Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 03. 24

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (III. 23.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

2023.03.24.

Sükösd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 143.§(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Mötv. 13.§(1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Sükösd nagyközség közigazgatási területén lévő közterületekre és ingatlanokra, az ingatlanok tulajdonosaira, (használóira, kezelőire) terjed ki.

A közterületek elnevezésére, megváltoztatására vonatkozó szabályok

2. § (1) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(2) Közterületet elnevezni olyan természetes személyről lehet

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében vagy az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és személye közmegbecsülésnek örvend,

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területein kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó,

c) akinek a község életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult községünk fejlődéséhez,

(3) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

3. § (1) A közterület nevének megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre és a nyelvhelyességi követelményekre.

(2) Az elnevezett közterület természetes folytatásként létesülő új útszakasz, külön elnevezési eljárás nélkül, a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

(3) Ha egy közterület községrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagolódik, egységes közterületként megszűnik, az elkülönült közterületrésznek más nevet kell adni.

4. § (1) A közterület elnevezésére, illetve elnevezésének megváltoztatására bárki tehet javaslatot.

(2) A közterület nevét megváltoztatni különösen az alábbi estekben lehet:

a) ha az azonos hangzású közterületnevek zavart keltőek és a névazonosság másként nem kezelhető,

b) ha névhasználatban kimutatható változás követezett be,

c) ha névhasználat a közérdek szempontjából nem megfelelő.

(3) A közterület megszűnésével külön Képviselő-testületi döntés nélkül a közterület neve is megszűnik.

(4) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(5) A község közterületeinek nevét jegyzékbe kell foglalni, és abban a változásokat folyamatosan fel kell tüntetni. A jegyzék vezetését a polgármesteri hivatal végzi.

Házszámozásra vonatkozó szabályok

5. § (1) A házszám arab szám, továbbá-amennyiben ez szükséges-arab szám és alátöréssel az ABC betűje.

(2) A házszámozást a nagyközség É-D irányú utcáiban a déli belterületétől kezdve északra haladva kell növekvően számozni. A K-Ny-i utcákban az utca északi sora a páros, a déli sora a páratlan házszámot kapja. Ezen utcákban NY-ról K-i irányba kell növekvően házszámozni.

(3) A külterületi lakott hely, illetve az általánostól eltérő jellegű beépítettségű közterület ingatlanainak a számozása a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérhet.

(4) Az (3)-(4) bekezdés rendelkezései a rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.

(5) Az ingatlanok házszámának megállapítása hatáskörének gyakorlását a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza.

6. § (1) A kétoldalt számozandó közterületek számozás növekedésének iránya szerinti jobb oldala kapja a folyamatos páratlan, a bal oldala a folyamatos páros számokat. Az egyoldalas közterületen a számozás folyamatosan emelkedik.

(2) A közterületen több ingatlan azonos számmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, az építmény utcafronti főhomlokzata határozza meg a házszámozást.

(3) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(4) A már megállapított házszám megváltoztatására csak indokolt esetben kerülhet sor. Ekkor arra kell törekedni, hogy a házszám változtatás minél kevesebb érintett lakcímének megváltoztatásával járjon.

Közterületi névtáblák és házszámtáblák elhelyezése

7. § (1) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni. Utcafronti kerítésre, vagy házfalra. A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonos vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles. A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről az önkormányzat gondoskodik.

(2) A névtáblát az utcák végein ki kell helyezni külön tartószerkezeten.

(3) Új közterület nevét tartalmazó névtáblákat a névadást követő 30 napon belül el kell helyezni.

(4) A névtáblák elkészíttetése, kihelyezése, karbantartása, szükség szerinti cseréje, valamint a megszűnő közterület névtábláinak eltávolítása az önkormányzat feladata és költsége.

(5) A megváltozott közterületnév esetén a régi nevet feltüntető táblát az elnevezéstől számított egy évig eredeti helyén kell hagyni a piros vonallal átlósan át kell húzni. Az új táblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni.

8. § (1) A házszámtáblát az ingatlan kerítésére, házfalára, a közterületről jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyezni.

(2) Nyúlványos (nyeles) telek kialakításánál az ingatlan megosztás szabályait kell figyelembe venni. Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.

(3) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerint cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.

(4) Az új ingatlanhoz legközelebb eső házszámot kell alkalmazni, az ABC nagybetűinek alátörésével.

(5) Amennyiben az ingatlan házszáma hivatalból indult eljárás során változik meg, a házszámtáblát az ingatlan tulajdonosa részére az Önkormányzat ingyenesen biztosítja.

Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2023. március 24-én lép hatályba.

10. § (1) Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 16/2013.(XII.03.) önkormányzati rendelet.

(2) Azon ingatlan tulajdonosa, ahol az ingatlan házszámozása hiányzik, e rendeletben foglalt kötelezettségének a rendelet hatályba lépését követő 90 napon belül köteles eleget tenni.