Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi költségvetésről szóló 1/2022.(II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 03

Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.03.
a 2022. évi költségvetésről szóló 1/2022.(II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Minden költségvetési év lezárásakor, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal szükséges a költségvetés végleges módosítása. A módosítás oka a tényleges bevételek és kiadások átvezetése a költségvetésben. A 2022. évi költségvetés tekintetében is sort kellett erre keríteni. 2022. november 14-i képviselőtestületi ülésen már sor került az októberi felmérés adatai alapján egy módosításra.
Fenti szabályoknak megfelelően megtörtént az előirányzatok-változások átvezetése az eredeti költségvetés módosításával.
Összességében az utolsó módosításhoz képest az önkormányzat és irányítása alá tartozó költségvetési szervek bevételi és kiadási főösszege 32-32 millió forinttal nőtt.
1. sz. melléklet a Dávod Önkormányzat költségvetése
A bevételi és kiadási főösszegek 25 millió forinttal nőttek.
Bevételek: Az állami támogatásoknál több mint 23 millió forint többletbevétel keletkezett. Ennek oka az iparűzési adó kompenzációjára kapott 16 millió forint támogatás, az óvodára 739.000,-Ft, a Gondozási Központra 2.122.000,-Ft, a gyermekétkeztetésre 1.216.000,-Ft többlettámogatást biztosítottak. A különbözet az ágazati pótlék utólagos finanszírozásából adódik. Viszont a közhatalmi bevételeknél közel 3 millió Ft-tal több bevétel jelentkezett az iparűzési adó és a talajterhelési díj bevételek növekedése miatt. Az önkormányzat igazgatási tevékenységénél több mint 10 millió forint bevétel növekedés keletkezett a 2023. évi előleg miatt. Több előirányzat esetében csekély mértékű változás történt a novemberi módosításhoz képest, család-és nővédelmi feladatok, közfoglalkoztatások. 10 millió forinttal csökkent a működési célú támogatás mivel Hercegszántó Önkormányzata a tavalyi évben is a zárszámadást követően utalta át a közös hivatali hozzájárulást. A felhalmozási bevételeknél 3.734.000,-Ft-ot kapott az önkormányzat többlettámogatásként a bölcsőde megépítésére, több mint 1 millió forint bevétel jelentkezett az érdekeltségi hozzájárulások fizetéséből.
Kiadások: Többnyire a novemberi módosításoknak megfelelően alakultak, kisebb eltérések voltak. Jelentősen csökkent viszont a bölcsődei beruházás kiadási előrányzat, mivel a bruttó összeg volt tervezve, a mostani módosításban ezen a jogcímen a nettó szerepel a fordított áfa miatt. A tartalék is jelentősen nőtt kb. 54 millió forinttal.
A hosszú célú közfoglalkozás és a mintaprogram bevételi és kiadási oldala a tényleges támogatásoknak és kiadásoknak megfelelően módosításra került.
2. sz. melléklet a Dávodi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetése
A hivatal költségvetésének végleges módosítását az együttes ülésen előterjesztették, azt a képviselőtestületek elfogadták.
3. sz. melléklet a Dávodi Forrás Óvoda költségvetése
Bevételek: Az intézmény finanszírozása a novemberi módosításhoz képest 1 millió forinttal nőtt, a működési bevételek pedig 4 millió forinttal nőttek.
Kiadások: Az óvodai nevelésnél a kiadások összességében 600 ezer forinttal nőttek, viszont a konyha esetében 4,5 millió forinttal nőttek a kiadások.