Csátalja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Hatályos: 2022. 10. 01

Csátalja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.01.
a gyermekvédelem helyi rendszeréről
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 10/2017.(IX.27.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatáról
Általános indoklás
A jelenleg hatályos önkormányzati rendeletben az étkeztetési nyersanyag költségek és térítési díjak jelentősen elmaradnak a tényleges kiadásoktól, az emelés elmaradása esetén az önkormányzatnak továbbra is jelentős többletkiadást jelentene az étkeztetés biztosítása. A nyersanyagnorma emelésével biztosítható a gyermekétkeztetés megfelelő színvonalon történő ellátása.
Ezen indokolást a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet (a továbbiakban: IM rendelet) 20. § (3)-(4) bekezdése alapján - mivel az az IM rendelet 21. § (2) bekezdésében meghatározott kivételi körbe nem tartozik - a Nemzeti Jogszabálytárban közzé kell tenni.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
Keretjelleggel meghatározza a gyermekvédelmi ellátások formáit, a pénzbeli és természetbeni ellátások körébe tartozó gyermekétkezés (ezen belül is az intézményi- és szünidei gyermekétkeztetés), valamint a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások körébe tartozó gyermekjóléti szolgáltatás csoportosításban.
a 2. §-hoz
Rögzíti, hogy Csátalja község vonatkozásában a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások körébe a gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat a Nagybaracskai Család- és Gyermekjóléti Szolgálat útján látja el.
a 3-4. §-hoz
Rögzíti, hogy Csátalja község vonatkozásában a gyermekétkeztetésen belül az intézményi gyermekétkeztetést és a szünidei gyermekétkeztetést az önkormányzat a Nagybaracskai Közös Önkormányzati Hivatal működésében lévő Napközi-otthonos Konyhán keresztül biztosítja.
az 5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
a 6. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
az 1. melléklethez
Gyermekétkeztetés térítési díjait tartalmazza, intézményi térítési díj és személyi térítési díj bontásban.