Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 4/1999. (IV. 12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati biztos kirendelésének és tevékenységének rendjéről

Hatályos: 1999. 04. 12- 2010. 11. 14

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 4/1999. (IV. 12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati biztos kirendelésének és tevékenységének rendjéről

1999.04.12.

A Bács Kiskun Megyei Közgyűlés az államháztartásról szóló - többször módosított - 1992. évi XXXVIII. tv. 98. § (6) bekezdésében, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII.30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet.) 153. § (1) (2) (6) (7) (8) bekezdéseiben, a 161. § (1) bekezdésében és a (2) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az önkormányzati biztos kirendelésének és tevékenységének rendjét az alábbiak szerint szabályozza.

1. § A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés felügyelete alatt álló költségvetési szerv (a továbbiakban: költségvetési szerv) a tartozásállományáról e rendelet melléklete szerinti formában és adattartalommal köteles adatszolgáltatást teljesíteni havonta a tárgyhónapot követő 5. napig - a 2. § (1) bekezdésében meghatározott tartozásállomány elérése esetén ennek időpontjától számított 3 munkanapon belül - a Bács-Kiskun megyei főjegyzőnek.

2. § (1) A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés - amennyiben a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. tv. 4. §-a szerinti adósságrendezési eljárás az önkormányzat vagy hitelezői nem kezdeményezték - önkormányzati biztost rendel ki a költségvetési szervhez, ha annak van olyan, folyamatosan 20 napig elismert, 30 napon túli tartozásállománya, melynek a mértéke eléri a költségvetési szerv éves kiadási előirányzatának 10 %-át, de legfeljebb 50 millió forintot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (a továbbiakban: OEP) által finanszírozott költségvetési szerv esetében legfeljebb 100 millió forintot.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tartozásállomány fennállásáig az ellenjegyzés általános szabályain túlmenően csak az önkormányzati biztos ellenjegyzésével együtt vállalható további kötelezettség, illetve teljesíthető kifizetés.

3. § (1) Az önkormányzati biztosnak jelölhető személyeket a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Pénzügyi Bizottsága (a továbbiakban: Pénzügyi Bizottság) nyilvános pályázat alapján választja ki, figyelemmel a Rendelet 153. § (4) bekezdésében foglaltakra. Nevüket és költségvetési gyakorlatuk szakirányát tájékoztatóban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közlönyében (a továbbiakban: Közlöny) teszi közzé.

(2) A jelölhető személyek közül a költségvetési szervhez az önkormányzati biztost a Pénzügyi Bizottság - az OEP által finanszírozott költségvetési szervhez az OEP véleményének előzetes kikérése mellett - jelöli ki.

(3) A Pénzügyi Bizottság által kijelölt önkormányzati biztost a közgyűlés elnöke bízza meg. Az önkormányzati biztos megbízásának tényét a Közlönyben kell közzétenni.

4. § Az önkormányzati biztosra, illetve azon költségvetési szervre, amelyhez önkormányzati biztost rendeltek ki, a Rendelet 150. § (7) bekezdésében, a 151. § (1)-(5) és (7) bekezdésében és a 152. §-ban foglaltakat kell alkalmazni azzal, hogy

a) az azonnali végrehajtásra irányuló intézkedési tervet a Pénzügyi Bizottság az OEP által finanszírozott költségvetési szerv esetében az Egészségügyi és Szociális Bizottsággal együtt - fogadja el,

b) az önkormányzati biztos a tevékenységéről a Pénzügyi Bizottságnak és a közgyűlés elnökének havonta - munkájának a költségvetési szerv általi akadályoztatása esetén soron kívül - beszámol. A beszámolóban számot kell adni a megtett intézkedésekről, a tartozásállomány, a kintlévőségek alakulásáról, illetve javaslatot tenni a közgyűlés és szervei hatáskörébe tartozó intézkedések megtételére,

c) az önkormányzati biztos által készített, a Rendelet 151. § (3) bekezdés g) pontjában meghatározott intézkedési tervet, valamint az önkormányzati biztos megbízásának megszűnésekor készítendő záró értékelést egyeztető tárgyaláson kell elfogadni. Az egyeztető tárgyalás a Pénzügyi Bizottság, az érintett költségvetési szerve, - az OEP által finanszírozott költségvetési szerv esetében az Egészségügyi és Szociális Bizottság - részvételével kell megtartani.

d) a közgyűlést a soron következő ülésen a Pénzügyi Bizottság tájékoztatja az önkormányzati biztos által készített intézkedési tervekről, a beszámolóiról és a záró értékelésről.

