Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének 6/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 01. 01

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének 6/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

2024.01.01.

A Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 35. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Eljárásjogi Bizottság, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 35. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejlesztésekért, Turizmusért és Klímaügyekért Felelős Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya, a költségvetés szerkezeti rendje

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat), valamint a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatalra (a továbbiakban: Hivatal).

(2) A rendeletben az Önkormányzat és a Hivatal külön-külön alkot egy-egy címet.

(3) A rendeletben meghatározott előirányzatok előirányzat-csoportokra és kiemelt előirányzatokra tagozódnak.

2. A költségvetés kiadásainak és bevételeinek főösszege, a hiány mértéke és finanszírozásának módja

2. § (1) A Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Közgyűlése (a továbbiakban: Közgyűlés) az Önkormányzat és a Hivatal 2024. évi költségvetése együttes bevételeit és kiadásait az alábbiak szerint állapítja meg:

a) költségvetési bevétel 412 889 ezer Ft, ebből

aa) működési célú bevétel 412 889 ezer Ft

ab) felhalmozási célú bevétel 0 ezer Ft

b) költségvetési kiadás 1 478 469 ezer Ft, ebből

ba) működési célú kiadás 1 458 934 ezer Ft

bb) felhalmozási célú kiadás 19 535 ezer Ft

c) finanszírozási bevétel 1 065 571 ezer Ft

d) finanszírozási kiadás 0 ezer Ft

e) költségvetési hiány 1 065 571 ezer Ft, ebből

ea) működési hiány összege 1 046 036 ezer Ft

eb) felhalmozási hiány összege 19 535 ezer Ft

(2) A Közgyűlés a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló finanszírozási műveleteket az előző év maradványának igénybevételével 1 065 571 ezer Ft-ban határozza meg, melyből

a) működési célú igénybevétel 1 046 036 ezer Ft,

b) felhalmozási célú igénybevétel 19 535 ezer Ft.

(3) A finanszírozási műveletekkel a tárgyévi bevételek és kiadások egyensúlya 1 478 469 ezer Ft összegben fennáll.

(4) Az Önkormányzat és a Hivatal összevont költségvetési mérlegét a rendelet 1. melléklete, az összevont működési költségvetési mérlegét a rendelet 2. melléklete, az összevont felhalmozási költségvetési mérlegét a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(5) Az Önkormányzat bevételeit és kiadásait előirányzat-csoportonként és ezen belül kiemelt előirányzatonként a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(6) A Hivatal bevételeit és kiadásait előirányzat-csoportonként és ezen belül kiemelt előirányzatonként a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(7) Az Önkormányzat bevételeit forrásonként és kiadásait feladatonként – ezen belül kötelező- és önként vállalt feladatok szerinti bontásban –, valamint a beruházásokat és felújításokat célok szerinti bontásban, továbbá az általános tartalék összegét a rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(8) A Hivatal bevételeit forrásonként és kiadásait feladatonként – ezen belül kötelező- és önként vállalt feladatok szerinti bontásban –, valamint a beruházásokat célok szerint részletezve a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(9) Az Önkormányzat likviditási tervét a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(10) Az Önkormányzat költségvetési évet követő három évre tervezett bevételi és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(11) Az Önkormányzat európai uniós forrásból és hazai támogatással megvalósuló projektjeinek 2024. évi üteméről szóló kimutatást a rendelet 10. melléklete tartalmazza.

3. § (1) A rendelet több évre szóló kötelezettségvállalást nem tartalmaz.

(2) A Közgyűlés közvetett támogatást és államigazgatási feladatokat nem határoz meg.

4. § A Közgyűlés az év közben jelentkező többletfeladatokra és az elmaradt bevételek pótlására 144.387 ezer Ft általános tartalékot különít el.

