Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodás keretében nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2024.(I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 10. 01

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2024. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.10.01.
a személyes gondoskodás keretében nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2024.(I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Bács- Kiskun Vármegyei Kormányhivatal hatósági ellenőrzést folytatott Sükösd Nagyközség Önkormányzatánál, melynek megállapításai alapján a R. módosítása válik szükségessé.
1. Térítési díjak a rendeletben
Az Ör. 1. §(6) bekezdésében forintra pontosan állapította meg a képviselő- testület a díjat. (352 Ft), a 29/ 1993.(II.17.) Korm.rendelet 3. §(4) bekezdése szerint a díjat kerekítve kell meghatározni. Továbbá a díj- felülvizsgálat során a képviselő- testület a szolgáltató Napközi konyha számításait figyelembe véve a szociális étkeztetésben díj-módosítást hajt végre.
1. Szociális rászorultság
Szoc.tv.
62. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen
a) koruk,
b) egészségi állapotuk,
c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,
d) szenvedélybetegségük, vagy
e) hajléktalanságuk
miatt.
(2) Az (1) bekezdés szerinti jogosultsági feltételek részletes szabályait a települési önkormányzat rendeletben határozza meg.
A képviselő- testület az Ör-ben jogalkotási tevékenységével az alábbiakban tesz eleget fenti kötelezettségének:
1. § (2) Szociálisan rászoruló az igénylő, akinek havi jövedelme szociális vetítési alap négyszeresét nem haladja meg, és
a) a 60. életévét betöltötte és egészségi állapota, vagy személyi körülményei akadályozzák a napi egyszeri meleg étel előállításában. Az igénylőt személyi körülményei akkor akadályozzák a napi egyszeri meleg étel előállításában, ha hajléktalan, vagy az igénylő maga nem alkalmas a meleg étel előállítására.
b) a 60. életévét még nem töltötte be, de a napi egyszeri meleg étel előállításában egészségi állapota miatt akadályozott.
A szociális rászorultságnak tehát van egy jövedelmi és sajátos, az igénylőre jellemző szociális körülmény feltétele. A Kormányhivatal pontosabb megfogalmazást kér az Ör-ben.
A jövedelmi helyzet eléggé konkrét, forintra pontosan meghatározható, a személyi körülmény akadályoztatását pedig jól körbejárva, pontosan leszabályozta képviselő- testület. Az Ör. következő bekezdésében az ellátás megállapítása eljárásában 1. §(2) a) pont esetében a Hivatal ügyintézőjének alapos környezeti vizsgálatot ír elő a képviselő- testület. Az 1. §(2) b) pont esetében az egészségi állapot miatti étel előkészítésben való akadályozottságát is könnyen meg lehet állapítani. Egyéb pontosítás, a körülmények megállapításához véleményem szerint nem szükséges.