Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének 6/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 01. 01

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének 6/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
Általános indoklás
Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény elfogadását követően ismertté váltak a helyi önkormányzatok költségvetési tervezéséhez szükséges, a központi költségvetés által meghatározott feltételek, az önkormányzati forrásszabályozás keretrendszere, valamint a 2024. évi központi költségvetés fő célkitűzései. Ezek az állami támogatás nagyságrendjének meghatározásán keresztül vannak hatással az önkormányzatok költségvetési tervezésének kereteire és a gazdálkodás mozgásterére.
Az önkormányzati forrásszabályozást érintő – a költségvetési pozíciót befolyásoló – jogszabályi módosításra nem került sor. A folyamatban lévő pályázataink beépültek a költségvetésbe, ezeket figyelembe véve, illetve az előző évi tapasztalati adatok alapján készültek a számítások a költségvetés tervezése során.
A fentiek alapján az alábbiak szerint terjesztem a Tisztelt Közgyűlés elé a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről szóló rendelet tervezetét.
1./ A vármegyei önkormányzatok 2024. évi forrásszabályozása
A vármegyei önkormányzatok forrásszabályozása tekintetében nem történt változás az előző évekhez képest. Központilag került meghatározásra a működéshez biztosított költségvetési támogatás összege a feladatellátáshoz szükséges számított mutatók alapján.
A központi forrásszabályozás által biztosított saját bevételi forrással a vármegyei önkormányzatok továbbra sem számolhatnak, a saját bevételeink a tulajdonunkban lévő ingatlanvagyon hasznosításából, valamint az európai uniós pályázatokban való szakértői közreműködés révén és egyéb tevékenységekből elérhető bevételekből keletkezhetnek.
2./ Az Önkormányzat bevételei
A Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) összevont költségvetési mérlege szerint – mely tartalmazza a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) költségvetési adatait is – a finanszírozási halmozódások kiszűrésével a 2024. évi bevételek összege 1.478.469 eFt, a rendelet-tervezet 1. mellékletében foglaltaknak megfelelően.
A bevételek működési és felhalmozási forrás szerinti megbontását a rendelet-tervezet 2. és 3. mellékletei tartalmazzák.
Működési bevételek
Az Önkormányzat tárgyévi működési bevételeinek összege a rendelet-tervezet 2. mellékletében részletezettek szerint 412.899 eFt, ebből az önkormányzat költségvetésében tervezett bevétel 361.915 eFt, a hivatalnál tervezett bevétel 50.984 eFt.
A működési bevételek körében meghatározó jelentőségű a központi költségvetésből biztosított működési támogatás, mely 307.000 eFt.
A központi működési támogatás az Ávr. 4. melléklet C) pontjában meghatározott ütemezés szerint 12 részletben kerül utalásra az Önkormányzat részére.
További központi támogatást eredeti szinten nem tervezünk, az esetleges póttámogatások évközi előirányzatmódosítással jelennek meg a rendeletben.
Államháztartáson belülről származó egyéb működési célú támogatások jogcímen az Önkormányzatnál eredeti szinten nincs tervezett bevétel. A 2024. év vonatkozásában tervezett európai uniós pályázataink bevételei évközi előirányzatmódosítással az aláírt támogatói okiratok birtokában kerülnek a rendeletbe, mely működési célú támogatások összegét majd a rendelet-tervezet 6. melléklet 2. számú táblázata tartalmazza.
A működési saját bevétel összege 105.889 eFt, melyből az Önkormányzat bevétele 54.915 eFt, a Hivatal bevétele 50.984 eFt.
Az Önkormányzat bevétele részben adminisztrációs szolgáltatási, szemléletformálási és turisztikai szolgáltatási tevékenységből, a kötelező kommunikáció területén nyújtott, a települési TOP Pluszos pályázatok megvalósításában történő közreműködésért várható szolgáltatási bevételekből, korábban kiosztott ösztöndíj támogatások visszafizetéséből, mely a pályázati feltételeket nem teljesítő támogatottak visszautalásából adódik és Áfa visszaigénylési bevételből tevődik össze.
