Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (VIII. 4.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 08. 05- 2023. 02. 01

Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének

10 /2015. (VIII.4.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális támogatásokról szóló 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról


Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 10.§(1) bekezdésben, a 26.§-ban, 25.§(3) bekezdésében, a 32.§(1) és (3) bekezdésében, a 45.§-ban a 132.§(4) g. pontban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13(1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1.§ A Képviselő-testület a 4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 2.§(1) bekezdés a) pontját és (3) bekezdését hatályon kívül helyezi, helyébe az alábbiakat rendeli:


„2.§ (1) A gyógyszerkiadások viseléséhez az önkormányzat támogatást nyújt (továbbiakban: gyógyszertámogatás). A gyógyszertámogatásra jogosult az,

  1. akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 380 %-át nem haladhatja meg.”

   ………

„ (3)  A gyógyszertámogatás a jogosultnak legfeljebb havi gyógyszerkiadása mértékéig készpénzben biztosítható

  1.  10 000 Ft/hó összegig, akinek családjában a havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 300 %-át nem haladja meg, és havi gyógyszerkiadása az egy főre számított havi jövedelem 20 %-át eléri,
  2. 8000 Ft/hó összegig, akinek családjában a havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 300 %-át nem haladja meg, és havi gyógyszerkiadása az egy főre számított havi jövedelem 20 %-át nem éri el,
  3. 6000 Ft/hó összegig, akinek családjában a havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 300 %-át meghaladja.”


2.§ A Képviselő-testület a R. 3.§-át hatályon kívül helyezi, helyébe az alábbiakat lépteti:


„3.§ (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez az
önkormányzat települési támogatást nyújt (továbbiakban: lakhatási támogatás) annak a kérelmezőnek, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 280 %-át nem haladja meg, lakásfenntartási támogatásban nem részesül és a háztartás egyik tagjának sincs vagyona. A lakhatási támogatás a kérelem beérkezése hónapjának 1. napjától egy évre állapítható meg. Egy ingatlan kiadásaira csak egy személy nyújthat be kérelmet.

(2)A lakhatási támogatásról első fokon a jegyző dönt.

(3)A lakhatási támogatás a jogosult közüzemi kiadásának kiegészítésére fordítható, melynek összege az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át meg nem haladó jövedelem esetén 5000 Ft/hó, azt meghaladó esetben 4000 Ft/hó összegben természetbeni támogatásként kerül átutalásra a szolgáltatónak. E rendelet alkalmazásában közüzemi kiadás: villanyáram, gázfogyasztás, szemétszállítás kiadása.”


3.§ A Képviselő-testület a R. 6.§ (3)- (6) bekezdését hatályon kívül helyezi, helyébe az alábbiakat lépteti:


„6.§ (3) Az (2) bekezdésben rögzített feltételektől eltérően súlyos betegség és elemi kár esetén az anyagi terhek enyhítésére rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak az igénylőnek, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 350 %-át nem haladja meg.

(4) A (2) bekezdésben rögzített feltételektől eltérően rendkívüli települési támogatás kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható annak a személynek, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 350 %-át nem haladja meg és súlyos betegség, haláleset, vagy elemi kár körülmény veszélyezteti a családban élők megélhetését, közszolgáltatások igénybevételét. A kamatmentes kölcsön egy éven belül a hatáskör gyakorlója által meghatározott rendszerességgel, és időszakonként térítendő vissza, a kölcsön összege a 60.000 Ft-ot nem haladhatja meg. Amely igénylő a kamatmentes kölcsön visszafizetésével hátralékos lesz, további rendkívüli települési támogatásra nem jogosult.

 (5) A (2) bekezdésben rögzített feltételektől eltérően hozzátartozó eltemettetése miatt temetési rendkívüli települési támogatást a temetést követő 15 napon belül az igényelhet, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 400 %-át, egyedülálló hozzátartozó esetén 500 %-át nem haladja meg, és akinek a temetéssel összefüggő kiadásai a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 180 %-át nem haladja meg. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét a Képviselő-testület

a) koporsós temetés esetén 146 068 Ft-ban,

b) hamvasztásos temetés esetén 122 490-ban,

c) házi halott elszállításának költségét 14.000 Ft-ban

 állapítja meg.