5. § Az önkormányzati biztos kirendelésével összefüggő valamennyi kiadás azt a költségvetési szervet terheli, ahová az önkormányzati biztos kirendelésre került.

6. § Amennyiben az önkormányzati biztos kirendelését követően az önkormányzatnál az e rendelet 2. § (1) bekezdés szerinti adósságrendezési eljárást kezdeményezték, az önkormányzati biztos további tevékenységére vonatkozó eljárás rendje a következő:

a) Az önkormányzati biztos működése során köteles betartani az 1996. évi XXV. TV. rendelkezéseit,

b) Az önkormányzati biztos köteles együttműködni a pénzügyi gondnokkal is,

c) az önkormányzati biztos köteles az érintett költségvetési szervről a válságköltségvetés elkészítéséhez szükséges adatokat a közgyűlés elnökének rendelkezésére bocsátani,

d) az önkormányzati biztos e rendelet 4. § b) pontjában meghatározott beszámolási kötelezettségét az adósság rendezési bizottság felé is teljesíteni,

e) az e rendelet 4. § c) pontja szerinti egyeztető tárgyalásokon az ott meghatározottakon kívül az adósságrendezési bizottságnak is részt kell vennie.

7. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Egyidejűleg hatályát veszti a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 1999. évi költségvetéséről szóló 1/1999. (III.3.) Kgy. rendelet. 3. § (12) bekezdése.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/1999. (III.3.) Kgy. rendeletnek a megyei közgyűlés állandó bizottságaira átruházott közgyűlési hatásköröket megállapító 2. számú melléklete a következőkkel egészül ki:

Hatáskör gyakorlója
A jelölhető személyek közül a költségvetési szervhez az Pénzügyi Bizottság
önkormányzati biztost - az OEP által finanszírozott költség-
vetési szervhez az OEP véleményének előzetes kikérése
mellett - kijelöli.
4/1999. (IV.12.) Kgy. sz. rendelet 3. § (2) bek. Pénzügyi Bizottság
Az önkormányzati biztos által készített azonnali végrehaj-
tásra irányuló intézkedési tervet elfogadja.
4/1999. (IV.12.) Kgy. sz. rendelet 4. § Egészségügyi és Szociális Bizottság
Az OEP által finanszírozott költségvetési szerv esetében
az önkormányzati biztos által készített azonnali végrehaj-
tásra irányuló intézkedési tervet elfogadja a Pénzügyi Bi-
zottsággal együtt. 4/1999. (IV.12.) Kgy. sz. rendelet 4. §
Részt vesz az önkormányzati biztos által készített intézke- Pénzügyi Bizottság
dési terv, a záró értékelés elfogadására tartandó egyeztető
tárgyaláson.
4/1999. (IV.12.) Kgy. sz. rendelet 4. §
Az OEP által finanszírozott költségvetési szerv esetében Egészségügyi és Szociális Bizottság
részt vesz az önkormányzati biztos által készített intéz-
kedési terv, a záró értékelés elfogadására tartandó egyez-
tető tárgyaláson.
Endre Sándor dr. Ferenczi István
közgyűlés elnöke megyei főjegyző
………………………………………. MELLÉKLET
intézmény megnevezése

Adatszolgáltatás

az intézmény elismert tartozásállományáról

…… év …………………. hónapról

Ezer Ft-ban!

Nap

Elismert tartozásállomány

Ebből:

30 napon belüli

31-60. nap közötti

60. napon túli

Állammal szembeni

Egyéb

Összesen

Állammal szembeni

Egyéb

Összesen

Állammal szembeni

Egyéb

Összesen

Állammal szembeni

Egyéb

Összesen

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

Éves eredeti kv-i előirányzat: 10 %-a:


Megjegyzések:

1.) Minden naptári napra kitöltendő, nem csak a banki napokra.
2.) Elismert tartozásállomány: az intézmény által nem kifogásolt, határidőre ki nem egyenlített fizetési kötelezettség (a részletfizetés vagy fizetési halasztás mindaddig nem tartozik ide, amíg annak az esedékessége le nem járt).
3.) A tartozásállomány csoportosítását a 217/1998. (XII.30.) Korm.r. szerint kell elvégezni (MK 121. sz, 8473. oldal). Az esetleges tartozás összegét e csoportosításban (tőke és kamat bontásban) megbontva, a kísérőlevélben kell részletezni.