Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a Sükösd nagyközség helyi közművelődési feladatainak ellátásáról szóló 3/2020. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01- 2022. 09. 01

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a Sükösd nagyközség helyi közművelődési feladatainak ellátásáról szóló 3/2020. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.01.

Sükösd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szőlő 1997. évi CXL. törvény 83/A§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye (továbbiakban: Alaptörvény) 32. cikk (1) bekezdés a) pontban, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi LXXXIX. törvény 13. §(1) bekezdés 7.pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A Sükösd nagyközség helyi közművelődési feladatainak ellátásáról szóló 3/2020. (II.17.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) A Képviselő-testület a közművelődési feladatokat kormányzati funkción Művelődési ház elnevezésű épületben, közösségi színtér szervezeti keretben látja el. A működtetői jog gyakorlója a polgármester A közösségi színtér a Művelődési ház és könyvtár épületében, (Sükösd, Dózsa Gy. u. 199.) székhelyen és három telephelyen biztosítja a feladatellátást:

a) Mozi (Sükösd, Kossuth L.u.2.)

b) Ifjúsági ház (Sükösd, Hősök útja 7.)

c) Tájház (Sükösd, Dózsa Gy.u.54.)

(2) A közösségi színtérben 1 fő művelődésszervező és 1 fő technikai dolgozó(takarító) biztosítja a közművelődési feladat személyi feltételeit.

(3) A Képviselő-testület az általa vállalt alapszolgáltatások tárgyi feltételeit biztosítja.

(4) A közösségi színtér működésének, használatának alapszabályait, részletes feladatait, az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata, a közösségi színtér szabályzata határozza meg.

(5) A közösségi színtér épületei a művelődési ház és hozzá tartozó Ifjúsági ház, valamint a mozi épület, tájház helyiségei nem közművelődési célra is használhatók, az önkormányzathoz tartozó intézmények és a nemzetiségi önkormányzat részére ellenszolgáltatás nélkül, más szervezetek részére a nem közművelődési célú helyiséghasználatért bérleti díjat kell fizetni, melyet a Képviselő-testület határoz meg. Egyes bálrendezvények helyiséghasználati bérleti díj- mentességéről a Képviselő-testület dönt.

(6) A közösségi színtér nyitva tartása a Művelődési házban: hétfő: 16.00- 20.00 óráig, kedd: szünnap, szerda: 14.00- 18.00 óráig, csütörtök: 16.00- 20.00 óráig, péntek: 14.00- 18.00 óráig, szombat: 9.00- 13.00 óráig.”

2. § A Sükösd nagyközség helyi közművelődési feladatainak ellátásáról szóló 3/2020. (II.17.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) A Képviselő-testület a fenntartó önkormányzat nevében az alábbi egyéb közművelődési rendezvényeket határozza meg, melyeket a közösségi színtérben az önkormányzat szervez:

a) évente megrendezhető falunap (Anna Napok keretében)

b) évente egy fogathajtó verseny

c) Idősek Napja rendezvény

d) szilveszteri bál

e) szüreti mulatság

f) Falukarácsony rendezvény

g) farsangi bál

(2) Az éves közművelődési munkatervben nem szereplő rendezvények megtartásához a Képviselő-testület hozzájárulása szükséges.”

3. § A Sükösd nagyközség helyi közművelődési feladatainak ellátásáról szóló 3/2020. (II.17.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A közösségi színtér az éves munkatervben határozza meg tárgyévi közművelődési tevékenységét.

(2) A közösségi színtér a közművelődési alapszolgáltatást az éves munkaterv részét képező szolgáltatási tervben meghatározottak szerint végzi. A közművelődési munkatervet az önkormányzati költségvetési rendelet elfogadására előírt határidőt megelőző 30 nappal hamarabb a polgármester a kulturális feladatellátással foglalkozó szakbizottság elé terjeszti véleményezésre a tervet, melyet a Képviselő-testület fogad el.

(3) A közművelődési alapszolgáltatások időszakosak, egy alkalomra szólóak és folyamatosak is lehetnek.

(4) A Képviselő-testület az éves önkormányzati költségvetésben biztosított keretek között az éves munkaterv szerinti ingyenes szolgáltatásokat és térítésköteles szolgáltatásokat engedélyez.

(5) A közművelődési feladatellátást a megbízott belső ellenőr és a szakmai ellenőrzés jogosult ellenőrizni.”

4. § Ez a rendelet 2022. szeptember 1-jén lép hatályba.