Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetkezés helyi rendjéről

Hatályos: 2023. 08. 01

Nagybaracska Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.01.
a temetkezés helyi rendjéről
Általános indokolás
Nagybaracska Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2002-ben alkotta meg 12/2002.(VIII.21.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Ör.) a temetőről és a temetkezésről.
A rendeletalkotásra felhatalmazást adó jogszabály 2002. óta több alkalommal jelentősen változott, ezért a temetkezés helyi rendjéről új rendelet alkotása indokolt, a régi hatályon kívül helyezése mellett.
A helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok között a településüzemeltetés körében kötelező önkormányzati feladat a köztemető kialakítása és fenntartása. A temetőkkel, a temetkezési emlékhelyekkel és a temetkezési tevékenység ellátásával összefüggő jogokat, kötelezettségeket és feladatokat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) határozza meg. A törvény végrehajtásának részletszabályait a 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) állapítja meg.
A Ttv. tárggyal kapcsolatos legfontosabb előírásai a következők:
Köztemető esetében a temető használatának rendjéről önkormányzati rendeletben kell rendelkezni. A temető üzemeltetését a törvényben, kormányrendeletben, temetőszabályzatban, továbbá köztemető esetén önkormányzati rendeletben, és a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben meghatározott rendelkezések szerint kell ellátni. A temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján állapítja meg a temetési hely, illetőleg az újraváltás díját, a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díját, a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat, a temetőbe való behajtás díját. A felsorolt díjfajtákon belül a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg. A díjmértékeket évente felül kell vizsgálni. A települési önkormányzat képviselő-testületének a díj megállapításakor ki kell kérnie a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerveinek véleményét. A temető üzemeltetője a szabályzatban megállapított díjakon felül más díjat nem állapíthat meg. Nem szedhető díj a temetőlátogatásért, a temetői utak használatáért és a temetési hely gondozásához igénybe vett vízért.
A Ttv. felhatalmazó rendelkezése alapján a települési önkormányzat rendeletben állapítja meg – a köztemetőre vonatkozóan – különösen
1. a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételeket;
2. a temető, ravatalozó használatának és igénybevételének szabályait;
3. a temetési hely gazdálkodási szabályait;
4. a sírhely méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait;
5. temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temetőfenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját;
6. a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendjét.
Az új rendelet tervezet a hatályos Ttv. és Vhr. alapján, a felhatalmazó rendelkezésekre tekintettel úgy készült, hogy a szabályozás ne terjeszkedjen túl a felhatalmazáson, de a helyi viszonyokat, sajátosságokat figyelembe vegye.
A rendelet-tervezetben meghatározott szabályok igazodnak a Nagybaracskai Római Katolikus Plébánia temetőszabályzatához.
Ezek a szabályok a Nagybaracskai Római Katolikus Plébániával kötött megállapodásban rögzítésre kerültek, így többek között az, hogy az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét a katolikus temető tulajdonosával kötött megállapodással teljesíti, valamint kitért arra is, hogy mik a temető tulajdonos, fenntartó és üzemeltető egyház jogai és kötelezettségei, és milyen módon működik közre a feladatok ellátásában az önkormányzat.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Meghatározza a rendelet hatályát.
A 2. §-hoz
Meghatározza a köztemető fenntartásának körülményeit, feltételeit.
A 3. §-hoz
Meghatározza a nyitva tartás rendjét, temetőlátogatás szabályait.
A 4. §-hoz
Meghatározza a sírhelyek kiosztásának szabályait, a sírhelyek méreteit, megváltásuk díját, a növényzet telepítésével kapcsolatos szabályokat.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
Meghatározza a ravatalozó használatra, a temetőben a temetkezési szolgáltatókra és egyéb vállalkozásszerűen munkát végzőkre vonatkozó szabályokat, díjtéteket.
A 7. §-hoz
Lezárt temetőről szóló rendelkezés.
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
Hatályon kívül helyező és hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.