Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlése 12/2016.(XI.30.) önkormányzati rendelete

a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 9/2012. (X.8.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 01- 2016. 12. 01

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlése 12/2016.(XI.30.) önkormányzati rendelete

a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 9/2012. (X.8.) számú önkormányzati rendelet módosításáról 1

2016.12.01.

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében és 107. §-ában, továbbá a nemzeti vagyonról szóló 2011. CXCVI. törvény 11. § (16) bekezdésében, kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. CXCVI. törvény 7. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 9/2012. (X.8.) számú önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az Önkormányzat tulajdonában álló ingó és ingatlan vagyon működtetésének feladatát – ha jogszabály vagy a Közgyűlés döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik – az Önkormányzat Hivatala látja el. A működtetés az Önkormányzat vagyonának birtoklásából, használatából, hasznai szedéséből, fenntartásából, üzemeltetéséből álló tevékenységek együttese, amely az önkormányzati vagyon felújítására, fejlesztésére, valamint birtoklásának, használatának, hasznai szedése jogának továbbengedésére is kiterjed az e rendeletben foglaltak szerint.”

2. § A Rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Versenyeztetés nélkül történhet a (3) bekezdés szerinti értékű Önkormányzati vagyon hasznosítása:

a) azokban az esetekben, amelyekben törvény a (2) bekezdésben meghatározott értékhatár felett lehetővé teszi a versenyeztetés mellőzését,

b) a versenyeztetés nem vezetett eredményre,

c) a versenyeztetés mellőzését nyomós közérdek vagy gazdasági érdek – különösen az Önkormányzat érdekeinek megóvása - indokolja.”

3. § A Rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzati vagyon tulajdonjogának átruházására vagy hasznosítására irányuló döntést megelőzően az adott vagyon forgalmi értékét az alábbiak szerint kell meghatározni:

1. Elidegenítéskor a vagyon értékét az alábbiak szerint kell meghatározni:

a) társasági részesedés esetén 1 évnél nem régebbi üzleti értékbecslés alapján, kivéve ha a részesedés aránya nem éri el a 25 %-ot,

b) egyéb értékpapír esetén tőzsdei árfolyamon, a tőzsdén nem jegyzett részvény esetében üzleti értékbecslés alapján,

c) egyéb vagyon esetében egy évnél nem régebbi értékbecslés alapján.

2. Hasznosításakor a forgalmi értéket az alábbiak szerint kell meghatározni:

a) ingatlan vagyon esetében az ingatlanvagyon-kataszterben meghatározott becsült érték alapján, ennek hiányában – 10 millió forint feletti nyilvántartási értékű ingatlan esetén - egy évnél nem régebbi értékbecslés alapján,

b) ingó vagyon esetében a vagyontárggyal azonos vagy paramétereiben hozzá legközelebb álló, kereskedelemben kapható dolog ára.

4. § A Rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Közgyűlés elnöke engedélyezheti az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan, ingatlanrész jogszerű használójának a használt ingatlan székhelyként, illetve telephelyként történő bejelentését. A használati jogviszony megszűnése esetén az engedély hatályát veszti. A Közgyűlés elnöke olyan szervezet részére is engedélyezheti az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan, ingatlanrész székhelyként, illetve telephelyként történő bejelentését, amely szervezet nem használója az Önkormányzat tulajdonában álló ingatlannak, ingatlanrésznek, de a szervezetben az Önkormányzat tagként vesz részt vagy az Önkormányzat tisztségviselője a szervezetben is tisztséget tölt be. A Közgyűlés elnöke jogosult az engedély visszavonására is, visszavonása esetén az engedély hatályát veszti."

