Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodás keretében nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 02. 01

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodás keretében nyújtott szociális ellátásokról

2024.02.01.

Sükösd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testület a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a következőket rendeli el.

Étkeztetés

1. § (1) Sükösd nagyközség önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) annak a szociálisan rászoruló személynek legalább napi egyszeri meleg élelmezéséről gondoskodik, aki azt önmaga részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képes biztosítani.

(2) Szociálisan rászoruló az igénylő, akinek havi jövedelme szociális vetítési alap négyszeresét nem haladja meg, és

a) a 60. életévét betöltötte és egészségi állapota, vagy személyi körülményei akadályozzák a napi egyszeri meleg étel előállításában. Az igénylőt személyi körülményei akkor akadályozzák a napi egyszeri meleg étel előállításában, ha hajléktalan, vagy az igénylő maga nem alkalmas a meleg étel előállítására.

b) a 60. életévét még nem töltötte be, de a napi egyszeri meleg étel előállításában egészségi állapota miatt akadályozott.

(3) A (2) a. pont szerinti személyi körülményekről az önkormányzat szociális ügyintézője a kérelem benyújtását követő 15 napon belül környezettanulmány felvétele során győződik meg. Az étkeztetés igénybevételét a Sükösdi Polgármesteri Hivatalban kell kérelmezni. A kérelemhez csatolni kell a szociális rászorultsági feltétel fennállását igazoló okirat másolatát, és az igénylő jövedelemigazolását. Egészségügyi okra hivatkozás esetén csatolni kell az állapotot igazoló háziorvosi igazolást.

(4) A szociális étkeztetési kérelméről az önkormányzat Jegyzője dönt első fokon. Az étkeztetés szolgáltatást évente felül kell vizsgálni.

(5) A napi egyszeri főtt étel (ebéd) előállítását a Sükösdi Polgármesteri Hivatal által működtetett Napközi konyha biztosítja. Az önkormányzat a családgondozó által az előzetes környezettanulmány felvételekor leigazolt esetben a közlekedni képtelenek részére a napi egyszeri meleg étel házhoz történő szállítását biztosítja. Az igénylők hétvégi étkeztetése a Napközi konyhán történő jelzéssel a hétközbeni többszörös rendeléssel oldható meg.

(6) A szociális étkeztetés intézményi térítési díja: 352 Ft/nap/adag. A képviselő-testület kiszállítás díját 0 Ft-ban állapítja meg. Az étkeztetés igénybevételéért az ellátott a rendszeres havi jövedelme figyelembevételével megállapított személyi térítési díjat köteles megtéríteni. A hajléktalan személynek az étkezésért nem kell térítési díjat fizetni. A térítési díj az általános forgalmi adót nem tartalmazza.

Családsegítés

2. § (1) A Képviselő-testület a településen biztosítja a rászorulók részére a családsegítést. A feladatot az önkormányzat megfelelő képesítésű gondozó alkalmazásával önállóan látja el.

(2) A családsegítő a településen működő jelzőrendszer észleléseit figyelembe véve, valamint az ellátást igénybevevő kérelme alapján veszi gondozásba az arra rászorulókat.

(3) A családsegítő a más jogszabályban előírt feladatait a gyermekjóléti szolgáltatással egy önkormányzati szervezetben, a polgármester irányításával látja el.

Idősek nappali ellátása

3. § A Képviselő-testület az idősek nappali ellátását a Magyarországi Református Egyház Cédrus Református Szociális Egyesített Intézménye (6500 Baja, Pokorni u. 1- 3.) által láttatja el ellátási szerződéssel.

Idősek bentlakásos intézményi ellátása

4. § (1) A Képviselő-testület az idősek ápolását, gondozását nyújtó Borostyán Gondozóház intézményben az időskorúak bentlakásos intézményi ellátását biztosítja. Az igénylők kérelmeiről első fokon az intézményvezető dönt.

(2) A bentlakásos intézmény napi térítési díja 5200 Ft/fő.

(3) A személyi térítési díjak megállapítására az intézmény vezetője jogosult.

(4) Az ellátottak felvétele, ellátásának tartalma az intézmény szakmai programjában, szervezeti és működési szabályzatában, és házirendjében szabályozott.

(5) A bentlakásos intézményi elhelyezésért egyszeri belépési hozzájárulást kell fizetni, legkésőbb az elhelyezés kezdőnapjáig, az alábbi összegekben:

a) 1-ágyas elhelyezés esetén: 1 700 000 Ft

b) 2 ágyas elhelyezés esetén (házaspár): 1000 000 Ft/fő

c) 3 ágyas elhelyezés esetén: 600 000 Ft/fő

d) 4 ágyas elhelyezés esetén: 500 000 Ft/fő

(6) E §-ban szabályozott térítési díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

5. § (1) Az intézmény vezetője, amennyiben van férőhely, külön eljárás nélkül ellátást nyújt annak a Családsegítő szolgálat által jelzett, Sükösd településen élő személynek, aki október 15-től április 15-ig tartó időszakban nappali tartózkodását fűtött helyiségben megoldani nem képes, és a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója nincsen.

(2) Az intézmény vezetője külön eljárás nélkül, amennyiben van férőhely, az ellátás nyújtásáról mérlegelési jogkörében döntést hozhat annak a Sükösd településen élő személynek az ellátásáról, akinek megváltozott életkörülménye következtében az egész napos otthontartózkodás átmenetileg nem megoldott.

(3) Az intézményi ellátás megszűnésének esetei:

a) az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,

b) az ellátást igénybe vevő halálával,

c) határozott idejű elhelyezés esetén a megjelölt időtartam lejártával.