3. Az előirányzatok megállapításával és teljesítésével kapcsolatos rendelkezések, a költségvetés végrehajtásának szabályai

5. § A címenként jóváhagyott kiemelt kiadási előirányzatok nem léphetők túl, azokra többletkötelezettségek nem vállalhatók. A kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatok a Közgyűlés tájékoztatása nélkül is módosíthatók.

6. § (1) A költségvetés végrehajtásával kapcsolatosan a vármegyei közgyűlés elnöke számára biztosított hatáskörök tekintetében

a) a Közgyűlés a vármegyei közgyűlés elnökét megillető, a Közgyűlés és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben az előirányzatok közötti átcsoportosításra vonatkozó hatáskör gyakorlását 10.000 ezer Ft-ban határozza meg,

b) a vármegyei közgyűlés elnöke a Közgyűlés két ülése közötti időszakban a központi költségvetésből kapott támogatásokat a rendeleten átvezetheti, a Hivatalnak átadhatja, valamint e többletbevételek terhére kötelezettséget vállalhat.

(2) A vármegyei közgyűlés elnöke az (1) bekezdés szerinti intézkedéseiről a Közgyűlés soron következő ülésén tájékoztatást ad és intézkedik ezeknek a következő rendeletmódosításkor a költségvetésen való átvezetéséről.

(3) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a vármegyei közgyűlés elnöke gyakorolja.

(4) A Közgyűlés felhatalmazza a vármegyei közgyűlés elnökét, hogy az Önkormányzat költségvetésében a célfeladatokra jóváhagyott előirányzatok tekintetében döntsön azok cél szerinti felhasználásáról a Közgyűlés utólagos tájékoztatása mellett.

(5) A Közgyűlés 3.000 ezer Ft-os keretet határoz meg a vármegyei közgyűlés elnöke részére az év során hozzá érkező kérelmek és támogatási igények teljesítésére, melynek felhasználásáról utólagosan, legkésőbb a zárszámadással egyidejűleg köteles tájékoztatást adni a Közgyűlés részére.

7. § (1) A Közgyűlés a Hivatal köztisztviselői tekintetében a 2024. évre érvényes illetményalap összegét a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti illetményalap összegével megegyezően 38.650 Ft-ban határozza meg.

(2) Az Önkormányzat és a Hivatal 2024. évi költségvetésében jutalom címén eredeti előirányzat nem tervezhető, jutalom kifizetésére az év során a személyi juttatásoknál keletkező megtakarítások terhére, legfeljebb az elemi költségvetésben megállapított, az egységes rovatrend K1101 „Törvény szerinti illetmények, munkabérek” rovat eredeti előirányzatának 15%-os mértékéig kerülhet sor.

(3) A Hivatal köztisztviselői részére 2024. évre megállapított illetménykiegészítés mértékét a Közgyűlés

a) a felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők esetében az alapilletményük 40 %-ában,

b) a középiskolai végzettségű köztisztviselők esetében az alapilletményük 20 %-ában

állapítja meg.

(4) A foglalkoztatottak éves cafetéria kerete személyenként 2024. évben a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: Költségvetési törvény) 62. § (4) bekezdésében meghatározottak figyelembevételével évi nettó 300.000 Ft.

(5) A foglalkoztatottaknak adható havi bankszámla-hozzájárulás mértéke 2024. évben a Költségvetési törvény 62. § (5) bekezdésében meghatározott összeg.

8. § (1) A Közgyűlés az Önkormányzat és a Hivatal költségvetésének végrehajtása során a kiadások készpénzben történő teljesítésének értékhatárát tételenként legfeljebb 200 ezer Ft-ban határozza meg.

(2) A kiadások készpénzben történő teljesítését a Közgyűlés

a) az utazási, kiküldetési előleg felvételére,

b) a készlet és kis értékű tárgyi eszköz beszerzésekre,

c) a reprezentációs kiadásokra, vagy

d) a kisösszegű szolgáltatási kiadások készpénzben történő teljesítésére

engedélyezi.

4. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.