Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2003. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

a sükösdi köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2004. 02. 05- 2004. 12. 31

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2003. (XI. 20.) önkormányzati rendelete

a sükösdi köztemető használatának rendjéről

2004.02.05.

Bevezető rendelkezés

A Sükösdi Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete annak érdekében, hogy az elhunyt személyek emlékét méltón megőrizzék és ápolják, a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetése érvényesüljön, valamint a temető és temetkezési kultúrát fejlessze, a sükösdi köztemető használatának rendjéről az 1999. évi XLIII. Törvény 41. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletét adja ki:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a hozzátartozóját Sükösdön eltemetni kívánó személyekre, az elhunytak hozzátartozóira, a kegyeleti közszolgáltatást végzőkre, az üzemeltetőre, a fenntartó önkormányzatra, a temetőben építési munkát végzőkre, a temetőben a rendeletben meghatározott szabálysértési cselekmények elkövetőire.

A sükösdi köztemető használata

2. § (1) Sükösd nagyközségben temetkezés csak a Hunyadi utcáról két bejárattal rendelkező, a 764 – 771 hrsz-ok által behatárolt temetőben lehet.

(2) Temetkezési tilalom él a Sükösd, Arany János utcáról bejárattal rendelkező 222/4 hrsz-ú lezárt temetőben, és az (1) bekezdésben részletezett köztemető középső, a ravatalozó vonalától É-i irányban, kb. 80 m szélességben található régi temetőrészben. E temetőrészben a hozzátartozók kötelesek a sírok rendbetételére, gondozására. A temető fenntartója gondoskodik a temetőrész sírjainak megközelíthetőségéről.

(3) A temető infrastrukturális létesítményei:

a. A közterületről, a Hunyadi utcáról nyíló főbejárattól a ravatalozóig és onnan É-i és D-i irányban húzódó sírok megközelítésére szilárd burkolatú út- és járdahálózat szolgál. Az utak, járdák tisztántartása és karbantartása a fenntartó feladata.
b. A temető drótkerítéssel ellátott.
c. A temetőben rendelkezésre áll a ravatalozó épülete a hozzá tartozó egyéb helyiségekkel: boncterem, hűtőkamra, raktár, mosdó, orvosi szoba, ravatalozó helyiség, illemhely. A ravatalozó és hozzá tartozó helyiségek rendszeres takarításáról és fertőtlenítéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.
d. A temetőben a vízvétel 4 helyen biztosított.
e. A fenntartó szemétgyűjtésre tárolókat helyezett el, melynek ürítését, elhelyezését, kezelését a köztisztasági dolgozók polgármesteri utasításra rendszeresen végzik. A keletkezett szemetet a sírokat gondozók kötelesek a rendelkezésre álló tárolókban elhelyezni. Ennek megsértése szabálysértési felelősséggel jár.
f. A temető mellett a fenntartó gépkocsi parkolónak biztosított helyet.
g. A temető területén gépkocsival közlekedni tilos! E szabály megszegése szabálysértési felelősséget von maga után. E szabály alól kivételt képeznek:
- a fenntartó és üzembentartó járművei,
- a fenntartó eseti engedélyével rendelkező, építési munkával kapcsolatos és kerti földet szállító, illetve
- a mozgáskorlátozottakat szállító gépjárművek.

A sírhelyek

3. § (1) A temető sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblák pedig sorokra osztódnak. A sorokban az előírásoknak megfelelő távolságra temetési helyek vannak. Külön parcella van kijelölve a sírboltoknak (kripta), felnőtt sírhelyeknek (a 10 éves kor felett elhunytak, továbbiakban: felnőtt sírhely), gyermek sírhelyeknek (10 éves korban és ez alatt elhunytak, továbbiakban: gyermek sírhely), és az urnafal elhelyezésére. A konkrét temetés alkalmával a temetési helyet az üzemeltető megbízottja adja ki.

(2) a./ Sírhelyet (temetési) helyet csak a konkrét temetés alkalmával, a sorban következő helyre lehet váltani.

b./ Az a./ pontban rögzített szabály alól kivételt képez a régi temető 4. számú sírhelytáblája és az az eset, amikor korábban a sírhelyet az elhunyt részére már megváltották.
c./ A sírhely megváltási díjat az a./ pont esetében a konkrét temetés alkalmával a halott elhelyezésére, ill. mellette a halott hozzátartozója részére lehet megváltani.
d./ A b./ pont esetében a sírhelyet a temetőgondnokkal történt helyszíni egyeztetést követően lehet az önkormányzat pénztárába megfizetni.
(3) Sírbolt esetében az igénylő előre fenntartási díjat fizethet, de csakis a sorban következő sírbolthely váltható meg.
Előre megváltott sírbolthely nem ruházható át magánszemély által. Amennyiben a sírbolthely megváltója nem tart igényt rá, a fenntartási díjat az önkormányzat visszafizeti, és a sírbolthelyet újra kiadja.
(4) A sírhelyek megváltási díját az önkormányzat Képviselő-testülete e rendeletben határozza meg. A lejárt megváltási idők meghosszabbíthatók legfeljebb az alant részletezett használati időtartamokig.
(5) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:
- sírhely esetén 25 évre (sírhelyre történő urnaelhelyezés esetén is),
- urnahely (urnafülke) használata esetén 30 év,
- családi többes sírhely esetén az utolsó betemetés óta számított 25 évre,
- sírbolthely (kripta) esetén 60 év.

Temetkezések

4. § (1) Sükösdön a temetkezéseket a temetőtörvény és végrehajtási rendelkezései szerint jogosult temetkezési vállalkozás láthatja el. A lakosság a temetkezések lebonyolítására szabadon választhat temetkezési vállalkozót.

