Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a növénytelepítés közösségi együttélési szabályairól

Hatályos: 2024. 03. 23

Sükösd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (III. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.23.
a növénytelepítés közösségi együttélési szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő- testület 2023. év végén elfogadta az új Településtervet és a Helyi Építési Szabályokat szabályozó rendeletét. Az addig hatályban volt „régi” HÉSZ rendelet szabályozta a növények telepítési távolságát az ingatlan telekhatárától. Ezt már nem alkalmazhatjuk. Az új HÉSZ-be e szabályozást nem javasolták szabályozni, nem építési kérdés.
E hiányt pótolni javaslom, mivel a lakosság számára kell egy iránymutatás, mely a követendő magatartásra egységes szabályozással oldható meg. Ehhez a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény az alábbiakban ad lehetőséget:
8. § (1) A helyi közösség tagjai a helyi önkormányzás alanyaként kötelesek:
a) öngondoskodással enyhíteni a közösségre háruló terheket, képességeik és lehetőségeik szerint hozzájárulni a közösségi feladatok ellátásához;
b) betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait.
(2) A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletében meghatározhatja az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségek tartalmát, elmulasztásuk jogkövetkezményeit.
………..
143. §(4) Felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben határozza meg:
d) az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit;
Fontos kiemelni, hogy az új önkormányzati rendelet egy melléklettel rendelkezik. Az elmúlt húsz év alatt egyre gyakoribbá vált, hogy belterületi kertekben erdőt telepítettek. Leginkább a fehér akác a jellemző. Ebből eredően egyre több szomszédvita keletkezett a telepített fafaj miatt. Az invazív elterjedésre, őszi lombhullásra, és árnyékolásra panaszkodtak. Ellehetetleníti a szomszédos kertek rendeltetésszerű használatát. Azokban az esetekben, ahol birtokvédelemben panaszolták az állapotokat és eljárást indítottak, minden megvizsgált és megalapozottnak ítélt ügyben helyt adtam a panaszosnak. A jövőben a rendeletalkotással megtiltaná a Képviselő- testület invazív fafajok telepítését belterületen beépített és beépítésre szánt ingatlanokon.