A Hivatal esetében a saját működési bevétel többségében az önkormányzati ingatlanok bérbeadásából származó bérleti díj bevétel 42.302 eFt összegben. Emellett közvetített szolgáltatások, egyéb szolgáltatások és továbbszámlázott kiadások, valamint Áfa és egyéb bevételek jogcímen tervezünk további 8.682 eFt bevételt.
Bérbeadás útján hasznosítjuk a Kecskemét, Fráter György utcai ingatlanunkat a Bács-Kiskun Vármegyei Labdarúgó Szövetség részére, ugyanitt egy parkolót magánszemély részére, a Kecskemét, Deák téri irodaházban a félemeleti szárnyat, továbbá egy félemeleti irodát, valamint az I. emeleti irodák közül 3 darabot a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. részére. A tulajdonrészünknek megfelelő arányban részesedünk a Deák Ferenc téri székház tetején lévő antennák után fizetett bérleti díjból, továbbá a székelyvarsági faházak igénybe vétele kapcsán fizetendő bérleti díjak is a Hivatal bevételét képezik.
Felhalmozási bevételek
2024. évben eredeti szinten felhalmozási bevétellel nem terveztünk.
3./ Az Önkormányzat tervezett kiadásai
Az Önkormányzat összevont mérlege szerint a finanszírozási halmozódás kiszűrését követően a költségvetési kiadások összege 1.478.469 eFt, a rendelet-tervezet 1. mellékletben részletezettek szerint. A kiadások működési cél szerinti megbontását a rendelet-tervezet 2. melléklete, felhalmozási cél szerinti megbontását a rendelet-tervezet 3. melléklete tartalmazza.
Működési kiadások
A működési kiadások összege 1.458.934 eFt a rendelet-tervezet 2. melléklete részletezése szerint.
Az Önkormányzat költségvetésében tervezzük a közgyűlés és a bizottságok működésével kapcsolatos valamennyi kiadást, továbbá az önkormányzati célfeladatokat, az önkormányzati projektek megvalósításához kapcsolódó kiadásokat és a Hivatal működtetéséhez biztosított irányító szervi támogatást.
Az önkormányzati kiadások kiemelt előirányzatok és ezen belül rovatrend szerinti megbontását a rendelet-tervezet 4. melléklete tartalmazza. A kiadások célok szerinti bontását, ezen belül a kötelező és önként vállalt feladatok szerinti megbontását a rendelet-tervezet 6. melléklete tartalmazza.
A működési kiadásokon belül a személyi juttatások előirányzata 315.885 eFt, a munkáltatót terhelő járulék összege 45.049 eFt.
A személyi juttatások előirányzatából a közgyűlés és a bizottságok működését szolgáló személyi juttatási kiadás összege 271.677 eFt, mely a tisztségviselők és az Önkormányzatnál alkalmazásban állók bérét és egyéb juttatásait, valamint a közgyűlési tagok részére fizetendő tiszteletdíjak összegén felül tartalmazza az általános reprezentációs kiadások összegét is.
Az európai uniós és hazai finanszírozású projektek 2024. évi kiadásai 20.628 eFt összegben tartalmaznak személyi jellegű kiadásokat (részletezése a rendelet-tervezet 10. mellékletében). Ez fedezetet tartalmaz a projektekben az Önkormányzatnál foglalkoztatott munkatársak alkalmazására, valamint egyéb személyi kiadásokra (megbízási díjak, alkalmi foglalkoztatás, reprezentációs kiadások, stb.).
Ezek mellett az önkormányzati célfeladatokon tervezett előirányzatok további 23.580 eFt összegben tartalmaznak személyi juttatási célú kiadásokat.
A 45.049 eFt összegű munkáltatót terhelő járulék (szociális hozzájárulási adó) előirányzata tartalmazza a személyi kifizetésekhez és reprezentációhoz kapcsolódó munkáltatói hozzájárulás fizetési kötelezettségeket, melynek mértéke 13%. Ezeken felül a munkáltató által fizetendő személyi jövedelemadót is tartalmazza az előirányzat összege.
Az Önkormányzat költségvetésében tervezett dologi kiadások összege 187.450 eFt, melyből a működéshez közvetlenül kapcsolódó dologi kiadás 65.761 eFt.
