Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Bács-Kiskun Vármegye Területrendezési Tervéről

Hatályos: 2024. 02. 27

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének 2/2024. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.27.
Bács-Kiskun Vármegye Területrendezési Tervéről
Végső előterjesztői indokolás
Bevezető rendelkezések a felhatalmazást adó és a feladatkör megjelölését tartalmazó jogszabályok megjelölése mellett a véleményezésbe bevont szervezeteket tartalmazza.
Az I. fejezet (1-2. §) általános rendelkezéseket tartalmaz, ahol megfogalmazásra került a rendelet célja, hatálya, valamint a 2. §-ban az értelmező rendelkezések. Utóbbiak lényegében a hatályos rendeletünkkel egyezően határozzák meg az egyes övezeteket, kivéve a napelempark elhelyezésére vizsgálat alá vonható települések övezetét, hiszen ennek szabályozása új elem.
A II. fejezet (3. §) a vármegye térségi szerkezeti tervéről rendelkezik, melyet az 1. melléklet tartalmaz. Az egyes kategóriák (országos és térségi jelentőségű elemek) térképi megjelenítése az 1. mellékletben, a térbeli rend szempontjából meghatározó települések, avagy vonalas létesítmények felsorolása a 2. melléklet 4-16. pontjaiban található.
2. melléklet 1. pontja a vármegyéhez tartozó települések felsorolását, 2. pontja térszervező szerepét tartalmazza.
Az egyes települések területének a vármegyei területfelhasználási kategóriák szerinti megoszlását a 2. melléklet 3. pont táblázata foglalja össze. A vármegye összes területe 844308,91 ha, melyből 26,79 % erdőgazdálkodási, 63,31% mezőgazdasági, 2,45% vízgazdálkodási, míg 6,66 % települési térség, és 0,79% a sajátos területfelhasználású térség.
A III. fejezet (4. §) a vármegye térségi övezeteiről rendelkezik. Ezek között 12 országos, 15 egyedileg meghatározott vármegyei övezet és további 4 egyedileg meghatározott vármegyei övezeteken kívüli vármegyei övezet alkalmazott. A térségi övezetek lehatárolását a 3. térképi melléklet 1-27. pontjai tartalmazzák, míg a 2. melléklet 17. pontja az egyes települések térségi övezetekkel való érintettségét mutatja az A) alpontban az egyedileg meghatározott vármegyei övezeteken kívüli, a B) alpontban az egyedileg meghatározott vármegyei övezetekkel való érintettség megosztásban.
Ezek közül új szabályozási elem a 4. § (3) bekezdés 13. pont szerinti, napelempark elhelyezésére vizsgálat alá vonható települések övezete. Lényegében a területrendezési terv felülvizsgálata és a szabályozási cél is e rendelkezéshez kapcsolódik. Figyelemmel arra, hogy a hatályos területrendezési terv hatályba lépése óta olyan jogszabályváltozások léptek életbe, melyek érintették a napelemparkok helyszínének kijelölhetőségét, emellett a napelempark elhelyezésére szolgáló különleges övezet kijelölésekor alapul szolgáló országos övezeti adatok változása más módon nem lekövethető.
A IV. és V. fejezetben a térségi és az egyedileg meghatározott vármegyei övezetekre vonatkozó szabályok találhatóak. Ahogyan az fentebb említésre került, a napelempark elhelyezésére vizsgálat alá vonható települések övezetén kívül a többi övezet és előírása a tervezetben azonos a hatályos önkormányzati rendeletünk rendelkezéseivel.
Ahogyan azt a javaslattevő fázisban a tervező már bemutatta, a hatályos területrendezési tervhez képest változás, hogy az egyedileg meghatározott vármegyei övezetek az országos övezetek változásai miatt teljes közigazgatási területtel kerültek lehatárolásra, ezáltal a változó jogszabályi környezethez jobban alkalmazkodó terv jöhet létre.
VI. fejezet, záró rendelkezések a hatályba lépésre vonatkozó rendelkezést, valamint egyúttal a hatályos területrendezési tervről szóló rendelet hatályon kívül helyezésére vonatkozó rendelkezést tartalmaz. Tekintettel arra, hogy külön felkészülési idő nem szükséges a rendelet alkalmazásához, a hatályba léptetés a kihirdetést követő napon lehetséges.