(2) A konkrét elhalálozásnál a temető ravatalozójának, halott hűtőjének használatára a temettető az igényt és a temetkezés sírhelyének kijelölését a temetőgondnoknál kezdeményezheti. Az üzemeltető a temetőgondnok nevét, lakcímét és telefonszámát a ravatalozó épületén és a polgármesteri hivatal hirdetőjén közzéteszi.

(3) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével ill. elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik. Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(4) Temetési helyek méretei:

a./ Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egy sírhely, kettős sírhely és sírbolt (kripta).
b./ A sírgödör mélysége: 200 cm, szélessége: 90 cm, hosszúsága: 210 cm. (Kettes felnőtt sírhely esetén: hosszúsága 210 cm, szélessége: 190 cm, mélysége: 200 cm..)
c./ Gyermek sírnál: 200 cm sírgödörmélység, szélesség: 70 cm, hosszúsága: 170 cm.
d./ Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.
e./ A sírhelyek közötti oldaltávolság felnőtt sírnál: 60 cm, gyermek sírnál: 30 cm.
f./ Urnát sírhelyre a talaj szintjétől legalább 0,5 m mélységben kell elhelyezni. Területe: 60 cm x 80 cm. Urnák egymástól való oldaltávolsága: 30 cm.
g./ Sírjel és hozzátartozó szegély maximum a jelen rendeletben megfogalmazott temetési helynél 30 cm-nél nagyobb területet nem foglalhat el, magasságát a helyi építési szabályzat, ennek hiányában az építésügyi hatóság korlátozhatja. E szabály megsértése szabálysértési felelősségre vonással jár.
h./ Oldalirányú üreggel ellátott egyes, vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.
i./ A sírbolt (kripta) legalább kettős koporsó elhelyezésére alkalmas al- és felépítményből álló építmény. A sírbolt területe egységesen 400 cm x 400 cm. Építménymérete: 300 cm x 300 cm széles, és 200 cm mély. A sírbolt sírjele, és annak szegélye méretére a g./ pontban leírtakat kell betartani.
(5) A sorok közti távolságok: felnőtt sírnál 120 cm
gyermek sírnál 60 cm
urna parcellánál 100 cm
sírbolt esetén 120 cm

Nyilvántartás

5. § (1) Nyilvántartó könyvet kell vezetni a következő adatokkal: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve (leánykorineve), születési ideje, anyja neve, legutolsó lakhelyének címe, foglalkozása, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(2) A sírboltkönyvet az (1) bek.-ben meghatározott tartalommal kell vezetni a sírbolt számának megjelölésével. A sírboltkönyvben fel kell jegyezni a síbolt felett rendelkezni jogosult személynek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is.

(3) A nyilvántartást és a sírboltkönyvet az üzemeltető ezzel megbízott dolgozója végzi.

A temetői munkák

6. § (1) A temetőben minden munkát a fenntartó önkormányzat hivatalának és a temetőgondnoknak kell bejelenteni. A bejelentésben meg kell határozni a megbízót, a végzendő munkát, és a várható időtartamot, melyet a vállalkozó a temetői munkával a helyszínen tölt. Kivétel: a hozzátartozók sírgondozása, kertészkedése, díszítő, takarító munkája.

(2) Szabálysértést követ el, és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki az (1) bekezdésben foglalt bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget.

(3) Fákat, bokrokat a temetési hely mellett csakis a fenntartó önkormányzat jóváhagyásával lehet ültetni. Ennek megszegése szabálysértési felelősséget von maga után.

(4) A temetési helyek mellett pihenőpadot a fenntartó által kijelölt helyen lehet létesíteni úgy, hogy annak elhelyezése ne zavarja a sírok megközelítését.

(5) A temetőben a munkát úgy kell végezni, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet meg, eredeti állapota nem változtatható.

A temető üzemeltetése

7. § (1) A fenntartó önkormányzat a temetőüzemeltetési feladatok egy részére legalább 5 évre szóló megállapodást köt az arra jogosult vállalkozással, aki garanciát vállalt a jogszabályokban megfogalmazott üzemeltetési szabályok betartására.

(2) A sükösdi köztemetőben sem a fenntartó önkormányzat, sem az üzemeltetési részfeladatot felvállaló vállalkozás temető fenntartási és hozzájárulási díjat nem állapíthat meg.

(3) A fenntartó önkormányzat a sükösdi köztemető igénybevételére 4.500 Ft/temetés igénybevételi díjat állapít meg, melyet az üzemeltető által kibocsátott számlára kell megfizetni.

Szolgáltatási díjak

8. § 1(1.) A sükösdi köztemetőben a sírhelyek megváltási díjai:

a./ 1-es felnőtt sírhely esetén(urna elhelyezés is): 2.100 Ft
b./ 2-es felnőtt sírhely esetén: 4.100 Ft
c./ sírbolthely a járdák melletti első sorban: 51.300 Ft
d./ sírbolthely a második sortól: 30.800 Ft
c./ gyermeksírhely megváltása ingyenes -
f./ urnafülke(1-es): 35.600 Ft
(2.) A temető ravatalozó használatának díja: 1.000 Ft/temetés
(3.) A temető halott hűtőjének díja: minden megkezdett 24 óra után 500 Ft

Szabálysértési szabályok

9. § Az a személy, aki a jelen rendelet 2. § (3) e, g, a 4. § (4) g., és a 6. § (2) szabályaiba ütköző magatartást tanúsít, szabálysértés követ el, és harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezés

10. § (1) A jelen rendelet hatálybalépésének napja: 2003. november 20.

Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a sükösdi önkormányzat 15/2003.(IX. 4.) Kt. sz. rendelete.
(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
1

Módosította a 4/2004.(II.5.) Kt.sz. rendelet