Ez tartalmazza a közgyűlési munkával összefüggő dologi jellegű kiadásokat, többek között a szakmai- és üzemanyagok beszerzését, karbantartási, kisjavítási szolgáltatások kiadásait, bankköltséget és az egyéb díjakat, adófizetési kötelezettségeket, a közgyűléshez és a rendezvényekhez kapcsolódó egyéb dologi kiadásokat, továbbá az önkormányzat vagyoni elemeinek biztosítási díját.
A dologi kiadások előirányzatában 58.878 eFt összeggel szerepelnek a projektek kiadásai, továbbá a célfeladatok dologi jellegű kiadásai 62.811 eFt nagyságrendben.

Az önkormányzati célfeladatok között megjelölt tételekre 99.472 eFt-ot tervezünk fordítani.
E feladatok között jelennek meg az Önkormányzat által megvalósítandó, részben a nem kötelező feladatok körébe tartozó előirányzatok, melyek korábbi döntéseken alapuló kötelezettségek, illetve több éves hagyományon alapulnak.
Ilyenek például a külkapcsolataink ápolására, a művészeti programok finanszírozására, a vármegyei díjakhoz és egyéb ünnepi rendezvényeinkhez kapcsolódó kiadások, mint a Szobonya-emléknap, alakuló ülés stb. Itt tervezzük a különböző szervezetekben fizetendő tagdíjak fedezetét, sportcélú támogatásokat, a vármegyei értéktár bizottság működési feltételeihez szükséges kiadásokat, sajtó- és kommunikációs feladatok kiadásait.
Szintén hagyománnyá vált napjainkra a vármegye legjobb termékeinek megválasztása és marketingjének segítése, illetve a különböző szakmai fórumok, rendezvények megtartása, mint például a polgármesterek részvételével évente több alkalommal megrendezett szakmai találkozó.
A korábbi évekhez hasonlóan a vármegyei közgyűlés elnöke részére saját döntési hatáskörbe utalt keretre tartalmaz javaslatot a tervezet 3.000 eFt összegben, az év közben hozzá érkező különböző támogatási kérelmek kielégítése érdekében, melynek felhasználásáról utólagosan kap tájékoztatást a testület.
A célfeladatok között szerepel 5.000 eFt összeggel a pályázatok előkészítésére, tanulmányok megírására, szakértők díjazására szolgáló előirányzat, mely a jövőbeni pályázatok sikere érdekében szükséges. Emellett a már lezárult projektek fenntartási kötelezettségeinek teljesítéséhez kapcsolódó feladatok költségére is fedezetül szolgál.
A vármegyei ösztöndíj projekt folytatódik, melynek célja a vármegyei diákok helybenmaradásának támogatása saját tanulmányi ösztöndíj biztosításával, melyhez a szükséges forrást az Önkormányzat teremtette meg vállalkozók és települési önkormányzatok bevonásával, továbbá az ösztöndíjak visszafizetéséből származó bevételekből. 2024-ben 5.000 eFt kiadással számolunk.
További előirányzatokat tartalmaznak a célfeladatok szemléletformálásra és turisztikai attrakciók üzemeltetésére, többek között a nemesnádudvari Borbagoly Pince üzemeltési kiadásaira.
A Hivatal költségvetésében a működési célokra tervezett előirányzat összege 187.141 eFt, mely a hivatal dolgozóinak illetményét és egyéb járandóságait, a bérek után fizetendő munkáltatói járulékokat, valamint a működés dologi kiadásait tartalmazza.
A személyi juttatások előirányzata 94.353 eFt, a munkáltatói járulék összege 13.181 eFt, mértéke 13 %.
A Hivatal 2024. évre tervezett létszáma 18 fő, melyből 6 fő részmunkaidős, 12 fő teljes munkaidős létszám.
A korábbi évekhez hasonlóan a bérek és járulékai részben – az elvégzett feladatokkal arányos módon - a projektek terhére kerülnek elszámolásra 29.576 eFt személyi juttatás és 3.716 eFt munkáltatói járulék összegben, ami csökkenti az Önkormányzat saját forrás felhasználási igényét.
A Hivatalnál tervezett dologi kiadások előirányzata 295.419 eFt, melyből a működéshez kapcsolódó dologi kiadás 112.899 eFt. A tervezett összeg az előző évhez képest a rezsi és egyéb működési költségek növekedése az infláció mértékének figyelembevételével.
