Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

az elhagyott hulladék felszámolásáról és a közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2023. 09. 02

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

az elhagyott hulladék felszámolásáról és a közterületek tisztántartásáról

2023.09.02.

Sükösd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Ht.) 35. § (1) és 88. § (4) bekezdésekben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a Ht. rendelkezéseire az alábbiakat rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya a közterületekre valamint az ott elhagyott hulladékra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya Sükösd közigazgatási területén tartózkodó személyekre, gazdasági és egyéb tevékenységet folytató jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

2. Elhagyott hulladékkal kapcsolatos feladatok

2. § (1) A Ht.61. §-ban az elhagyott hulladékkal kapcsolatos ügyintézés, az önkormányzatra háruló feladatok megszervezése a Sükösdi Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Hivatal) erre kijelölt ügyintézője részvételével folytatható le.

(2) Az önkormányzat lakossági bejelentés alapján vagy hivatalból végzi Sükösd közigazgatási területén az elhagyott hulladék felkutatását. A felkutatás az önkormányzat mezőőrének munkakörébe tartozik.

(3) A mezőőr helyszíni szemle keretében határozza meg a hulladék pontos helyét, mennyiségét, jellegét, a rendelkezésére álló tények alapján meghatározza a hulladék birtokosát.

(4) A felderítés eredményeképp a megadott adatokkal a beazonosításra kerülő természetes vagy jogi személy ellen az önkormányzat nevében a Hivatal erre kijelölt ügyintézője eljárást indít a hatáskörrel rendelkező illetékes hulladékgazdálkodási hatóságnál.

(5) Nemzeti vagyon körébe tartozó ingatlanokon talált elhagyott hulladék esetén a mezőőr a hulladék pontos helyének beazonosítását követően a rendelkezésre álló adatokkal értesíti az ingatlan tulajdonosát.

(6) A Hivatal erre kijelölt ügyintézője a fellelt elhagyott hulladékokról –a rendelkezésre álló adatokkal- nyilvántartást vezet, a szennyezett helyszíneken a mezőőr rendszeres ellenőrzést tart.

3. Közterület tisztántartásának feladatai

3. § A képviselő- testület Sükösd közigazgatási területén elrendeli:

a) az ingatlan utcafronti telekszélességében a járda tisztántartását, téli síkosságmentesítését

b) az ingatlan előtti közterületre telepített növények gondozását, a közlekedést és közművek használatát gátló sövény-és faágak visszavágását

c) közterületen elhelyezett szeméttárolók használatát

d) esővíz árokba történő bevezetését

e) heti hulladékszállítás során a szemétgyűjtő edényzet 12 órán belüli ingatlanra történő visszaszállítását

f) az utcafronti telekhatár szélességben a járda külső határvonalától 3 m-ig, járda hiányában az utcai telekhatártól 5 m-ig terjedő terület tisztán tartását, szemét- és gyommentesítését

g) közterületen önkormányzati hirdetőtáblán lévő, közérdekből elhelyezett hirdetményt beszennyez, eltakar

4. Szankciók megállapítása

4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg és természetes személy esetén 100.000 Ft-ig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 200.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, aki e rendelet 3. §-ban megjelölt valamely kötelezettségének nem tesz eleget.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bírság megállapításának hatáskörét Sükösd nagyközség Jegyzője gyakorolja.

(3) Az (1) bekezdés szerinti eljárás a cselekménytől, vagy mulasztás esetén a jogszerű teljesítésre előírt határidőtől számított hatvan napon belül indítható meg.

(4) A közigazgatási bírságot az azt megállapító határozat véglegessé válásától számított harminc napon belül kell megfizetni.

(5) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő 3. § szerinti cselekmény vagy mulasztás miatt figyelmeztetés is kiszabható, ha a jogsértés csekély súlyú és a figyelmeztetéstől kellő visszatartó hatás várható.

5. Záró rendelkezések

5. § A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 8/2015. (VII.7.) önkormányzati rendelet.

6. § Ez a rendelet 2023. szeptember 2-án lép hatályba.