Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2024. 05. 31

Dávod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.31.
a 2023. évi költségvetés végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény az alábbiak szerint rendelkezik:
91. § (1) A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselőtestület elé úgy, hogy az a képviselőtestület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselőtestület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/A. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.
(2) A zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és kimutatásokat kell bemutatni:
a) a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,
b) a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Stabilitási tv. 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,
c) a vagyonkimutatást, és
d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.
Az Áht. 29./A §-a értelmében a helyi önkormányzat évente, legkésőbb a költségvetési rendelet elfogadásáig határozatban állapítja meg a Stabilitási tv. 45. §. (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Stabilitási tv. 8 §. (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét.
A jelen beszámoló alapjául szolgáló 2023. évi költségvetési rendeletet a képviselőtestület 2023. február 14-én az 1/2023.(II.16.) önkormányzati rendeletével fogadta el, melyet a képviselőtestület véglegesen a 2/2024.(II.29.) önkormányzati rendelettel módosított.
INDOKLÁS:
BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK TELJESÍTÉSE:
Az 1. sz. mellékletből jól látható, hogy az önkormányzat bevételei a módosított előirányzatnak megfelelően teljesültek.
A kiadások jelentős mértékben alulteljesültek a tervezett karbantartások, felújítások elmaradása, illetve elhúzódása miatt (energetikai pályázat áthúzódása a következő évre, nem teljesült a zöldterület kezelés, város- és községgazdálkodás dologi kiadása jogcímen tervezett kiadás bizonyos dologi kiadások jelentős alulteljesülése miatt, valamint a jelentős mértékű tartalék miatt. A dologi kiadásoknál alulteljesültek a város- és községgazdálkodás, valamint a nem lakóingatlanok üzemeltetése előirányzaton tervezett kiadások. A céltartalék és az általános tartalék sem került felhasználásra, viszont ezek betervezésre kerültek a 2024 évi költségvetésben.
A pályázati önrészre tervezett összeg sem került 2023. évben felhasználásra.
A 2. sz. melléklet a közös önkormányzati hivatal költségvetésének teljesítését mutatja, melyet a képviselőtestületek határozattal együttes ülésükön elfogadtak.
A 3. sz. melléklet az óvoda költségvetésének végrehajtását részletezi, az előirányzatok teljesítése a tervezettnek megfelelően alakult.
A 4. sz. melléklet az engedélyezett létszámkeret végrehajtását mutatja.
Az 5. sz. melléklet az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok bevételeit és kiadásait részletezi.(TOP-os pályázatok: Épületenergetika, valamint a Bölcsőde)
A 6. sz. melléket a bevételeket és kiadásokat a kötelező és önként vállalt feladatok szerinti bontásban rögzíti.
A 7. sz. melléklet az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek több éves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségeit rögzíti.
Az 1. sz. tájékoztató a költségvetési mérleget mutatja be közgazdasági tagolásban.
A 2. sz. tájékoztató a pénzeszközök változását mutatja, melyből látható, hogy a nyitó maradvány 300.441.814,-Ft, a záró maradvány: 176.254.872,-Ft, a bölcsődei és az épületenergetikai pályázatok végrehajtása miatt elsősorban.
A 3. számú tájékoztató a többéves kihatással járó döntések számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve.
A 4. számú tájékoztató a teljesített kölcsönöket és a közvetett támogatásokat részletezi.
Az 5. számú tájékoztatás a vagyonkimutatást részletezi nettó értékben, mely jelentős csökkenést mutat a víziközmű vagyon állam részére történő átadása miatt.
A költségvetés teljesítéséből megállapítható, hogy az előző évekhez hasonlóan az önkormányzat biztosította a kötelező feladatok ellátását, az intézmények zavartalan működését. Értékpapírunk, hitelünk nem volt. Gazdálkodásunk zavartalan volt, kitűzött céljaink nagyrészét teljesítettük.