Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

A közterület használatáról

Hatályos: 2011. 01. 01- 2011. 05. 19

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

A közterület használatáról

2011.01.01.

Bevezető rendelkezések

Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az 1949.évi XX. törvény, az Alkotmány 44/A. §(2) bekezdésében kapott általános rendeletalkotási jogkörében eljárva és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterületek használatára az alábbi rendeletét alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azoknak a helyi szabályoknak a megállapítása, melyek településképi, községrendezési, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vételével határozzák meg a közterület-használatot, ezen belül a közlekedési területek és zöldfelületek használatát, hirdető-berendezések és falragaszok elhelyezését.

2. § (1) A rendelet hatálya Sükösd nagyközség területére terjed ki. A rendelet hatálya nem terjed ki a közút nem közlekedési célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra.

(2) A rendelet személyi hatálya a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény hatálya alá tartozó önkormányzatok információs hirdető berendezéseire nem terjed ki.

(3) A közterület eltérő használatának engedélyezésével kapcsolatos I. fokú hatósági feladatokat Sükösd nagyközség polgármestere látja el.

(4) A nagyközség belterülete két övezetre osztott:

a/ az I. övezet az 51-es és az 54-es főközlekedési út melletti és a Kossuth u. melletti közterület a Táncsics utcáig (54-es útig),
b/ a II. övezet az a/ pontban részletezetteken felüli közterület.
(5) Az I. övezetben a díjtételek a rendelet mellékletében jelölt díjak 1,5-szeres szorzójával képzendők. Kivétel: a 3. § (1) e, f, h pontjaiban utalt közterület-használat. A II. övezetben a rendelet mellékletének alapdíjait kell alkalmazni.

A közterület-használat engedélyezése

3. § (1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a/ a közterületbe 10 cm-en túl benyúló (pl. fényreklám) cég- és címtábla, hirdető-berendezés,
b/ zöldfelület bármilyen célú igénybevétele (tűzifa, építőanyag elhelyezése) esetén,
c/ közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusítás esetén,
d/ portál, pavilon elhelyezésére,
e/ idényjellegű vagy alkalmi árusítás esetén (asztal, pult elhelyezésével, sátor, bódé felállításához),
f/ 2 m2-t meghaladó kistermelői zöldség, gyümölcs, virág árusítás 2 m2 feletti részre,
g/ mutatványos tevékenység céljára,
h/ vendéglátó ipari kitelepülés,
i/gépjárműről történő árusítás esetén,
j lakó, „mozgó” kocsiból történő árusítás,
k/ piaci állat-és kirakodó vásári közterület-használat,
l/ egyéb tárgyak(gépek, berendezések) közterület- használata.
(2) Nem kell közterület-használati engedély:
a/ a 7. § (5)-ben a mezőgazdasági kistermelők számára kijelölt helyeken a zöldség, a gyümölcs és virág árusításához, ha az a gyalogos és járműforgalmat nem akadályozza, közegészségügyi és köztisztasági követelmények betartásra kerülnek, és az áruval igénybe vett terület nem haladja meg személyenként a 2 négyzetmétert,
b/ az úttartozékok és a közlekedés irányítására szolgáló berendezések elhelyezésére,
c/ az önkormányzati intézmények és a bíróság által nyilvántartásba vett egyház szervezetének közterület-használata esetén,
d./ hulladékgyűjtő sziget településen történő elhelyezéséhez.
(3) Nem adható közterület-használati engedély:
a/ zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység – kivétel a tűzijáték – gyakorlására, továbbá erotikus termékek bemutatására és értékesítésére,
b/ szeszesital (kimért és palackozott) forgalmazására és fogyasztására.
(Kivétel:
1. a községi vásár, termékbemutató alkalmával történő
2.a 7. §(1) szerinti árusítás, ha az árusító a szükséges engedélyekkel rendelkezik és
3. az üzlet elé történő kitelepülés )
c/ a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,
d/ a község és utcaképbe nem illeszkedő berendezések létesítésére,
e/ sátorgarázs létesítésére,
f/ elárusítóhelyek, üzletek környékén áru és göngyöleg árulására, tárolására,
g/ olyan közterület használatra, mely jogszabályi tilalomba ütközik,
h/ arra a közterület – használatra, mellyel összefüggő tevékenység gyakorlásához a kérelmezőnek nincsen meg a működési engedélye, vagy vállalkozói, ill. őstermelői igazolványa az engedélyest, annak bejelentett alkalmazottját és segítő családtagját ill. gazdasági társaság esetén annak bejegyzett tagját, foglalkoztatott alkalmazottját jogosítja fel a közterület-használatra,
i/ 3,5 tonna önsúly feletti gépjárművek közterületen történő tárolására.

