Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tüzelőanyag támogatásról

Hatályos: 2023. 11. 01

Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.01.
a szociális célú tüzelőanyag támogatásról
Végső előterjesztői indokolás
SZOCIÁLIS CÉLÚ TÜZELŐANYAG TÁMOGATÁS
INDOKOLÁS A RENDELETTERVEZETHEZ
Az Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Belügyminiszter által meghirdetett pályázati felhívásra, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatásra. Az igényelt mennyiség 480 erdei m3 keménylombos tűzifa volt.
A Belügyminiszter BMÖGF/46-34/2023. számú támogató okirata alapán az Önkormányzat 234 erdei m3 keménylombos tűzifa megvásárlására 6.835.140 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.
A támogatás mértéke ez évben 23.000 Ft/erdei m3 + áfa, bruttó 29.210 Ft/m3. Az Önkormányzatnak önerőt nem kell biztosítania.
Az Önkormányzat a támogatott mennyiségnél több tüzelőanyagot is vásárolhat, ha a meghatározott követelményeknek megfelelő tüzelőanyagot a pályázati kiírásban meghatározott árnál kedvezőbb feltételekkel tudja beszerezni.
A támogatást az alábbiak szerint kell felhasználnia az Önkormányzatnak:
A szociális rászorultság és a 2023. évi igénylés részletes feltételeit – a jogosultak részére támogatást megállapító önkormányzati döntés és a kiosztás előtt hatályba lépő – rendeletben szabályozza akként, hogy
a) az Szoc. tv. szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult előnyt élvezzen,
b) a Gyvt.-ben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt, és
c) háztartásonként lefeljebb 5 erdei m3 tűzifa vagy 10 q szén biztosítására kerüljön sor, valamint
d) vállalja, hogy a szociális célú tüzelőanyagban részülőtől semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.
A támogatást az Önkormányzat +/- 5% elfogadott tűréshatárú, átlagosan 100 cm hosszú, 5-35 cm átmérőjű tűzifának a fővárosi és a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól történő megvásárlására fordíthatja.
Az Önkormányzat a támogatásból vásárolt tűzifát 2024. február 15-éig a rendeletében foglaltaknak megfelelően oszthatja ki a rászorulók részére. A támogatás teljes összegének pénzügyi felhasználása legkésőbb 2024. március 31-éig történhet meg.
A Gemenc Erdő- és Vadgazdaság Zrt. mint állami erdőgazdálkodó zöld juharban és fekete dióban (keménylombos tűzifák) tudja biztosítani a szükséges mennyiséget, rakodóról. A tűzifa ára: nettó 23.000 Ft/erdei m3 + áfa, bruttó 29.210 Ft.
A jóváhagyott támogatás 234 erdei m3 tűzifa megvásárlására biztosít fedezetet.