Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023.(II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 14

Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.14.
a 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023.(II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A 2023. évi költségvetést az 1/2023. (II.16.) sz. rendelettel fogadta el a képviselőtestület a 2023. február 14-i ülésen. Azóta módosításra még nem került sor, viszont több ok miatt elkészült a tervezet, melybe beépítésre kerültek a tényleges bevételek és kiadások.
1. sz. melléklet a Dávod Önkormányzat költségvetése
A bevételi és kiadási főösszegek 25 millió forinttal nőttek.
Bevételek: Az állami támogatás 35.260.151,-Ft-tal nőtt az ágazati pótlék, a bértámogatás, a tűzifa támogatás, valamint az előző évi elszámolás bevételeivel.A helyi adóbevételek 12.457.464,-Ft-tal nőttek. Beépítésre került a közfoglalkoztatás tényleges támogatása és kiadása is. A védőnői szolgálat bevétele megfeleződött, mivel július 1-től már a feladatellátás nem tartozik az önkormányzat kötelező feladatai közé.
Több előirányzat esetében csekély mértékű változás történt, pl. önkormányzat igazgatási tevékenysége, települési hulladékkezelés, zöldterület kezelés. Hercegszántó Önkormányzata a zárszámadást követően utalta át a közös hivatali hozzájárulást. A felhalmozási bevételek 600.000,-Ft-tal nőttek, mivel a megítélt és folyósított első lakáshoz jutók támogatását visszafizették.
Kiadások: Az önkormányzat igazgatási tevékenységénél nőttek a bérjellegű kiadások, mivel a polgármesteri jubileumi jutalom kifizetésre került és nem lett előre tervezve. A közvilágítás kiadása 300.000,-Ft-tal nőtt. Város- és községgazdálkodásnál is nőttek a bérjellegű kiadások. Jelentősen csökkent viszont a védőnői szolgálatnál tervezett bérjellegű kiadás a bevételeknél említett okok miatt. Sportlétesítmények kiadásainál 700.000,-Ft kiadás növekedés volt a műfüves pálya karbantartása, illetve a falunapi karbantartások miatt. A köztemetőnél tervezett bérjellegű kiadás csökkent, mivel jelenleg oda nem könyvelnek munkavállalót. A folyósított ellátások nőttek a tűzifa támogatás és az előző évi elszámolása miatt. Az intézményi és társulás finanszírozása is nőtt, mivel e támogatásokat tovább kell folyósítani. Most már a bölcsőde is üzemel, ezt is elő kellett finanszírozni. A települési értéktárnál kiadás nem volt.
A felhalmozási kiadások is jelentősen nőttek a bölcsőde térkövezése, kerítés építés, valamint az iskolai parkoló kialakítása miatt.
Az általános tartalék kb. 90.000,-Ft-tal nőtt.
2. sz. melléklet a Dávodi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetése
A hivatal költségvetésének módosítását az együttes ülésen előterjesztették, azt a képviselőtestületek elfogadták.
3. sz. melléklet a Dávodi Forrás Óvoda és Bölcsőde költségvetése
Bevételek: Az intézmény finanszírozása kb. 2 millió forinttal nőtt a bölcsőde nyitása miatt, a működési bevételek pedig jelentősen, több mint 11 millió forinttal nőttek, emiatt a bölcsőde működéséhez kevesebbet kellett hozzátenni a tényleges kiadások ellenére.
Kiadások: Az óvodai nevelésnél a kiadások összességében 5 millió forinttal nőttek elsősorban a béremelések miatt, melyek július 1-én léptek hatályba, viszont erre finanszírozást még nem kaptak. A konyha esetében összességében 1 millió forinttal nőttek a kiadások.
A bölcsőde kiadásai összességében 7,5 millió forintot tesznek ki, melyre majd csak 2024. évben kapnak finanszírozást.