(6) A temetési rendkívüli települési támogatás összege kérelmenként 50 000 Ft, mely a Sükösdi Polgármesteri Hivatal Pénztárából vehető fel.”


4.§ A Képviselő-testület a R. 8.§(1) bekezdését hatályon kívül helyezi, helyébe az alábbiakat lépteti:


„8.§ (1) A Képviselő-testület hivatalból pénzbeli családi szociális segélyben részesíti december 1-től következő év március 31-ig (továbbiakban: támogatási időszak) tartó időszakban a téli többletkiadások enyhítésére azt a családot, melyben 0 évestől legfeljebb 25 éves korú, önálló jövedelemmel nem rendelkező gyermeket nevelnek, ha az aktuális támogatási időszakban a család nem részesült szociális tűzifa segélyben.”


5.§ A Képviselő-testület a R. 9.§ (4) bekezdését hatályon kívül helyezi és a §-t az alábbi (5) bekezdéssel egészíti ki:


„9.§ (4) Az iskolakezdési támogatás értéke tanulónként

a) az első évfolyamon az 5000 Ft-ot,

b) 2-8 évfolyamon a 3000 Ft-ot

nem haladhatja meg.

…………………

(5) Az (1) bekezdés szerint jogosult kérelmező kiegészítő juttatásként gyermekére tekintettel tanuló gyermekenként 5000 Ft értékű utalvány átvételére jogosult, mely juttatást az önkormányzat Oktatási és szociális bizottsága az iskolakezdési támogatással egy határozatban állapít meg.”


6.§ A Képviselő-testület a R-t az alábbi 10. §-al egészíti ki:


„Közép-és felsőfokú oktatási intézménnyel tanulói/ hallgatói jogviszonyban állók támogatása



10.§(1) A Képviselő-testület a Sükösdről középiskolába járó tanulók tanévkezdését 10 000 Ft összegű természetbeni juttatással (utalvány) támogatja.
(2) Az (1) bekezdés szerinti juttatásra az a törvényes képviselő, vagy nagykorú tanuló jogosult, aki igazolja, hogy a háztartásában élők egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíjminimum négyszeresét nem haladja meg, és a 4. melléklet szerinti kérelmet és mellékleteit 2015. augusztus 1- szeptember 30. között hiánytalanul benyújtja.

(3) A Képviselő-testület a sükösdi lakosú felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgatók tanévkezdését 50 000 Ft összegű természetbeni juttatással (utalvány) támogatja.
(4) A (3) bekezdés szerinti juttatásra az a hallgató jogosult, aki igazolja, hogy a háztartásában élők egy főre jutó jövedelme az öregségi nyugdíjminimum négyszeresét nem haladja meg, és a 6. melléklet szerinti kérelmet és mellékleteit 2015. augusztus 1- október 15. között hiánytalanul benyújtja.

(5) A közép-és felsőfokú oktatási intézménnyel tanulói/ hallgatói jogviszonyban állók támogatásának ügyeiben első fokon Sükösd Polgármestere dönt.


7.§ A Képviselő-testület a R-t az alábbi 11.§-al egészíti ki:


„Kelengyetámogatás


11.§ (1) A Képviselő-testület kelengyetámogatásban részesíti azt a sükösdi lakosú családot, amelybe 2015. március 1. után gyermek született, vagy 6 hónaposnál nem idősebb gyermeket vettek örökbe.
(2) A kelengyetámogatás feltétele, hogy a gyermek édesanyja részt vett a kötelező terhes gondozásban-kivéve az örökbefogadást -, és a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 500 %-át.

(3) A kelengyetámogatási kérelmet a Sükösdi Polgármesteri Hivatalhoz. a gyermek születését követő 5. hónap végéig lehet benyújtani a rendelet 7. mellékletében rögzített kérelem nyomtatvány tartalma szerint.

(4) A kelengyetámogatás mértéke újszülött gyermekenként 30 000 Ft.

(5) A 2015. augusztus 1. után született gyermekeknek a 30 000 Ft értékű kelengyetámogatást kelengyecsomag formájában természetben biztosítja a sükösdi önkormányzat.

(6) Az újév első sükösdi újszülöttje, ha családjában az egy főre jutó jövedelem az (1) bekezdésben rögzített jövedelemhatárt nem haladja meg, 50 000 Ft értékű kelengyetámogatásban részesülhet.

(7) A kelengyetámogatásról első fokon Sükösd polgármestere dönt.”




