Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020. (II.17.) önkormányzati rendelete

Sükösd nagyközség helyi közművelődési feladatainak ellátásáról

Hatályos: 2020. 02. 18- 2022. 08. 31

Sükösd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020. (II.17.) önkormányzati rendelete

Sükösd nagyközség helyi közművelődési feladatainak ellátásáról

2020.02.18.

Sükösd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A §(1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi LXXXIX. törvény 13. §(1) bekezdés 7.pontjában, a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. §(1)-(2) bekezdésében, 77. §(1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83./A§ (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró nemzetiségi önkormányzat véleményének kikérésével az alábbiakat rendeli el

A rendelet célja

1. § A Képviselő-testület a rendelet célját az alábbiak szerint határozza meg:

a) Sükösd kulturális életének, helyi kulturális örökségének gondozása, gyarapítása, átörökítése

b) új kulturális értékek kialakulásának támogatása

c) helyi azonosságtudat ápolása

d) a lakosság művelődési igényeinek kielégítése
e) Sükösd kulturális kapcsolatrendszerének szélesítése
f) Sükösd turisztikai vonzerejét növelő kulturális rendezvények szervezése, és azok támogatása
g) közművelődési alapszolgáltatások színvonalának emelése
h) a lakosság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdemények megvalósításának segítése
i) önszerveződő közösségek közművelődési célú együttműködésének ösztönzése, munkájuk segítése, támogatása
j) a közművelődési lehetőségek széleskörű megismertetése

A rendelet személyi hatálya

2. § A rendelet személyi hatálya a közművelődési tevékenység megszervezésében résztvevőkre, a közművelődési szolgáltatást biztosító szervezetre, személyekre, és a közművelődési szolgáltatást igénybe vevőkre terjed ki.

Közművelődési alapszolgáltatások

3. § A Képviselő-testület Sükösd nagyközség közigazgatási területén élő lakosság számára az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

c) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

d) a tehetséggondozás- és - fejlesztés feltételeinek biztosítása.

A közművelődési feladat ellátásában részt vevő szervezet, a feladat ellátásának formája, módja, szervezeti kerete

4. § (1) A Képviselő-testület a közművelődési feladatokat az általa alapított Sükösdi Általános Művelődési Központ (továbbiakban: ÁMK) keretein belül művelődési ház elnevezésű épületben, közösségi színtér szervezeti keretben látja el. A működtetői jog gyakorlója az ÁMK intézményvezetője. A közösségi színtér három helyszínen biztosítja a feladatellátást:

a) Művelődési ház és könyvtár (Sükösd, Dózsa Gy. u. 199.)

b) Mozi (Sükösd, Kossuth L.u.2.)

c) Ifjúsági ház (Sükösd, Hősök útja 7.)

(2) A közösségi színtérben művelődésszervező és technikai dolgozó biztosítja a közművelődési feladat személyi feltételeit.

(3) A Képviselő-testület az általa vállalt alapszolgáltatások tárgyi feltételeit biztosítja.

(4) A közösségi színtér működésének, használatának alapszabályait, részletes feladatait a Sükösdi Általános Művelődési Központ alapító okirata, szervezeti és működési szabályzata, szakmai programja határozza meg.

(5) A művelődési ház és hozzá tartozó Ifjúsági ház, valamint a mozi épület helyiségei nem közművelődési célra is használhatók, az önkormányzathoz tartozó intézmények és a nemzetiségi önkormányzat részére ellenszolgáltatás nélkül, más szervezetek részére a nem közművelődési célú helyiséghasználatért bérleti díjat kell fizetni, melyet a Képviselő-testület határoz meg. Egyes bálrendezvények helyiséghasználati bérleti díj mentességéről a Képviselő-testület dönt.

5. § A közösségi színtér a Képviselő-testület által meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat egyrészt önálló szervezésben, másrészt az egyes alapszolgáltatást biztosító más intézménnyel, szervezettel kötött megállapodás alapján látja el.

Az alapszolgáltatások ellátását biztosító közművelődési rendezvények

6. § (1) A Képviselő-testület a fenntartó önkormányzat nevében az alábbi egyéb közművelődési rendezvényeket határozza meg, melyeket a közösségi színtérben az ÁMK szervez:

a) évente megrendezhető falunap (Anna Napok keretében)

b) évente egy fogathajtó verseny

c) Idősek Napja rendezvény

d) szilveszteri bál

e) szüreti mulatság

f) Falukarácsony rendezvény

g) farsangi bál

(2) Az éves közművelődési munkatervben nem szereplő rendezvények megtartásához a Képviselő-testület hozzájárulása szükséges.

A közművelődési feladatellátás mértéke, finanszírozása

7. § (1) A művelődési ház az éves munkatervben határozza meg tárgyévi közművelődési tevékenységét.

(2) A művelődési ház a közművelődési alapszolgáltatást az éves munkaterv részét képező szolgáltatási tervben meghatározottak szerint végzi. A közművelődési munkatervet az önkormányzati költségvetési rendelet elfogadására előírt határidőt megelőző 30 nappal hamarabb a polgármester részére át kell adni, aki a kulturális feladatellátással foglalkozó szakbizottság elé terjeszti véleményezésre a tervet, melyet a Képviselő-testület fogad el.

(3) A közművelődési alapszolgáltatások időszakosak, egy alkalomra szólóak és folyamatosak is lehetnek.

(4) A Képviselő-testület az éves önkormányzati költségvetésben biztosított keretek között az éves munkaterv szerinti ingyenes szolgáltatásokat és térítésköteles szolgáltatásokat engedélyez.

(5) A közművelődés fenntartó által vállalt feladatait az önkormányzat e célra terezett éves költségvetése terhére vállalhatja az ÁMK.

(6) A közművelődési feladatellátást a Polgármesteri Hivatal jogosult ellenőrizni.

8. § (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 17/2018.(XI.12.) Kt. sz. rendelet.

(2) E rendeletet a települési honlapon, a Nemzeti Jogszabálytárban és a közösségi színtér művelődési ház épületében közzétételre kell elhelyezni.