Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2003. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

a sükösdi köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 22

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2003. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

a sükösdi köztemető használatának rendjéről

2023.09.22.

Bevezető rendelkezés

A Sükösdi Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete annak érdekében, hogy az elhunyt személyek emlékét méltón megőrizzék és ápolják, a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetése érvényesüljön, valamint a temető és temetkezési kultúrát fejlessze, a sükösdi köztemető használatának rendjéről az 1999. évi XLIII. Törvény 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletét adja ki:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a hozzátartozóját Sükösdön eltemetni kívánó személyekre, az elhunytak hozzátartozóira, a kegyeleti közszolgáltatást végzőkre, az üzemeltetőre, a fenntartó önkormányzatra, a temetőben építési munkát végzőkre.1

A sükösdi köztemető használata

2. § (1) Sükösd nagyközségben temetkezés csak a Hunyadi utcáról két bejárattal rendelkező, a 764 – 771 hrsz-ok által behatárolt temetőben lehet.

(2) Temetkezési tilalom él a Sükösd, Arany János utcáról bejárattal rendelkező 222/4 hrsz-ú lezárt temetőben, és az (1) bekezdésben részletezett köztemető középső, a ravatalozó vonalától É-i irányban, kb. 80 m szélességben található régi temetőrészben. E temetőrészben a hozzátartozók kötelesek a sírok rendbetételére, gondozására. A temető fenntartója gondoskodik a temetőrész sírjainak megközelíthetőségéről.

A temető infrastrukturális létesítményei:
a. A közterületről, a Hunyadi utcáról nyíló főbejárattól a ravatalozóig és onnan É-i és D-i irányban húzódó sírok megközelítésére szilárd burkolatú út- és járdahálózat szolgál. Az utak, járdák tisztántartása és karbantartása a fenntartó feladata.
b. A temető drótkerítéssel ellátott.
c. A temetőben rendelkezésre áll a ravatalozó épülete a hozzá tartozó egyéb helyiségekkel: boncterem, hűtőkamra, raktár, mosdó, orvosi szoba, ravatalozó helyiség, illemhely. A ravatalozó és hozzá tartozó helyiségek rendszeres takarításáról és fertőtlenítéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.
d. A temetőben a vízvétel 4 helyen biztosított.
e. A fenntartó szemétgyűjtésre tárolókat helyezett el, melynek ürítését, elhelyezését, kezelését a köztisztasági dolgozók polgármesteri utasításra rendszeresen végzik. A keletkezett szemetet a sírokat gondozók kötelesek a rendelkezésre álló tárolókban elhelyezni. Ennek megsértése szabálysértési felelősséggel jár.
f. A temető mellett a fenntartó gépkocsi parkolónak biztosított helyet.
g. A temető területén gépkocsival közlekedni tilos! 2
(3) 3 A Képviselő-testület ingyenes szociális temetési helyként megjelöli: Az (1) bekezdésben körülírt köztemető régi temetőrészében az 1. sírhelytábla (parcella) 1/a számú urnasorát, és az 1. számú koporsós temetési sort.

A sírhelyek

3. § (1) A temető sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblák pedig sorokra osztódnak. A sorokban az előírásoknak megfelelő távolságra temetési helyek vannak. Külön parcella van kijelölve a sírboltoknak (kripta), felnőtt sírhelyeknek (a 10 éves kor felett elhunytak, továbbiakban: felnőtt sírhely), gyermek sírhelyeknek (10 éves korban és ez alatt elhunytak, továbbiakban: gyermek sírhely), és az urnafal elhelyezésére. A konkrét temetés alkalmával a temetési helyet az üzemeltető megbízottja adja ki.

(2) a./ Sírhelyet (temetési) helyet csak a konkrét temetés alkalmával, a sorban következő helyre lehet váltani.

b./ Az a./ pontban rögzített szabály alól kivételt képez a régi temető 4. számú sírhelytáblája és az az eset, amikor korábban a sírhelyet az elhunyt részére már megváltották.
c./ A sírhely megváltási díjat az a./ pont esetében a konkrét temetés alkalmával a halott elhelyezésére, ill. mellette a halott hozzátartozója részére lehet megváltani.
d./ A b./ pont esetében a sírhelyet a temetőgondnokkal történt helyszíni egyeztetést követően lehet az önkormányzat pénztárába megfizetni.
(3) Sírbolt esetében az igénylő előre fenntartási díjat fizethet, de csakis a sorban következő sírbolthely váltható meg.
Előre megváltott sírbolthely nem ruházható át magánszemély által. Amennyiben a sírbolthely megváltója nem tart igényt rá, a fenntartási díjat az önkormányzat visszafizeti, és a sírbolthelyet újra kiadja.
(4) A sírhelyek megváltási díját az önkormányzat Képviselő-testülete e rendeletben határozza meg. A lejárt megváltási idők meghosszabbíthatók legfeljebb az alant részletezett használati időtartamokig.
(5) 4 A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:
- Sírhelyre koporsós betemetés, rátemetés napjától (megváltástól) számított 25 év (családi többes sírhely esetén is),
- Urnafülke használata esetén 30 év,
- Urnahely használata esetén 10 év,
- sírbolthely esetén 60 év.