5. § A Rendelet 18. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6)Az Önkormányzat egyszemélyes gazdasági társaságaiban az alapítói jogok gyakorlásának megosztása a Közgyűlés és szervei között a következő, amelyet a gazdasági társaság alapító okiratában is rögzíteni kell:
1. A közgyűlés hatáskörébe tartozik:
a) A számviteli törvény szerinti beszámoló jóváhagyása, ide értve az adózott eredmény felhasználására vonatkozó döntést.
b) Pótbefizetés elrendelése és visszatérítése; a pótbefizetés teljesítésének módja, ütemezése és teljesítésének határideje meghatározása.
c) Vezető tisztségviselő megválasztása, visszahívása, díjazásának megállapítása.
d) Felügyelőbizottsági tagok megválasztása, visszahívása, díjazásának megállapítása.
e) Állandó könyvvizsgáló megválasztása, visszahívása, megbízási szerződése feltételeinek, díjazásának meghatározása.
f) Olyan szerződés megkötésének jóváhagyása, amelyet a társaság saját tagjával, ügyvezetőjével, felügyelő bizottsági tagjával, választott társasági könyvvizsgálójával vagy azok közeli hozzátartozójával köt.
g) Döntés a taggal, vezető tisztségviselővel, felügyelőbizottsági taggal és a társasági könyvvizsgálóval szembeni kártérítési igény, egyéb követelések érvényesítéséről.
h) Döntés átalakulásról, a társaság jogutód nélküli megszűnéséről.
i) Alapító okirat módosítása.
j) Tőkekivonás, veszteségrendezés vagy a saját tőke más elemeinek növelése céljából a törzstőke leszállításának elhatározása. Törzstőke kötelező leszállítása esetén határozat meghozatala.
k) A vezető tisztségviselők munkájának segítése érdekében egy vagy több cégvezető kinevezése.
l) Döntés abban az esetben, ha a létesítő okirat az ügyvezetés hatáskörébe tartozó egyes döntések meghozatalát a felügyelőbizottság előzetes jóváhagyásához köti, és a felügyelőbizottság az ügyvezetés határozati javaslatát nem hagyja jóvá, de az ügyvezetés a javaslatot fenntartja, az ügyvezetés jogosult a társaság legfőbb szervének döntését kérni.
m) Döntés a társaság cégnevének, székhelyének, telephelyeinek, fióktelepeinek, és a társaság - főtevékenységnek nem minősülő - tevékenységi körének megváltoztatásáról.
n) Döntés felmentvény adásáról.
o) Döntés a társaság telephelyein, fióktelepein tevékenykedő, korlátozott hatáskörű cégvezető kinevezéséről. Az ügyvezető felhatalmazása ilyen cégvezetők kinevezésére.
p) Ha a felügyelőbizottság szerint az ügyvezetés tevékenysége jogszabályba vagy az Alapító Okiratba ütközik, ellentétes a társaság legfőbb szerve (az Alapító) határozataival vagy egyébként sérti a gazdasági társaság érdekeit, e kérdés megtárgyalása és a szükséges határozatok meghozatala.
q) Döntés ingatlan tulajdonjogának megszerzéséről.
r) Döntés a gazdasági társaság tulajdonát képező ingatlan elidegenítéséről, megterheléséről.
s) Döntés hitel felvételéről.
t) A közhasznúsági jelentés elfogadása.
u) Olyan szerződés megkötésének jóváhagyása, amelyet a gazdasági társaság a társadalmi közös szükséglet kielégítéséért felelős szervvel köt a közhasznú tevékenység folytatásának feltételeiről.
v) Közgyűlési tag megbízása a gazdasági társaság irataiba történő betekintés, a vezető tisztségviselőtől tájékoztatás, felvilágosítás kérés érdekében.
w) Döntés tőkeemelésről a Nvtv-ben foglalt módon.
x) Gazdálkodó szervezet alapítása, megszűntetése.
y) Gazdálkodó szervezetben részesedés megszerzése vagy átruházása.
z) Mindazon ügyek, amelyeket jogszabály vagy az alapító okirat a taggyűlés hatáskörébe utal.
2. A Pénzügyi és Turisztikai Bizottság hatásköre:
a) az éves üzleti terv elfogadása, módosítása,
b) számviteli politika elfogadása, módosítása,
c) a gazdasági társaság szervezeti és működési szabályzatának, munkaügyi szabályzatának, külföldi kiküldetési rendjéről szóló szabályzatának elfogadása, módosítása
d) felügyelőbizottság ügyrendjének jóváhagyása.
3. A Közgyűlés elnökének hatásköre a Közgyűlés és a Pénzügyi és Turisztikai Bizottság hatáskörébe nem tartozó egyéb alapítói jogok gyakorlása.”

6. § (1) A Rendelet 12. § (2) bekezdésében és a 13. § (1) bekezdésében a „Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság” szövegrész helyébe a „Pénzügyi és Turisztikai Bizottság” szövegrész lép.