Itt tervezzük a Hivatal kezelésében lévő ingatlanok fenntartási, működtetési kiadásait, a működés egyéb feltételeit biztosító szakmai szolgáltatások és beszerzések kiadásait, pl. karbantartási, telekommunikációs, készletbeszerzési kiadásokat, a testületi ülésekhez kapcsolódó szervezési, rendezési költségeket az előző évi tényadatok és mértékek figyelembe vételével.
A dologi kiadások között 182.520 eFt kiadási előirányzat a TOP_Plusz-3.1.1-21-BK1-2022-00001, valamint a Térségi jelentőségi kerékpárutak tervezése pályázatokban kerül felhasználásra.
A hivatali kiadások kiemelt előirányzatok és ezen belül a rovatrend szerinti megbontását a rendelet-tervezet 5. melléklete, a kiadások célok szerinti bontását, ezen belül a kötelező és önként vállalt feladatok szerinti megbontását a rendelet-tervezet 7. melléklete tartalmazza.
Felhalmozási kiadások
Az Önkormányzat 2024. évi összevont adatai szerint felhalmozási célokra 19.535 eFt-ot tervezünk fordítani, a rendelet-tervezet 3. mellékletének adatai szerint, melyből 10.215 eFt az Önkormányzat, 9.320 eFt a Hivatal költségvetésében szerepel.
Beruházásokra 18.835 eFt előirányzat került megtervezésre, melyből 10.215 eFt az Önkormányzat, 8.620 eFt a Hivatal költségvetésében szerepel.
Az Önkormányzat esetében tervezett kiadás 4.500 eFt, melyet egyrészt számítástechnikai és egyéb eszközök beszerzésére tervezünk felhasználni, ennek keretében számítástechnikai infrastruktúra és web fejlesztés fog megvalósulni. Továbbá tartalmazza az ingatlanokon végzett beruházási kiadásokat .
Fentieken túlmenően a projektek költségelőirányzatai további 5.715 eFt beruházási célú kiadást tartalmaznak, melyek eszközbeszerzésekhez kapcsolódnak a rendelet-tervezet 10. melléklete szerinti bontásban.
A Hivatalnál informatikai és egyéb eszköz és berendezés beszerzésre 1.000 eFt előirányzatot tartalmaz a tervezet. Emellett a Hivatal által megvalósítás alatt álló TOP_Plusz-3.1.1-21-BK1-2022-00001 projekt keretében 7.620 eFt beruházási előirányzatot tartalmaz a költségvetés.
Egyéb felhalmozási kiadásként a Hivatal költségvetésében jelenik meg a dolgozók részére biztosítható lakástámogatási célú kölcsön nyújtása 700 eFt összegben.
Finanszírozási kiadások
Az Önkormányzat költségvetésében a Hivatalnak nyújtott irányítószervi támogatás összege 136.157 eFt.
Európai uniós és hazai támogatással megvalósuló projektek
Az Ávr. 24. § (1) bekezdés b) pont bd) alpontja előírja, hogy a helyi önkormányzat költségvetési bevételi és kiadási előirányzatai között elkülönítetten kell megtervezni az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint az önkormányzat ezekhez történő hozzájárulásait.
A jogszabályi előírásoknak megfelelően a rendelet-tervezet 10. melléklete tartalmazza a 2024. évi uniós és hazai támogatással megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait, amelyek már folyamatban vannak.
Egyelőre új projekt indításával nem számol a költségvetés, mivel támogatói döntéssel nem rendelkezünk egy esetben sem, de a beadásra tervezett pályázatok, illetve a pályázati kiírások alapján több új, várhatóan nagyobb összegű projekt indítására is lehetőség lesz az év során.
TOP_Plusz-3.1.1-21-BK1-2022-00001 Vármegyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések projekt megvalósítása 2022-ben kezdődött. Az elnyert támogatás összege Önkormányzatnál 188.561 eFt, Hivatalnál 480.839 eFt, önerőt nem igényel. 2024-ben ebből 289.108 eFt-ot tervezünk felhasználni.
A “Nemzeti értékek versenye 2024” című HUNG-2023 kódjelű pályázat 2023-ban elnyert támogatási összege az Önkormányzatnál 3.000 eFt, önerőt nem igényel. 2024-ben a teljes összeg felhasználásra kerül.
