Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a sükösdi egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról

Hatályos: 2024. 02. 01

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.01.
a sükösdi egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő- testület 2023. július 19-i ülésén hatályon kívül helyezte a sükösdi egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról szóló 24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendeletét. Az akkori hatályon kívül helyezés indoka az alábbi volt.
„A Parlament 2022. év végén módosította Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 13. § (1) 4.pontját.
Mötv 13. §(1) 4.pont 2022. december 31-ig hatályos szövege:
13. § (1) A helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen:
…………….
4. egészségügyi alapellátás, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások;
Mötv. 13. §(1) 4. pont 2023. január 1-től hatályos szövege:
13. § (1) A helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok különösen:
……………………
4. törvényben meghatározott kivételekkel az egészségügyi alapellátás, az egészséges életmód segítését célzó szolgáltatások;
A fenti módosulás indokolttá teszi az egészségügyi alapellátás körzeteinek megállapítását kimondó rendelet hatályon kívül helyezését. helyi rendeletben.
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015.évi CXXIII. törvény (Eat.) 5. §-a 2023. július 1-től így szól:
5. § (1) A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik:
a) a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról,
b) a fogorvosi alapellátásról,
c) * az alapellátáshoz kapcsolódó fogorvosi ügyeleti ellátásról, valamint Budapest területén az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátásról, és
d) *
e) az iskola-egészségügyi ellátásról.
Látható, hogy a 2023.július 1. előtti időpontban a jogszabályban szereplő d. pont nincs már hatályban, itt a védőnői ellátás szerepelt. Ezt a feladatot már nem az önkormányzatnak kell ellátni.
Az Eat. 18. §-a a következőkre ad felhatalmazást a miniszternek:
18. § (2) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy
…………………………..
j) az egészségügyi alapellátások körzetei kialakításának szempontjait, eljárási szabályait és a praxiskezelőnek a háziorvosi körzetek ellátása biztosításával kapcsolatos feladatait, valamint a 21. §-ban meghatározott időpontot
rendeletben állapítsa meg.
Eat.
6. § (1) A praxiskezelő jogszabályban meghatározott szempontok alapján, a települési önkormányzatok bevonásával alakítja ki az egészségügyi alapellátások körzeteit.”
Mindezek alapján 2023. január 1. napjától már nem az önkormányzat, hanem a Kormány által kijelölt praxiskezelő (Országos Kórházi Főigazgatóság) határozza meg az alapellátási körzeteket. Az önkormányzat körzetmeghatározási rendeletalkotási feladata megszűnt.
Fentiek értelmében a 24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendeletet (R.) hatályon kívül kell helyezni.”
_______________________________________________________________________
A fenti levezetés alapján a Képviselő- testület hatályon kívül helyezte a R-t. Azóta nem rendelkezett magasabb szintű jogszabály e tárgykörben a körzetkialakítási feladatokról, annak jogosultja nem intézkedett a meghatározásukról.
Polgármesteri Hivatalunk 2024. január végén adategyeztetési feladatot kapott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztályától a Kormányhivatalon keresztül. Alapellátási körzetek beazonosítása a feladat, mely a településen kialakított háziorvosi, védőnői körzeteket érinti. Fel kell tüntetni az adategyezetetésben, milyen jogszabály alapján alakult ki a körzet. Ez a hatályon kívül helyezett 24/2015.(XI.30.) önkormányzati rendeletben volt szabályozott, tehát ”fel kell éleszteni” újra ezt a rendeletet, hogy hivatkozni lehessen rá. Megalkotása ezért szükségszerű. Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015.évi CXXIII. törvény alábbi előírása utal a feladat elvégzésére.
6. § (1) Az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben meghatározott praxiskezelő (a továbbiakban: praxiskezelő) jogszabályban meghatározott szempontok alapján, a települési önkormányzatok bevonásával alakítja ki az egészségügyi alapellátások körzeteit.