Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013.(XI.11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatás célú használatáról

Hatályos: 2013. 11. 12

Szerkesztés...

Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének

13/ 2013 ( XI.11.)  önkormányzati rendelete


az önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatás célú használatáról


Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a  mozgóképről szóló  2004. évi II. törvény 37. § (4)  bekezdésében kapott  felhatalmazás alapján, e törvény  34. § (5)  bekezdésében  és  az  egyes törvényeknek  a  közigazgatási  hatósági  eljárásokkal,  az  egyes  közhiteles  hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A  filmforgatás  célú  közterület-használattal  összefüggő,  a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (továbbiakban: Mktv.)   meghatározott képviselő-testületi hatásköröket első fokon a polgármester gyakorolja.


(2) A képviselő testület az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek filmforgatási célú használatának díját az 1. számú melléklet szerinti díjtételek alapján állapítja meg. Az 1. számú melléklet szerinti legmagasabb díjak 2014. január 1-jétől a Központi Statisztikai Hivatal által a 2012. évre közzétett éves fogyasztói árindexek szorzatával növelt mértékben, ezt követően évente a tárgyévet megelőző második évre közzétett éves fogyasztói árindexek szorzatával növelt mértékben emelkednek.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott díj megfizetése alól mentesség nem adható.


(4) Kedvezmény kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak: az oktatási, a tudományos, és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.


(5) A közterület használati díjkedvezmény mértéke maximum 50% lehet.


 2. § (1)A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg összesen a 30 nap időtartamot. A forgatás ideje alatt a közterületet 24 óránál hosszabb időtartamra nem lehet lezárni.


(2) A közterület-használat naponta 07 és 22.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat.


(3)A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.


(4) A közterület-használatot a (3) bekezdés szerinti esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal,  természeti  esemény esetén az  esetleges  kárelhárítást és helyreállítást követően legkésőbb 30 napon belül újra biztosítani kell.


3. § (1) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a közterület használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán- és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni

b) zöldterületet köteles kíméletesen használni

c) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.


(2) A filmforgatás során a szomszédos  lakó ingatlanok  gyalogos  vagy  gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(3) Ha  az Mktv.  szerinti  hatósági  szerződés  megküldésének  időpontjában  a  közterületre vonatkozóan érvényes filmforgatási célú közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.


4. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


Sükösd, 2013. október 30.



Tamás Márta                                                                         Bánné dr. Raffai Gyöngyi    polgármester                                                                                        jegyző



Kihirdetve: 2013. november 11. napján.


                                                                                              Bánné dr. Raffai Gyöngyi

                                                                                                             jegyző



1. számú melléklet

  a ……/ 2013 (XI.11.) önkormányzati rendelethez


Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek filmforgatási célú használatának díjai:


forgatási helyszín :     200 Ft/m2/nap   

technikai kiszolgálás: 150 Ft/m2/nap  

stáb parkolás             : 100 Ft/m2/nap