Dávod Önkormányzat Képviselőtestületének 4/2015.(III.25.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 04. 01- 2015. 07. 13

Dávod Önkormányzat Képviselőtestülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92.§ (1) bekezdés a) pontjában és a 92.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I.  Fejezet


A szociális igazgatás és a szociális ellátás általános szabályai


1.§


(1) A rendelet célja, hogy megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő szociális rászorultságtól függő ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási és jogosultsági feltételeket, az igénybevétel módját, feltételeit és a fizetendő térítési díjakat.

(2) A rendelet hatályára vonatkozóan a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi törvény  (továbbiakban: Szt.) 3. §-a az irányadó.

(3) A rendelet hatálya kiterjed Dávod Önkormányzat által szervezett és nyújtott szociális alapszolgáltatásokra.

II. Fejezet


Ellátási formák


2. §


(1) Dávod Község Önkormányzata a szociálisan rászorultak részére az alábbi személyes gondoskodás formái körébe tatozó szociális alapszolgáltatásokat biztosítja a Gondozási Központ (6524 Dávod, József A. u. 15. ) keretében:

  1. étkeztetés
  2. házi segítségnyújtás
  3. idősek nappali ellátása

(2) Az étkeztetés jogosultsági feltételeire vonatkozóan a Szt. 62. §. (1) bekezdésében foglaltak az irányadók.

(3) a) Kor miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha betöltötte a 60. életévét.

      b) Egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége miatt minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a háziorvos igazolja, - szükség esetén a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján - hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani az étkeztetést. (erősen legyengült, fekvőbeteg, meglévő testi, értelmi fogyatékosság, pszichiátriai állapot stb.)

     c) Hajléktalanság miatt akkor minősül valaki szociálisan rászorultnak, ha a személy nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg, s a hajléktalan étkeztetésének hiánya veszélyezteti a hajléktalan életét.

(4) Házi segítségnyújtásra vonatkozóan az Szt. 63. §-ában foglaltak az irányadók.

(5) A gondozásra fordított időt a gondozási napló alapján kell megállapítani.

(6)A nappali ellátás szabályait az Szt. 65/F §. állapítja meg.

III. Fejezet


Az ellátások igénybevétele

3. §


(1) Az e rendeletben felsorolt személyes gondoskodást nyújtó alapellátások keretében az ellátások igénybevétele iránti kérelmet a Gondozási Központ vezetőjéhez kell benyújtani a Szt-ben, valamint  9/1999. (XI.24.) SZCSM. rendeletben szabályozottak szerint.

(2) Az  ellátás iránti kérelemről a Gondozási Központ vezetője dönt.

(3) Külön eljárás nélkül akkor biztosítható ellátás, ha indokolt az igénylő azonnali ellátása. Az írásos kérelmet és a jövedelemigazolást ebben az esetben is mellékelni kell.

(4) Az intézményvezető külön eljárás nélkül ellátásban részesíti azt, aki a 9/1999. (XI.24.) SZCSM rendelet 15. § (1) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelel. Köteles a személyi gondoskodást nyújtó ellátások bármelyikét biztosítani, ha az igénybe vevő

a) önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna, és ellátása más egészségügyi vagy szociális szolgáltatás biztosításával nem oldható meg,

b) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely miatt soron kívüli ellátása indokolt,

c) haladéktalanul köteles étkeztetést és házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti.

(5) A szükséges eljárást az ellátás biztosításától függetlenül utólag ilyen esetben is le kell folytatni.

4. §


(1) Az intézményi jogviszony keletkezésére vonatkozóan az Szt. 94-94/D §-ában foglaltak az irányadók.

(2) A megállapodásban ki kell térni az Szt. 94/B. és 94/D. §-ában foglaltakon túl az alábbiakra is:

a) étkeztetés esetén az étkeztetés módjára,

b) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl. betegség, kórházi ápolás, elutazás) az előzetes bejelentési kötelezettség szabályaira,

c) a döntések elleni jogorvoslat módjára

5. §


(1) Az intézményi ellátás megszűnésére az Szt. 100-101. §-ában foglaltak az irányadók.

(2) Az ellátást meg kell szüntetni:

a) ha az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkeztéig történt,

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább 2 hétig) nem vette igénybe,

c) az ellátott magatartásával az ellátást lehetetlenné teszi vagy akadályozza,

d) nappali ellátás esetén az ellátott magatartásával a közösséget zavarja, a házirendet súlyosan megsérti vagy olyan betegségben szenved, amely a közösség látogatására alkalmatlanná teszi, a közösséget veszélyezteti,

e) az ellátott a részére megállapított intézményi térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

(3) Az ellátás megszüntetéséről az intézmény vezetője dönt és döntéséről értesíti a kérelmezőt.

IV.  Fejezet


Térítési díj

6. §


(1) Az intézményi térítési díjak megállapítására vonatkozóan a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Kormányrendelet 2.-7. §-ában foglaltak az irányadók.

(2) A térítési díj megállapítására, beszedésére vonatkozóan e rendeletben nem szabályozott kérdések tekintetében az Szt. 114-119/B. §-ában foglaltak az irányadók.

(3) Az intézményi térítési díjat a képviselőtestület minden év április 1. és október 1. napjáig vizsgálja felül és állapítja meg.

(4) Az intézményi térítési díjakat e rendelet 1. és 2. sz. melléklete tartalmazza.

7. §


(1) A személyi térítési díjat konkrét összegben, forintra kerekítve kell megállapítani. Ha a személyi térítési díj az ellátás igénybevételét követő 30 napon belül nem állapítható meg, a megállapítására jogosult térítési díj-előleg fizetését kérheti.

(2) Megállapításkor intézkedni kell, hogy az előleg, illetve az előleg fizetésének időszakára jutó személyi térítési díj közötti különbözet kiegyenlítése megtörténjen.

(3) A személyi térítési díja havonta előre, a hónap 5. napjáig kell megfizetni.

(4) Az ellátások igénybevételének szüneteltetésére vonatkozó bejelentést a szüneteltetés első napját megelőző két munkanappal korábban írásban kell megtenni. 

(5) A személyi térítési díj összege csökkenthető vagy elengedhető, ha a kötelezett jövedelmi vagy vagyoni viszonyai ezt indokolttá teszik.

(6) a térítési díj mérséklése, elengedése iránti kérelmek ügyében a képviselőtestület dönt. A kérelmet a polgármesteri hivatalban kell benyújtani. A szociális ügyintéző környezettanulmányt készít és elkészíti az előterjesztést a képviselőtestület ülésére.

V. Fejezet


Záró rendelkezések


8. §


(1) Ez a rendelet 2015. április 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Dávod Önkormányzat Képviselőtestületének a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló  4/2011.(III.25.) önkormányzati rendelete, valamint az azt módosító 3/2012. (IV.02) önkormányzati rendelet.



Dávod, 2015. március 23.



           Hirtenberg János Sándor sk.                                          Szűcsné István Ilona sk.

                     Polgármester                                                                 jegyző


A rendelet kihirdetve: 2015. március 25-én.



                                                                                               Szűcsné István Ilona sk.

                                                                                                         jegyző