A közterület- használati engedélyre és eljáró hatóságra vonatkozó szabályok

4. § (1) A közterület- használó köteles az igénybevett terület és annak környékét folyamatosan tisztán tartani, a téli síkosság mentességet biztosítani, göngyöleg és szemét elszállításáról gondoskodni, valamint a közterületi létesítményt tisztítani, karbantartani.

(2) Az engedély csak az engedélyest, annak bejelentett alkalmazottját és segítő családtagját, ill. gazdasági társaság esetén annak bejegyzett tagját, foglalkoztatott alkalmazottját jogosítja fel a közterület-használatra.

(3) Az engedélyes köteles a közterület- használati és egyéb működési engedélyt a helyszínen tartani, ill. a létesítményen vagy hirdető- berendezésen a nevét, vagy a közterület használati engedély számát jól látható helyen feltüntetni.

(4) A sükösdi önkormányzat közigazgatási területén az a közterület használó, aki a határidőre történő felszólítás ellenére sem kéri meg a közterület használatra vonatkozó engedélyt, határozattal kötelezhető a jelen rendeletben meghatározott közterület használati díj megtérítésére.

(5) A közterület- használati engedélyezési eljárásban az eljáró első fokú hatóság Sükösd Polgármestere. A Polgármester határozata ellen a Képviselő-testülethez lehet fellebbezni.

A közterület-használati engedélyezési eljárás

5. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület használata építési munka végzésével kapcsolatos, állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek, ill. az építkezéssel érintett ingatlan tulajdonosának kell kérnie.

(3) A közterület-használati engedélykérelem tartalmazza:

a/ a kérelmező nevét, állandó lak- és telephelyének megnevezését (jogi személy kérelmező esetén a felelős ügyintéző nevét, címét),
b/ a közterület-használat célját és időtartamát,
c/ a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,
d/ a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl. iparjogosítvány, működési engedély) másolatát,
e/ hirdető-berendezés, kirakatszekrény esetén:
- térképkivonatot,
- M = 1:500-as helyszínrajzot a berendezés helyének megjelölésével, méretezésével 1 pld-ban,
- a berendezés terveit 1 pld-ban olyan módon, hogy a részletek jól láthatók legyenek (betűforma, szín, kép megjelölésével), vagy a berendezés fényképét,
f/ ha a közterület használata építéssel kapcsolatos, az építési engedély számát és 1 pld-ban a helyszínrajzot az építmény helyének feltüntetésével,
g/ alkalmi és mozgó árusítás esetén az elárusító berendezés elbírálásra alkalmas terveit, vagy fényképét és a helyszínrajzot 1 példányban (kivétel a helyszínrajz benyújtási kötelezettsége alól az egész község belterületét érintő közterület-használat).
(4) Az engedélykérelem benyújtása a közterület használatának megkezdésére nem jogosít.

Hatósági feladatok

6. § (1) A közterület-használati engedély megadása során figyelembe kell venni az OTÉK előírásait, a hatályos önkormányzati rendeleteket, a településképi és köztisztasági, a közlekedésbiztonsági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételek (pl. engedélyek) meglétét.

