Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az elhagyott hulladék felszámolásáról és a közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2023. 09. 02

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IX. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.02.
az elhagyott hulladék felszámolásáról és a közterületek tisztántartásáról
Végső előterjesztői indokolás
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet 2023. július 1-től az állam saját hatáskörben látja el az újonnan kialakítandó koncessziós rendszer bevezetésével. A feladatellátás gazdálkodó szervezetek bevonásával, koncessziós szerződés útján fog megvalósulni, így a koncesszió tárgya, vagyis a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátása az állam közfeladatai közé fog tartozni.
A helyi önkormányzatokra vonatkozó szabályok 2023. július 1-től a fenti, alapjaiban teljesen új rend szerint működő hulladékgazdálkodás miatt alapvetően megváltoznak. A Ht. 35. § (1) bekezdésében a
Ht. július 1-től a hatályos szövegében csak erre ad felhatalmazást az önkormányzatoknak:
A települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg:
h) az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körét.
Módosul a Ht. 88. § (4) bekezdése is, amikor a felhatalmazó rendelkezések közül csak az alábbi rendelkezés marad hatályban:
(4) Felhatalmazást kap a települési önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben állapítsa meg:
c) a közterület tisztán tartására vonatkozó részletes szabályokat;
A Ht. az önkormányzati feladatok közül 2023. július 1. után az alábbi területen ad lehetőséget szabályozásra:
35. § (1) A települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg:
a)–g)
h) az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körét.
A Ht. 35. §-ában foglaltak tehát egyetlen rendelkezésre redukálódnak: a helyi önkormányzatoknak kizárólag az elhagyott hulladékkal kapcsolatos szabályokat kell önkormányzati rendeletben rögzíteniük. Az e §-ban foglalt többi felhatalmazó rendelkezés hatályon kívül helyezésével az önkormányzati rendeleteket úgy kell módosítani, hogy megfeleljenek a megmaradó felhatalmazásnak, ugyanakkor a korábbi felhatalmazó rendelkezések alapján meghozott helyi szabályokat hatályon kívül kell helyezni.
A törvénymódosítás rögzíti, hogy a települési önkormányzatok hulladékgazdálkodási feladatainak ellátásához használt létesítmény, eszköz és vagyonelem vagyonkezelése céljából a települési önkormányzatok társulásai mindaddig fennmaradhatnak, ameddig az érintett létesítmény, eszköz vagy vagyonelem az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásához igénybe vételre kerül (Ht. 92/A. § (4) bekezdés), vagyis az önkormányzati hulladékgazdálkodási társulások az önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat megszűnése után is tovább működhetnek, amennyiben az érintett önkormányzatok így döntenek.
Az elhagyott hulladékkal kapcsolatban 2023. január 1. napjától változott a szabályozás. A Ht. 61. § szerint az elhagyott hulladékkal kapcsolatban az alábbi szabályok irányadóak a hulladék tulajdonosára, birtokosára, illetve a települési önkormányzatra és a hulladékgazdálkodási hatóságra (a lenti c)-e) pontok 2023. január 1-től hatályosak):
1. Az ingatlanon más által, az ingatlantulajdonos hozzájárulása nélkül, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállításának és kezelésének kötelezettsége a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát terheli.
2. Ha a tulajdonos vagy a korábbi birtokos ismeretlen, az elhagyott hulladék felszámolásának kötelezettsége - ellenkező bizonyításig - azt az ingatlantulajdonost terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot elhelyezték vagy elhagyták.
1. elhagyott hulladék felszámolására kötelezett személy a kötelezést megállapító közigazgatási hatósági döntés véglegessé válásától számított 30 napon belül gondoskodik a hulladék ingatlanról történő elszállításáról.
d) Ha a kötelezett az elszállítási kötelezettségének nem tesz eleget, a hulladékgazdálkodási hatóság közigazgatási hatósági döntésében kötelezheti az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzatot a végrehajtás foganatosítására. A települési önkormányzat a kötelezést megállapító közigazgatási hatósági döntés véglegessé válásától számított harminc napon belül gondoskodik az elhagyott hulladék felszámolásáról.
A felszámolással összefüggésben felmerült költségek a települési önkormányzat költségvetését terhelik azzal, hogy a felmerült költség a kötelezettől adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül és az önkormányzat bevételét képezi.
1. Ha a települési önkormányzat a kötelezettségének nem tesz eleget, a hulladékgazdálkodási hatóság a tudomásszerzéstől számított harminc napon belül gondoskodik az ingatlanon elhagyott hulladék felszámolásáról. Az ezzel összefüggésben felmerült költségek erejéig a hatóság azonnali beszedési megbízást kezdeményez a települési önkormányzat ellen. Az így befolyt összeg a hulladékgazdálkodási hatóság bevételét képezi.