Temetkezések

4. § (1) Sükösdön a temetkezéseket a temetőtörvény és végrehajtási rendelkezései szerint jogosult temetkezési vállalkozás láthatja el. A lakosság a temetkezések lebonyolítására szabadon választhat temetkezési vállalkozót.

(2) A konkrét elhalálozásnál a temető ravatalozójának, halott hűtőjének használatára a temettető az igényt és a temetkezés sírhelyének kijelölését a temetőgondnoknál kezdeményezheti. Az üzemeltető a temetőgondnok nevét, lakcímét és telefonszámát a ravatalozó épületén és a polgármesteri hivatal hirdetőjén közzéteszi.

(3) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével ill. elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik. Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(4) Temetési helyek méretei:

a./ Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egy sírhely, kettős sírhely és sírbolt (kripta).
b./ A sírgödör mélysége: 200 cm, szélessége: 90 cm, hosszúsága: 210 cm. (Kettes felnőtt sírhely esetén: hosszúsága 210 cm, szélessége: 190 cm, mélysége: 200 cm..)
c./ Gyermek sírnál: 200 cm sírgödörmélység, szélesség: 70 cm, hosszúsága: 170 cm.
d./ Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.
e./ A sírhelyek közötti oldaltávolság felnőtt sírnál: 60 cm, gyermek sírnál: 30 cm.
f./ 5Urnafülkék céljára urnafalat felállítani a sükösdi köztemető 3. és 5. sz. sírtáblájának a déli kapubejáró melletti útjának két oldalán, és az 5. sz. sírtábla K-i irányú határvonalán lehet. Hozzátartozói betemetett koporsós sírhelybe és sírbolta a szakmai szabályok megtartásával, önállóan pedig az 5. sírtáblában lehet urnát sírhelybe helyezni, a talaj szintjétől legalább 0,5 m mélységben. Alapterülete: 40 cm x 60 cm. Urnák egymástól való oldaltávolsága: 30 cm.6
g./ Sírjel és hozzátartozó szegély maximum a jelen rendeletben megfogalmazott temetési helynél 30 cm-nél nagyobb területet nem foglalhat el, magasságát a helyi építési szabályzat, ennek hiányában az építésügyi hatóság korlátozhatja.7
h./ Oldalirányú üreggel ellátott egyes, vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.
i./ A sírbolt (kripta) legalább kettős koporsó elhelyezésére alkalmas al- és felépítményből álló építmény. A sírbolt területe egységesen 400 cm x 400 cm. Építménymérete: 300 cm x 300 cm széles, és 200 cm mély. A sírbolt sírjele, és annak szegélye méretére a g./ pontban leírtakat kell betartani.
(5) A sorok közti távolságok: felnőtt sírnál 120 cm
gyermek sírnál 60 cm
urna parcellánál 100 cm
sírbolt esetén 120 cm
(6) 8 A Képviselő-testület elrendeli, hogy Sükösd településen a szociális temetést a Sükösdi Polgármesteri Hivatalnál történő igénybejelentést követően, a külön jogszabályban megjelölt nyilatkozatok megtétele után, igazolás kiadását követően kell lefolytatni.

Nyilvántartás

5. § (1)9 Nyilvántartó könyvet kell vezetni a következő adatokkal: folyószám, a temetés (urnaelhelyezés) napja, az elhalt családi neve és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakhelyének a címe, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(2)10 A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe, illetve a sírboltkönyvbe bejegyzett (tárolt) személyes adatok biztonságáról. A sírboltkönyvet az (1) bek.-ben meghatározott tartalommal kell vezetni a sírbolt számának megjelölésével. A sírboltkönyvben fel kell jegyezni a síbolt felett rendelkezni jogosult személynek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is.

(3) A nyilvántartást és a sírboltkönyvet az üzemeltető ezzel megbízott dolgozója végzi.

A temetői munkák

6. § (1) A temetőben minden munkát a fenntartó önkormányzat hivatalának és a temetőgondnoknak kell bejelenteni. A bejelentésben meg kell határozni a megbízót, a végzendő munkát, és a várható időtartamot, melyet a vállalkozó a temetői munkával a helyszínen tölt. Kivétel: a hozzátartozók sírgondozása, kertészkedése, díszítő, takarító munkája.

(2)11 Hatályon kívül helyezve 2013.12.03-án.

(3)12 Fákat, bokrokat a temetési hely mellett csakis a fenntartó önkormányzat jóváhagyásával lehet ültetni.