(2) A közterület-használati engedélyt – a (4) bekezdésben szabályozottak kivételével – a kérelem figyelembevételével

a/ legfeljebb 3 évre, vagy
b/ idényjelleg esetén legfeljebb egy évre
lehet megadni, ha ez magasabb szintű jogszabályba nem ütközik.
(3) A (2) bekezdésben szabályozottól eltérő, kérelemben megjelölt legrövidebb közterület-használat ideje 1 hónap lehet, a közterület-használat jelen rendelet mellékletében meghatározott díj 1 hónapra kiszámolt arányos összegének megállapításával. Ez alól kivételt képez a piaci, vásári, vagy egyéb rendezvény céljából alkalmanként fizetendő helyjegy.
(4) A közterület használata az 5. §(2) bek. esetében csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető.
(5) Az engedélynek tartalmaznia kell:
a/ az engedélyes nevét (megnevezését), állandó lakóhely, telephely címét,
b/ a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy mely feltétel bekövetkezéséig érvényes,
c/ a közterület-használat helyének, mértékének, módjának és feltételeinek pontos meghatározását,
d/ az engedély megszüntetése, vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállításának kötelezettségét,
e/ a közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét, fizetésének módját.
(6) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is elő kell írni, hogy a tárolás csakis a munka- és egészségvédelmi előírások mellett történhet.

7. § (1) Az építmény építésével, vagy átalakításával kapcsolatos építőanyag tárolás az önkormányzati hivatal megbízottja általi észleléstől számított 1 évig díjmentes, de közterület-használati engedélyköteles. Az építési munka végzésének időtartamára megadott közterület-használati engedélyben szükség szerint azt is elő kell írni, hogy a közterület felőli oldalon a használó a településképi követelményeket kielégítő kerítés (palánk) létesítésére köteles.

(2) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye, vagy a vállalkozás megszűnik. E változást az engedélyes a változás bekövetkezésétől számított 5 napon belül köteles az engedélyezőnek bejelenteni.

(3) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek legalább az időtartam lejártát megelőző 30 nappal korábban benyújtott kérelmére meghosszabbítható, ill. meghatározott, de egy évnél nem hosszabb időre szüneteltethető. Az egy év szüneteltetési idő lejárta után sem folytatott közterület-használat esetén az engedély érvényét veszti.

(4) A közterület-használati engedélyt meg kell szüntetni, ha az engedélyes

a/ a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja,
b/ díjfizetési kötelezettségének egyszeri felszólítás ellenére sem tesz eleget,
c/ a közterület tulajdonosa a használati megállapodást érvényesen felmondta.

Az egyes közterület-használatra vonatkozó speciális szabályok

8. § (1) Üzlethelyiségen kívül árut árusítani a jelen bekezdésben és az (5) bekezdésben utalt kivételekkel a község területén csakis a községi piactéren lehet hétköznapokon 05 órától 21 óráig. (Kivétel: az üzletet működtető által a saját üzlete elé történő áru reklámcélú elhelyezése, illetve engedélyezett árusítása.)

(2) Mozgó árusítás esetén fokozott figyelmet kell tanúsítani a közlekedés rendjének megőrzésére. A közlekedés rendjét zavaró mozgó árusítás közterület-használati engedélye visszavonható a díj arányos visszatérítésével. Gyalogos mozgó árusítást (házalást) a község területén tilos végezni.

(3) Községi parkokban és játszótereken csak szobor, emlékmű, díszkút, alapzatos zászlórúd és park „bútorzat” (pad, közvilágítási lámpa…) játszótéri és szabadidő-sport berendezés helyezhető el.

(4) Az állat és kirakodóvásár, valamint a piaci közterület-használat díját a rendelet melléklete szabályozza. Ezen közterület-használati díjat a helyszínen kell helyjegy ellenében megfizetni.