Záró rendelkezés


8.§ (1)A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben alkalmazni kell.

(2) A rendeletben előírt jövedelemigazolások a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét igazolják.

(3)A Képviselő-testület a R. 4. mellékletét hatályon kívül helyezi és helyébe e rendelet 1. melléklete lép, és a rendelet 2. mellékletében a R.-t kiegészíti a 6. és 7. mellékletekkel.


Sükösd, 2015.augusztus 3.





Tamás Márta                                                              Bánné dr. Raffai Gyöngyi

polgármester                                                                          jegyző



A rendelet kihirdetve: 2015. augusztus 4.


                                                                                               Bánné dr. Raffai Gyöngyi

                                                                                                           jegyző

























10 /2015.(VIII.4.) önkormányzati rendelet 1. melléklete


„4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 5. melléklete


Iskolakezdési támogatási kérelem általános iskolásoknak és középiskolásoknak


Kérelmező törvényes képviselő[1]:

neve:…………………………………………………….


címe: ……………………………………………………


születési hely, idő……………………………………….


anyja neve: ……………………………………………...


TAJ száma: ………………………………………………


Tanuló gyermek/nagykorú középiskolás, akire tekintettel a támogatást igényli

neve:……………………………………………………..


szül. hely, idő: …………………………………………..


anyja neve: ……………………………………………...


TAJ száma: ………………………………………………..


címe (ha nem egyezik a cím a törvényes képviselő címével):……………………………………………………………


Kérelmezővel egy háztartásban élő családtagok:

Név                             szül. idő                      rokonsági fok              jövedelem (Ft/hó)   TAJ


…………………………………………………………………………………………………………


……………………………………………………………………………………….……………….


……………………………………………………………………………………….…………………


……………………………………………………………………………………….…………………


……………………………………………………………………………………….…………………


Egy főre jutó havi jövedelem:                                                ………………………………… Ft/hó


(csatolni kell a család jövedelmének igazolásait és intézmény igazolását a tanulói jogviszonyról)


Sükösd, 20……………………………..                                


kérelmező aláírása”


10/2015.(VIII.4.) önkormányzati rendelet 2. melléklete


4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 6. melléklete


Felsőfokú oktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban állók támogatása


Kérelmező:


neve:……………………………………………………………………….


címe: ……………………………………………………………………….


születési hely, idő…………………………………………………….


anyja neve: ……………………………………………..................


TAJ száma: ……………………………………………………………..


Kérelmezővel egy háztartásban élő családtagok:

Név                             szül. idő          rokonsági fok              jövedelem (Ft/hó)        TAJ


……………………………………………………………………………………….     ……………


……………………………………………………………………………………….     ……………


……………………………………………………………………………………….     ……………


……………………………………………………………………………………….     ……………


……………………………………………………………………………………….     ……………


……………………………………………………………………………………….     ……………


Egy főre jutó havi jövedelem:                                                ………………………………… Ft/hó


(csatolni kell a család jövedelmének igazolásait és intézmény hallgatói jogviszonyról szóló igazolását)


Sükösd, 20……………………………..                                


kérelmező aláírása










4/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 7. melléklete


Kelengyetámogatási kérelem

Kérelmező adatai:

neve:…………………………………………………………….


születési neve: …………………………………………………..


anyja neve: ………………………………………………………


TAJ :………………………………………………………………


címe: ……………………………………………………………..


Családba született /örökbe fogadott gyermek adatai:

neve:…………………………………………………………….


anyja neve: ………………………………………………………


TAJ :………………………………………………………………


címe: ……………………………………………………………..


Kérelmezővel egy családban élők adatai:

Név                             szül. idő                      rokonsági fok             jövedelem (Ft/hó) TAJ


………………………………………………………………………………………………….


…………………………………………………………………………………………………..


…………………………………………………………………………………………………..


…………………………………………………………………………………………………..


…………………………………………………………………………………………………..


Egy főre jutó havi jövedelem:                                   ……………………………… Ft/hó


(csatolni kell a család jövedelmének igazolásait és a született/örökbe fogadott gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát és a védőnői igazolást a terhes gondozáson való részvételről)



Sükösd, 20……………………………..                              kérelmező aláírása

[1]

amennyiben nagykorú a tanuló, nem kell kitölteni

Mellékletek