(4) A temetési helyek mellett pihenőpadot a fenntartó által kijelölt helyen lehet létesíteni úgy, hogy annak elhelyezése ne zavarja a sírok megközelítését.

(5) A temetőben a munkát úgy kell végezni, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet meg, eredeti állapota nem változtatható.

A temető üzemeltetése

7. § (1) A fenntartó önkormányzat a temetőüzemeltetési feladatok egy részére legalább 5 évre szóló megállapodást köt az arra jogosult vállalkozással, aki garanciát vállalt a jogszabályokban megfogalmazott üzemeltetési szabályok betartására.

(2)13 A fenntartó önkormányzat a sükösdi köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők számára temetőfenntartási hozzájárulási díjként Áfa nélkül 5.000 Ft/munka díjat állapít meg, melyet az üzemeltető által kibocsátott számlára kell megfizetni.

(3)14

A közösségi együttélési szabályok15

7/A. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg és 100.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható az a hozzátartozó, aki a sükösdi köztemetőben lévő rokon sírjának gondozását elhanyagolja, nem gyommentesíti, és az is, aki ezzel megakadályozza más sírok megközelítését, gondozását.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bírság megállapításának hatáskörét Sükösd nagyközség Jegyzője gyakorolja.

(3) Az (1) bekezdés szerinti eljárás a cselekménytől, vagy mulasztás esetén a jogszerű teljesítésre előírt határidőtől számított hatvan napon belül indítható meg.

(4) A közigazgatási bírságot az azt megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc napon belül kell megfizetni.

(5) A Képviselő- testület az évek óta elhanyagolt sírhelyek új temetési helyként történő kijelölését rendeli el, ha a temetéstől számítva legalább 60 év eltelt.

(6) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő (1) bekezdés szerinti cselekmény vagy mulasztás miatt figyelmeztetés is kiszabható, ha a jogsértés csekély súlyú és a figyelmeztetéstől kellő visszatartó hatás várható.

Szolgáltatási díjak

8. § 16(1.) A Képviselő-testület a temetési helyek, illetve az újraváltás díjait a jelen rendelet mellékletében határozza meg.17

Értelmező rendelkezés18

9. §19 A rendelet 7/A § -a vonatkozásában hozzátartozó az alábbi sorrendben: az elhunyt házastársa, bejegyzett élettársa, gyermeke, örökbefogadott, nevelt gyermeke, unokája, dédunokája, nagykorú testvére, mindezek hiányában szülője.

Záró rendelkezés

10. § (1) A jelen rendelet hatálybalépésének napja: 2003. november 20.

Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a sükösdi önkormányzat 15/2003.(IX. 4.) Kt. sz. rendelete.
(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet20

1. A sükösdi köztemetőben a sírhelyek megváltási díjai:

a) 1-es felnőtt sírhely esetén: 3 000 Ft

b) 2-es felnőtt sírhely esetén: 5 000 Ft

c) sírbolthely a járdák melletti első sorban: 55 000 Ft

d) sírbolthely a második sortól: 35 000 Ft

e) gyermeksírhely megváltása ingyenes -

f) urnafülke (1-es): 42 000 Ft

g) urnasírhely: 2 100 Ft

2. A temető ravatalozó használatának díja: 2000 Ft/temetés

3. A temető halott hűtőjének díja: minden megkezdett 24 óra után 1 000 Ft

A fenti díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.
1

Módosította a 15/013.(XII.03.) önkormányzati rendelet

2

Módosította a 15/013.(XII.03.) önkormányzati rendelet

3

Módosította a 15/013.(XII.03.) önkormányzati rendelet

4

Módosította a 31/2005.(XII.8.) Kt.sz. rendelet

5

Módosította a 31/2005.(XII.8.) Kt.sz. rendelet

6

Módosította a 34/2005.(XII.22.) Kt.sz. rendelet

7

Módosította a 15/013.(XII.03.) önkormányzati rendelet

8

Módosította a 15/013.(XII.03.) önkormányzati rendelet

9

Módosította a 31/2005.(XII.8.) Kt.sz. rendelet

10

Módosította a 31/2005.(XII.8.) Kt.sz. rendelet

11

Módosította a 15/013.(XII.03.) önkormányzati rendelet

12

Módosította a 15/013.(XII.03.) önkormányzati rendelet

13

A 7. § (2) bekezdése a Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

14

Módosította a 27/2004.(XI.25.) Kt.sz. rendelet A 7. § (3) bekezdését a Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

15

Az „A közösségi együttélési szabályok” alcímet (7/A. §-t) a Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

16

Módosította a 4/2004.(II.5.) Kt.sz. rendelet

17

Módosította a 31/2005.(XII.8.) Kt.sz. rendelet

18

Az „Értelmező rendelkezés” alcím címe a Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

19

A 9. § a Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

20

Az 1. melléklet a Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.