(5) Saját mezőgazdasági termékét a kistermelő 2 m2-t meg nem haladó közterülethasználat mellett árusíthat a községi piac- és vásártéren, valamint ezen termékekre kizárólagosan a Sükösd, Dózsa Gy. u. 185. sz. alatti élelmiszerüzlet mellett, az erre kijelölt helyen. Az árusítás a gyalogos és járműforgalmat nem zavarhatja.

Hirdetmények, vagy falragaszok elhelyezésének szabályai

9. § (1) Közintézmény épületére a fenntartó és az üzemeltető helyezhet el hirdetményt, falragaszt, más személy pedig a fenntartó, ill. üzemeltető engedélyével. Állami vagy önkormányzati hatóság működését szolgáló épületen, vagy azon belül választási plakátot elhelyezni tilos.

(2) Egyéb épületre csakis az épület tulajdonosának beleegyezésével lehet hirdetményt, falragaszt elhelyezni.

(3) A szükségtelenné, ill. feleslegessé vált hirdetmény, falragasz 5 napon belüli eltávolításáról az elhelyező kötelessége gondoskodni.

(4) A településképi szempontból nem megfelelő, továbbá nem engedélyezett, vagy feleslegessé vált hirdetményt, falragaszt a polgármester az elhelyező költségére a (3) bek. szerinti 5 nap elteltével eltávolíttathatja.

Közterület-használati díj mértéke és fizetésének módja

10. § (1) Az engedélyes a közterület-használatért a rendelet melléklete szerinti díjat köteles fizetni. az 1 m2-t el nem érő közterület-használat esetén az 1 m2-re kiszabható díjat kell megállapítani.

(2) Az engedélyes a díjat a közterület tényleges használatára, ill. a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megtéríteni, kivéve, ha azt hatósági intézkedés, vagy önhibáján kívül volt kénytelen szüneteltetni, vagy megszüntetni.

(3) A közterület-használati díj kezelése, ellenőrzése és behajtása tekintetében a Sükösdi Polgármesteri Hivatal szabályzataiban foglalt rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

(4) Az elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a felülnézetből számított vetület alapterületét kell alapul venni.

(5) A létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni.

(6) Reklámtáblák, hirdető berendezések, cég-, címtáblák és kifeszített transzparensek, zászlók területének kiszámításánál a hirdető felületek területét kell figyelembe venni.

11. § (1) A közterület-használati díjat vagy napi, vagy havi, vagy évi díjtételben kell megállapítani.

(2) A közterület-használati díjat előre, a használat megkezdése előtt kell megfizetni. A több évre megállapított közterület-használati díjat tárgyév február 28-ig kell megfizetni.

(3) A közterület-használati díjat a polgármester kérelemre mérsékelheti ill. a részletekben történő megtérítést engedélyezheti. A díjat a polgármester max. 50 %-kal mérsékelheti, ha a díj megfizetése a kérelmezőnek súlyos anyagi megterheléssel járna.

(4) Súlyos anyagi megterhelést jelenthet a kérelmező számára a díj megfizetése, ha:

a) háztartásában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori nyugdíjminimumot nem éri el,

b) 60 év feletti nyugdíjas, vagy szociális ellátásban részesülő személy esetén, ha az egy főre jutó jövedelem háztartásában a mindenkori nyugdíjminimum másfélszeresét nem haladja meg.

(5) A (4) bek. szerinti kedvezményt kérő igénylőnek a kérelméhez 3 hónapnál nem régebbi jövedelemigazolást kell csatolni.

12. § (1) A közterület engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

(2) Az, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérően használ, a szabálysértési jogkövetkezményeken felül az engedély nélküli, vagy az eltérő használat időtartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díjat köteles megtéríteni.

(3) Ha a közterület engedély nélkül, vagy nem az engedélynek megfelelően használó az engedélyezés feltételeinek egyébként megfelel – kérelmére – a hatóság a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bek.-ben rögzített következmények alól.

