Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a vásárok és a piacok tartásáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a vásárok és a piacok tartásáról

2023.06.01.

Dunapataj Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános és értelmező rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed:

a) Helyi vásárként: az alkalmi (ünnepi) vásárra, Dunapatajon és a Szelidi-tó üdülőterületén

b) Helyi termelői piacként: a Piaccsarnokra

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed arra, aki vásárt rendez, piacot tart fenn, aki a vásáron, piacon árusít.

(3) Ezen rendeletben megjelölt vásárokat, piacokat Dunapataj Nagyközség Önkormányzata tartja fenn.

(4) Dunapataj Nagyközség Önkormányzata, mint kötelező feladatot ellátó fenntartó a vásár, piac működtetésével kapcsolatos feladatokat az általa alapított Dunapataji Településgazdálkodási Intézménynek adta át a Szervezeti és Működési Szabályzatában. Az intézmény a Piaccsarnok működési rendjét belső szabályzatban határozza meg.

(5) A rendelet hatálya nem terjed ki az alkalmi jellegű és a közterületi árusításra, amelyet külön önkormányzati rendelet szabályoz.

(6) A rendelet tekintetében a kereskedelemről szóló törvény, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló és a vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló kormányrendeletek értelmező rendelkezéseit kell alkalmazni.

A vásár és piac helye

2. § (1) Helyi vásár tartására kijelölt helyek :

a) Vasút utca 2. szám alatti Kodály Zoltán Művelődési Ház épülete és ingatlana. Hrsz. 1330/1.

b) Sportpályák ingatlana. Hrsz: 1330/2.

c) Szelidi-tó üdülőterületén az egykori Kis kemping (hrsz.: 4468), Sportpálya (hrsz.: 4465), I. utca (hrsz.: 4308, 4054 közúti közlekedésre nem kijelölt része) és Nagy strand ingatlanai (hrsz.: 4083/13 és 4083/23.)

(2) Piac tartására kijelölt helyek:

a) Béke tér 20. Piaccsarnok. Hrsz: 87/6 hrsz.

b) A Szelidi-tó üdülőterületén az egykori Kis kemping (hrsz. 4468).

A helyi vásárnapok és piaci időszakok és a nyitvatartási rend

3. § (1) A helyi vásárnapok: A "Pataji Ősz" rendezvénye, Dunapataj lakott területén vagy a Szelidi-tó üdülőterületén rendezett tematikus "Fesztivál", "Május 1." napi rendezvények vagy a képviselő-testület által meghatározott alkalmi községi rendezvénynaptár szerint meghatározott időpontjai. Tematikus fesztivál a hagyományos halászléfőző verseny, az üdülőterületi nyitóprogram és záró rendezvény vagy a képviselő-testület által fesztiválnak elismert egyéb alkalmi rendezvény.

(2) Piaci időszakok:

a) Piaccsarnoknál:

aa) április 1. és szeptember 30. között csütörtökön és vasárnap

ab) október 1. és március 31. között vasárnap

b) A Szelidi-tónál az egykori Kis kempingben üdülési idényben május 15. - szeptember 15-ig naponta

c) Sportpályánál, I. utca közötti közúti közlekedésre ki nem jelölt részén, a kerékpárút mellett alkalomszerűen

d) Nagy strandon alkalomszerűen

(3) Piac, vásár nyitva tartás

a) április 1. és szeptember 30. között

aa) a piac 6 - 10 óráig

ab) a vásár 6 - 24 óráig

b) október 1. és március 31. között

ba) a piac 630 - 10 óráig

bb) a vásár 6 - 20 óráig

(4) A piac és vásár 20 óra utáni nyitvatartását a (3) bekezdés ab) alpontja kivételével kormányrendeletben foglalt eljárási rendben az üzemeltető engedélyezheti.

Helyfoglalás

4. § (1) Vásáron és piacon az áruk helyét a vásár, a piac működtetője jelöli ki.

(2) A vásáron és piacon a helyfoglalás bérelt asztal esetén a bérlő által, a nem bérelt asztalok tekintetében az érkezés sorrendjében történik. Ez alól kivétel az, amikor a piac megnyitásától számított 1 órán belül az asztalt bérlő személy a bérelt helyét nem foglalja el. Ez esetben az 1 óra elteltével más árus elfoglalhatja a bérelt helyet és annak elfoglalása után az asztalbérlő már csak a fennmaradó üres helyek valamelyikét foglalhatja el.

Helypénz és megállapítási módja

5. § (1) A vásári és piaci árusítás céljából felhozott áruk elfoglalt területe után a rendelet 1. sz. mellékletében foglalt helypénzt kell fizetni.

(2) A helypénzt minden megkezdett m2 után kell megfizetni.

(3) Ha az árus a már megfizetett területnél nagyobb helyet foglal el, a különbözetet is meg kell fizetnie, de másnak a kijelölt területét nem foglalja el vagy más árusok működését elfoglalással nem gátolhatja meg ezért ilyen területre díj sem szedhető.

(4) A tárolt árucikkek után is meg kell fizetni a helypénzt az 1. sz. mellékletben foglalt díjak szerint.

(5) A helypénzszedő a kifizetett helyjegyről megfelelő értékű, folyószámmal és aznapi kezelési jelleggel ellátott helyjegyet köteles adni, melyet az árusító mindaddig, amíg a helyét elfoglalva tartja, köteles azt megőrizni és az ellenőrző személynek ellenőrzés esetén felmutatni. A helyjegy más személyre nem ruházható át.

(6) Bérlet esetén is a rendelet 1. sz. mellékletében lévő díjakat kell alkalmazni. A bérleti jogviszony részletes feltételeit a működtetővel kötött megállapodásban kell rögzíteni.

Vásár és piac rendjére vonatkozó előírások

6. § (1) Asztalbérlő vagy a helyhasználó az elfoglalt terület tisztán tartásáról maga gondoskodik. Minden árusítás során a keletkező szemetet, állati és növényi eredetű hulladékot a kijelölt szemétgyűjtőbe kell elhelyeznie az árusnak.

(2) A vásár rendezője, a piac fenntartója köteles gondoskodni a nyitvatartás időtartama alatti - az árusok által el nem foglalt terület - folyamatos tisztán tartásáról és a zárás utáni általános takarításról.

Záró rendelkezések

7. § Hatályát veszti a vásárok és piacok tartásáról szóló 11/2017.(VIII.14.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 8/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelethez

1. Piaccsarnoki árusítóhelyek díjai (helypénz)

1.1. A mezőgazdasági terményeket árusító kistermelők és őstermelők részére az elfoglalt asztal terület térítésmentes.

1.2. Áruféleségektől, termékektől függetlenül az 1.1 pontban fel nem sorolt árusítók esetében az elfoglalt asztal terület után 450,-Ft/m2/piaci nap. (A feltüntetett ár az általános forgalmi adót tartalmazza.)

2. Vásári árusítóhelyek díjai

Áruféleségektől, termékektől függetlenül az elfoglalt - asztal - terület után 2000,-Ft/m2/nap. (A feltüntetett ár az általános forgalmi adót tartalmazza.)