Térségi jelentőségi kerékpárutak tervezése Bács-Kiskun megyében pályázat 2021-ben kezdődött. Az elnyert támogatás összege Hivatalnál 151.000 eFt, önerőt nem igényel. A tervezés 2023-ban hosszabításra került, 2024-ben fejeződik be, melynek tervezett kiadása 19.475 eFt.
Tartalékok
Általános tartalék címén 144.387 eFt-ot tervezünk, az év során jelentkező, nem tervezett kiadások és az esetlegesen elmaradó bevételek pótlására.
A projekt támogatások előlegként történő lehívása miatt a további években felhasználandó előirányzat mértékéig pályázati támogatási céltartalék képzése szükséges, melynek összege 355.099 eFt a TOP_Plusz-3.1.1-21-BK1-2022-00001 Vármegyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések projekttel összefüggésben.
4./ A hiány mértéke, finanszírozása
Az Önkormányzat összevont adatait tartalmazó költségvetési mérleg alapján a 2024. évi költségvetési hiány összege 1.065.571 eFt.
A hiány összegéből 1.046.036 eFt a működési hiány, 19.535 eFt a felhalmozási hiány. A hiány finanszírozására az előző évi maradvány igénybe vételével kerül sor.
A maradvány pontos összegének megállapítására a 2023. évi zárszámadás elfogadásakor kerül sor, azzal egy időben állapítható meg a maradvány tényleges összege.
5./ Többéves kötelezettségek
Az Áht. 24. § (4) bekezdés b) pontja írja elő, hogy a költségvetés előterjesztésekor be kell mutatni a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve, szöveges indokolással együtt.
A 2024. évi költségvetési javaslatban többéves kötelezettségvállalást jelent az európai uniós és hazai támogatással megvalósuló projektek támogatási összegeinek előlegként való lehívása okán a további évekre vonatkozó összegek biztosítása, melyet a pályázati támogatási céltartalékba történő elkülönítés biztosít.
6./ Közvetett támogatások
Az Önkormányzat a 2024. évi költségvetési javaslat alapján közvetett támogatást nem nyújt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet-tervezet 1. §-a határozza meg a rendelet hatályát és a költségvetés szerkezeti rendjét.
A 2. §-hoz
A rendelet-tervezet 2. §-a tartalmazza az Önkormányzat és a Hivatal költségvetése együttes bevételi és kiadási főösszegeit működési és felhalmozási bontásban, a költségvetési hiány összegét működési és felhalmozási hiány szerinti bontásban, a hiány belső finanszírozására szolgáló műveletek meghatározását és a hiány finanszírozásának módját működési és felhalmozási cél szerinti bontásban.
Emellett meghatározásra kerül az összevont költségvetés főösszege.
Felsorolásra kerülnek a költségvetési rendelet-tervezet mellékletei.
A 3. §-hoz
A rendelet-tervezet 3. §-a rögzíti, hogy a rendelet-tervezet nem tartalmaz a több évre vállalt kötelezettségeket, államigazgatási feladatokat és közvetett támogatást.
A 4. §-hoz
A rendelet-tervezet 4. §-a határozza meg a tervezett tartalékok jogcímeit és összegeit.
Az 5. §-hoz
A rendelet-tervezet 5. §-a határozza meg a költségvetési rendeletben jóváhagyott előirányzatoktól való eltérés lehetőségének alapvető szabályait.
A 6. §-hoz
A rendelet-tervezet 6. §-a tartalmazza a vármegyei közgyűlés elnökére ruházott hatásköröket.
A 7. §-hoz
A rendelet-tervezet 7. §-a tartalmazza a 2024. évre megállapított illetményalap összegét, a Hivatal költségvetésében az év során jutalom címen kifizethető összeg előirányzathoz viszonyított maximális arányát, a 2024. évre érvényes illetménykiegészítések mértékét, a köztisztviselői cafetéria keret 2024. évi mértékét és a kifizethető bankszámla-hozzájárulás mértékét.
A 8. §-hoz
A rendelet-tervezet 8. §-a határozza meg a költségvetés végrehajtása során a készpénzben teljesíthető kifizetések összegének felső határát és a készpénzben teljesíthető kifizetések jogcímeit.
A 9. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.