(4) Mentes a díj megfizetése alól:

a/ A községi rendezvény alkalmával (falunap, ünnepélyek) a rendezvény napján és helyszínén történő közterület használat.
b/ A településen közszolgáltatást végző gazdasági vállalkozások, és a Magyar Posta által a szolgáltatása körében, és lakossági közmű építése során szükségessé vált közterület használata.

Szabálysértési eljárás

13. § (1) Amennyiben a cselekmény súlyosabb büntető rendelkezés hatálya alá nem tartozik, szabálysértést követ el

a) az a személy, aki a 3. § (3) bekezdésében felsorolt tilalmak ellenére használja a közterületet,

b) aki e rendelet 4. § (1), (3), 7. § (2)-ben rögzített szabályokat megszegi.

(2) Az (1) bekezdés alapján eljárás alá vont személyekkel szemben a szabálysértési hatóság 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírságot róhat ki.

Értelmező rendelkezések

14. § E rendelet alkalmazásában:

a/ Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.
b/ mozgó árusítás: az árusítás időtartamára a közterületre kihelyezett – mobil, vagy hordozható árusítóhelyre, illetve berendezésre alapozott kereskedelmi tevékenység,
c/ hirdető-berendezés minden olyan, a KRESZ-ben ill. ágazati szabványban nem szereplő berendezés, vagy eszköz, melynek az a célja, hogy a járdán és a közúton közlekedők figyelmét felhívja valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre.
d/ zöldfelület: nyílt, szabad, le nem zárt talajfelszín.

Záró rendelkezések

15 .§

(1) E rendelet 2011. január 1-től lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az 5/2008.(VI.12.9 Kt.sz., 16/2007.(X.9.) Kt.sz., 10/2005.(IV.14.) Kt.sz., a 22/2004.(IX.16.) Kt.sz. rendeletekkel módosított 20/2003.(X.16.) Kt. sz. rendelet.
(2) A rendelet mellékletében megállapított díjtételeket -a folyamatban lévő közterület- használatok esetében is- a rendelet hatálybalépésétől kell alkalmazni.

1. melléklet

a Sükösdi Önkormányzat Képviselő-testületének
20 / 2010.(XII.22.) önkormányzati rendeletéhez a helyi közterület-használati díjakról

Sorszám

Közterület-használat célja

Mértékegység

Alapdíj/Ft

1.

Közterület fölé 10 cm-en túl benyúló cég- címtábla, üzlethomlokzat, előtető, hirdető-berendezés (önállóan álló is)

m2/hó

100,-

2.

a/ Zöldfelület igénybevétele tűzifa tárolására: 1. hó díjmentes, a 2. hótól:
b/ Építőanyag: nem építési engedélyköteles építkezés miatt
c/ Építőanyag: építési engedélyköteles építkezés miatt az engedély kiadásától számított 1 év után

m2/hó


m2/év


m2/év

100,-


70,-


50,-

3.

Közterületen, vagy közterületbe nyúló árusítás (kivéve piaci, vásári árusítás, vendéglátó ipari kitelepülés):




20 m2-ig
21 m2 felett




3.000 Ft/nap
6.000 Ft/nap

4.

Portál, pavilon

m2/év

1000,-

5.

Idényjellegű, vagy alkalmi árusítás (pl. piac, vásár alkalmával)

m2/nap

100,-

6.

2 m2-t meghaladó kistermelői zöldség, gyümölcs, virág árusítás 2 m2 feletti részre

m2/nap

100,-

7.

Mutatványos tevékenység

m2/nap

50,-

8.

Vendéglátó ipari kitelepülés

m2/hó

70,-

9.

Gépjárműről egy helyen történő árusítás

m2/nap

100,-

10.

Lakó, „mozgó” kocsiból árusítás

m2/hó

400,-

11.

Piaci, állat- és kirakodó vásári közterület-használat:



m2/nap



60,-

12.

Egyéb tárgyak (gépek, berendezések)

m2/hó

100,-

Megjegyzés: Az alapdíjak az I. övezetben 1,5-szeres szorzóval számítandók!