(2) A Rendelet 18. § (2) bekezdésében a „Pénzügyi és Ügyrendi Bizottságot” szövegrész helyébe a „Pénzügyi és Turisztikai Bizottságot” szövegrész lép.

(3) A Rendelet 5. § (1) bekezdésében, a 7. § (6) bekezdésében és a 19. § (3) bekezdésében a „főjegyző” szövegrész helyébe a „jegyző” szövegrész lép.

(4) A Rendelet 5. § (2) bekezdésében a „főjegyzőnek” szövegrész helyébe a „jegyzőnek” szövegrész lép.

7. § A Rendelet 2. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.

8. § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A BÁCS-KISKUN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ÜZLETI VAGYONA
1.Ingatlan

Sor-szám

Ingatlan adatai

Használó

Ellátott feladat/haszno-sítás

Megne-vezés

Település és Helyrajzi szám

Terü-lete
(m2)

Tulaj-doni hányad

Címe

1

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatala

Önkormányzat Hivatala SZMSZ szerinti feladatai

lakóház, udvar

Kecskemét
3889/1

494

1/1

Fráter u. 14/a.

2.Gazdasági társaság

Sor-szám

Gazdasági társaság adatai

Neve

Cégjegyzék száma

Székhelye

Önkormányzat részesedése

1

Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Cg. 03-09-116313

6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 3.

100 %

2

DKMT Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség-Nonprofit Közhasznú Kft.

Cg. 06-09-014087

6722 Szeged,Tábor u. 7. B. ép.

11,333 %

3

DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. "végelszámolás alatt"

Cg. 06-09-013906

6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 2-4.

1/3

4

Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Cg. 03-09-129252

6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 3.

100 %

3.Ingóság
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat főkönyvi nyilvántartásában szereplő tárgyi eszközök.
4.Vagyoni értékű jog

Sor-szám

Ingatlan adatai

Ingatlan tulajdonosa

Címe

Megnevezés

Helyrajzi szám

Területe, ingatlanrész megnevezése

Vagyoni értékű jog jellege

Vagyoni értékű jog időtartama

1

Magyar Állam

Kecskemét, Deák F. tér 3.

irodaház

Kecskemét 3340/2

81,32 m2
III. emeleti tárgyaló

bérleti díj- mentes, közös használat

határozatlan

2

Magyar Állam

Kecskemét, Deák F. tér 3.

irodaház

Kecskemét 3340/2

36,6 m2
III. emeleti tárgyaló előtér

bérleti díj- mentes, közös használat

határozatlan

3

Magyar Állam

Kecskemét, Deák F. tér 3.

irodaház

Kecskemét 3340/2

150,2 m2
Földszint
Tanácsterem

bérleti díj- mentes, közös használat

határozatlan

4

Magyar Állam

Kecskemét, Deák F. tér 3.

irodaház

Kecskemét 3340/2

79,52 m2
Földszint
Képes terem

bérleti díj- mentes, közös használat

határozatlan

5

Magyar Állam

Kecskemét, Deák F. tér 3.

irodaház

Kecskemét 3340/2

13,82 m2
Földszint
Stúdió

bérleti díj- mentes, közös használat

határozatlan

6

Magyar Állam

Kecskemét, Deák F. tér 3.

irodaház

Kecskemét 3340/2

10,79 m2
Földszint
WC (női)

bérleti díj- mentes, közös használat

határozatlan

7

Magyar Állam

Kecskemét, Deák F. tér 3.

irodaház

Kecskemét 3340/2

6,84 m2
Földszint
WC (férfi)

bérleti díj- mentes, közös használat

határozatlan

8

Magyar Állam

Kecskemét, Deák F. tér 3.

irodaház

Kecskemét 3340/2

11,5 m2
Földszint
WC (mozgássérült)

bérleti díj- mentes, közös használat

határozatlan

9

Magyar Állam

Kecskemét, Nyíri út 38.

garázs épület

Kecskemét
2385/19

132 m2
garázs

bérleti díj- mentes használat, használati megosztás alapján

határozatlan

10

Magyar Állam

Kecskemét, Deák Ferenc tér 3.

parkoló

3., 4., 5., 6., 7., 18. sorszámú

térítésmen-tes kizáróla-gos használat

határozatlan

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2016. december 2. napjával.