklet tartalmazza.

6. § Ez a rendelet 2024. január 12-én lép hatályba.