(4) Az intézményi jogviszony megszüntethető

a) az ellátott döntése alapján,

b) az ellátott részéről a jogosultság jogszabályi feltételei nem állnak fenn,

c) az ellátott más szociális ellátási formára válik jogosulttá,

d) az ellátott számára más szociális szolgáltatás nyújtása indokolt, ide vonatkozik, ha az ellátott egészségi állapota miatt átmenetileg vagy tartósan ápolásra szorul,

e) az ellátott állapotában olyan mértékű változás következik be, mely az ellátást szükségtelenné vagy lehetetlenné teszi,

f) az ellátott a házirendet súlyosan vagy rendszeresen megsérti,

g) az ellátott előzetes írásbeli bejelentés nélkül, 30 napot meghaladó ideig a szolgáltatást nem veszi igénybe,

h) az ellátott Sükösd nagyközség közigazgatási területén lévő lakcímének megszűnésével,

i) az ellátott önmaga vagy mások egészségére és testi épségére veszélyeztető magatartást tanúsít, ebben az esetben azonnali megszüntetését eredményezi az intézményi jogviszonynak.

(5) Az intézményi ellátás megszüntetésének módja:

a) A jogviszony megszüntetését az ellátott írásban, indoklás nélkül kezdeményezheti. Kezdeményezése alapján az intézményvezető a jogviszonyt megszünteti a megegyezés szerinti időpontban. Megegyezés hiányában a jogviszony 15 nap felmondási idővel szűnik meg.

b) Az intézményvezető a megállapodást csak írásban, indoklással mondhatja fel, a (4) b-i) pontokban felsorolt, valamint az 1993.évi III. törvényben és végrehajtási rendelkezéseiben rögzített esetekben.

(6) Az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő között kötendő megállapodásban a következőkben kell megállapodni:

a) alapadatok,

b) az ellátás kezdő időpontja, időtartama,

c) felek jogai, kötelességei,

d) panasztétel,

e) intézményi szolgáltatások,

f) megállapodás módosítására, megszüntetésére vonatkozó szabályok,

g) egyéb rendelkezések

6. § (1) Az intézmény vezetője vészhelyzetben köteles külön eljárás nélkül ellátást nyújtani más állami vagy önkormányzati fenntartású bentlakásos idősotthonban, bekövetkezett vis maior esemény következtében elhelyezésre szoruló ellátottaknak, amennyiben az intézményben van üres férőhely.

(2) Az intézmény vezetője külön eljárás nélkül átmenetileg, legfeljebb 3 hónapra ellátást biztosíthat Sükösd település lakosának, ha az hajléktalanná vált, nincsen a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója, elhelyezéséről a személy más módon nem képes gondoskodni, amennyiben az intézményben van üres férőhely.

(3) Az intézményi ellátás megszüntetésének esetei:

a) az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,

b) az ellátást igénybe vevő halálával,

c) határozott idejű intézeti elhelyezés esetén a megjelölt időtartam lejártával, kivéve, ha a törvény rendelkezései alapján az elhelyezés időtartama meghosszabbítható,

d) az ellátott döntése alapján,

e) az ellátást igénybe vevő a házirendet súlyosan megsérti,

f) hat hónapon át folyamatosan térítésidíj-tartozás áll fenn, és az a hatodik hónap utolsó napján a kéthavi személyi térítési díj összegét meghaladja és vagyoni, jövedelmi viszonyai lehetővé teszik annak megfizetését,

g) ha az elhelyezés feltételei nem állnak fenn vagy a jogosultat másik intézménybe kell elhelyezni.

(4) Az intézményi ellátás megszüntetésének módja:

a) az ellátást igénybe vevő jogviszony megszüntetésére vonatkozó – indoklást nem igénylő - bejelentése alapján, bejelentést követő 30. napra mondhatja fel a megállapodást,

b) házirend súlyos megsértése esetén (eseteit a házirend tartalmazza) az intézményvezető az ellátottal való írásbeli közléssel 30 napos határidővel mondhatja fel a megállapodást.

(5) Az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő között kötendő megállapodásban a következőkben kell megállapodni:

a) alapadatok,

b) az ellátás kezdő időpontja, időtartama,

c) felek jogai, kötelességei,

d) szabad mozgás, kapcsolattáratás szabályai,

e) érdekképviselet, panasztétel joga,

f) intézményi szolgáltatások,

g) az egyszeri belépési hozzájárulás és havi térítési díj szabályai,

h) megállapodás módosítására, megszüntetésére vonatkozó szabályok,

i) temetéssel kapcsolatos ügyintézés,

j) befejező rendelkezések.

Házi segítségnyújtás

7. § A Képviselő-testület a házi segítségnyújtás feladatot a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda (székhely: 1146 Budapest, Hungária krt. 200.) által láttatja el ellátási szerződés megkötésével.

Szociálpolitikai kerekasztal

8. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátások színvonalának, hatékonyságának javítása, a szociális szolgáltatástervezési koncepcióban foglalt feladatok megvalósulásának, végrehajtásának figyelemmel kísérése érdekében helyi szociálpolitikai kerekasztal működik.

(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal tagjai Sükösd nagyközség közigazgatási területén szociális intézményt működtető fenntartók képviselői, intézményvezetők, feladatellátók képviselői. (3) A szociálpolitikai kerekasztal szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal ülést tart, üléseit a polgármester hívja össze. A szociálpolitikai kerekasztal ülései nyilvánosak.

9. § (1) Hatálybalépésével egyidejűleg a 2/2018.(I.15.) önkormányzat rendelet hatályát veszti.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.