Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023.(II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
a 2023. évi költségvetésről szóló 1/2023.(II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Minden költségvetési év lezárásakor, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal szükséges a költségvetés végleges módosítása. A módosítás oka a tényleges bevételek és kiadások átvezetése a költségvetésben. A 2021. évi költségvetés tekintetében is sort kellett erre keríteni.
A 2023. évi költségvetést az 1/2023. (II.16.) sz. rendelettel fogadta el a képviselőtestület a 2023. február 14-i ülésen. 2023. december 11-én sor került a költségvetés módosítására. Azóta újabb támogatási összegek és bevételek realizálódtak. A költségvetés végleges módosításában a tényleges bevételek és kiadások kerültek rögzítésre.
1. sz. melléklet a Dávod Önkormányzat költségvetése
Bevételek: Az állami támogatás a módosítotthoz képest 7 millió forinttal emelkedett a pedagógus béremelésre kapott támogatás miatt. Ezenkívül több mint 18 millió forinttal nőtt az iparűzési adó összege. 12.452.454,-Ft került folyósításra a 2024. év állami támogatás előlegeként. A fejlesztési bevételekhez 284.645,-Ft került beépítésre az érdekeltségi hozzájárulásból.
Beépítésre került a közfoglalkoztatás tényleges támogatása és kiadása is.
Több előirányzat esetében csekély mértékű változás történt, pl. önkormányzat igazgatási tevékenysége, települési hulladékkezelés. Nem lakóingatlanok bérbeadása, üzemeltetése előirányzaton 1 millió forint emelkedés volt a viziközmű vagyon ingyenes átadása okán, mivel két évi bérleti díj realizálódott.
Kiadások: Az önkormányzat egyéb működési célú kiadásai nőttek több mint 5 millió forinttal az iparűzési adó elszámolás miatt, mely a bevételeknél más jogcímen realizálódott. Az általános tartalék jelentősen nőtt, mely beépítésre került a 2024. évi költségvetésbe. A közvilágítás kiadása további 300.000,-Ft-tal nőtt. Város- és községgazdálkodásnál is nőttek a bérjellegű kiadások. A társulás finanszírozása nőtt jelentős mértékben, 9 millió forinttal.
2. sz. melléklet a Dávodi Közös Önkormányzati Hivatal költségvetése
A hivatal költségvetésében a bérek és járulékok között a tényleges kiadásoknak megfelelően megtörtént az átcsoportosítás.
3. sz. melléklet a Dávodi Forrás Óvoda és Bölcsőde költségvetése
Bevételek: Az intézmény finanszírozása kb. 2 millió forinttal nőtt a bölcsőde nyitása miatt, a működési bevételek pedig jelentősen, több mint 11 millió forinttal nőttek, emiatt a bölcsőde működéséhez kevesebbet kellett hozzátenni a tényleges kiadások ellenére.
Kiadások: Az óvodai nevelésnél a kiadások tovább nőttek a béremelések miatt. A konyha esetében összességében a bérek és járulékok csökkentek, a dologi kiadások viszont 3 millió forinttal nőttek.