Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2005. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

A közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

Hatályos: 2012. 04. 16- 2023. 12. 14

Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2005. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

A közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról1

2012.04.16.

Nagybaracska Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, az 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c.) pontjában kapott felhatalmazás alapján Nagybaracska község tiszta, esztétikus képének valamint a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, fenntartása és védelme érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve, az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy Nagybaracska község közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) A rendelet hatálya a község közigazgatási területén állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkező, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt kiterjed.

(3) A köztisztaság és a települési környezet fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatósan közreműködni, a szennyeződést, fertőzést eredményező tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

(4) Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres tisztítása, hó- és síkosság mentesítése, illetőleg a pormentesítés.

(5) Tulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője.

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

2. § (1) A község területén lévő ingatlanok tisztántartásáról az ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük, hogy ingatlanukat megműveljék, rendben tartsák, gyomtól, gaztól megtisztítsák.

(2) Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett, rendszeres tisztántartásáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról, szeméttárolók kihelyezéséről, ürítéséről az önkormányzat a polgármesteri hivatal útján gondoskodik.

(3) Köztisztasági szempontból járdának minősül az a gyalogos közlekedésre rendelt kiépített és kiépítetlen útterület, amely az ingatlan telekhatárától az úttest széléig – szegélyéig – terjed.

(4) Az ingatlan előtti járda tisztántartása az ingatlan tulajdonosának, tényleges használójának kötelessége. Intézmények, kereskedelmi- és vendéglátó-ipari egységek és más elárusító helyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztántartani függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységből származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is. A járda síkosság-mentesítését úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.

(5) Az ingatlan tulajdonosának, tényleges használójának kötelessége a járda mellett növő gaz kiirtása, a járdára kinyúló ágak és bokrok nyesése.

(6) Az épület tulajdonosa, tényleges használója gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.

(7) A járdáról letakarított havat, jeget a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.

3. § (1) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra kiterjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(2) Járműbehajtók átereszeinek építése, jó karban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(3) A csapadékvíz elvezető árokba szennyezett, olajos, vegyszeres vizet bevezetni tilos! Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot, szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz-és robbanásveszélyes anyagot a csapadékvíz-elvezető árokba szórni, beleönteni, vagy bevezetni tilos!

4. § (1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén – az építkezés előtti területen – az építtetőnek kell biztosítani a tisztaságot.

(2) Közterületen építési, bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni.2 Magánterületen engedély nem szükséges, de csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.

A köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése

5. §3

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
1 A közterület-használatról és a közterület-használati díj megállapításáról szóló többször módosított 6/1995.(IV.20.) Kt. rendelet.
2 Hatályon kívül helyezte 6/2012.(IV.3.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2012.04.16-tól.
1

Az önkormányzati rendeletet a Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2023. december 15. napjával.

2

A közterület-használatról és a közterület-használati díj megállapításáról szóló többször módosított 6/1995.(IV.20.) Kt. rendelet.

3

Hatályon kívül helyezte 6/2012.(IV.3.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2012.04.16-tól.