Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 19

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.19.

Dunapataj Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Dunapataj Nagyközség Képviselő-testületének a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 13/2019.(X.22.) önkormányzati rendelet 4. számú melléklete 1.7 pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Fejlesztési és Idegenforgalmi Bizottság, a 4. számú melléklet 3.3 pontjában biztosított véleményezési jogkörében az Oktatási, Kulturális, Sport és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a 2024. évi költségvetéséről a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Dunapataj Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületére (továbbiakban: Képviselő-testület), annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó intézményekre (továbbiakban: költségvetési szervek) terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A Képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetési bevételi és kiadási főösszegét 1.253.807.629 Ft-ban állapítja meg az alábbi részletezés szerint:

a) bevételek főösszege: 1.253.807.629 Ft

aa) költségvetési bevételek: 825.476.541 Ft

ab) finanszírozási műveletek bevételei: 428.331.088 Ft

ac) ab) alpontból intézményfinanszírozás: 428.331.088 Ft

b) kiadások főösszege: 1.253.807.629 Ft

ba) költségvetési kiadások: 825.476.541 Ft

bb) finanszírozási műveletek kiadásai: 428.331.088 Ft

bc) bb) alpontból intézményfinanszírozás: 428.331.088 Ft

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(2) Az önkormányzat költségvetési bevételeit

a) közgazdasági jellege szerint, kiemelt előirányzatonként, önkormányzat és költségvetési szervei szerinti bontásban, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit a rendelet 1. számú melléklete alapján határozza meg a Képviselő-testület.

b) közgazdasági jellege szerint kiemelt előirányzatonként, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 2. számú melléklete alapján határozza meg a Képviselő-testület.

(3) Az önkormányzat költségvetési kiadásait:

a) közgazdasági jellege szerint, kiemelt előirányzatonként, önkormányzat és költségvetési szervei szerinti bontásban, továbbá a finanszírozási célú műveletek kiadásait a rendelet 3. számú melléklete alapján határozza meg.

b) közgazdasági jellege szerint, kiemelt előirányzatonként, kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 4. számú melléklete alapján állapítja meg a Képviselő-testület.

(4) Az önkormányzat és költségvetési szervei költségvetésében szereplő felhalmozási kiadásait beruházások, felújítások és egyéb felhalmozási kiadások szerinti részletezéssel, feladatonkénti bontásban az 5. számú melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban a 6. számú melléklete részletezi.

(6) Az önkormányzat 2024. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a 7. számú melléklet részletezi.

(7) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és az önkormányzati garanciákból, kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 8. számú melléklet részletezi.

(8) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 9. számú melléklet tartalmazza.

(9) Az EU-s forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programokat, projektek bevételei, kiadásai, valamint a projektekhez történő önkormányzati hozzájárulást a 10. számú melléklet tartalmazza.

(10) Az önkormányzat a kiadások között 5.000.000 Ft általános tartalékot állapít meg, céltartalékot az eredeti költségvetésben nem tervez.

(11) A Képviselő-testület az általános tartalék, valamint a céltartalékok feletti rendelkezési jogot esetenként 1.000.000 Ft-ig a polgármester hatáskörébe utalja.

(12) A finanszírozási célú bevételekkel és a finanszírozási célú kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület fenntartja magának, kivéve az önkormányzati gazdálkodás során az év közben keletkezett átmenetileg szabad pénzeszközök hasznosítását, éven belül értékpapír, befektetési jegy vásárlás, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján. Ezen hasznosítással kapcsolatos szerződéseket, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja azzal a megkötéssel, hogy arról a Képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja.

(13) A Képviselő-testület az önkormányzat folyamatos gazdálkodásának biztosítása érdekében az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását, valamint az önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzat közötti átcsoportosítás jogát esetenként 1.000.000 Ft értékhatárig a polgármesterre ruházza át.

(14) A polgármester az átruházott hatáskörben végrehajtott kiemelt előirányzatok módosításáról, átcsoportosításáról a soron következő testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(15) Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek 2024. évben engedélyezett létszámát az alábbiak szerint állapítja meg:

a) Dunapataj Nagyközség Önkormányzat 38 fő, ebből közfoglalkoztatott: 28 fő

b) Dunapataji Polgármesteri Hivatal 10 fő

c) Dunapataji Településgazdálkodási Intézmény: 33,5 fő, ebből közfoglalkoztatott: 0,3

d) Szivárvány Óvoda, Bölcsőde és Könyvtár 18,5 fő

e) önkormányzat mindösszesen: 100 fő

(16) A Képviselő-testület a köztisztviselői illetményalapot 2024. január 1-jétől 2024. évre 46.380 Ft-ban állapítja meg.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért és az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos ellátásért a jegyző a felelős.

(2) Az alapítványi forrás átvételéről és átadásáról az Oktatási, Kulturális, Sport és Ügyrendi Bizottság javaslatára a Képviselő-testület dönt.

(3) A Képviselő-testület a béren kívüli cafeteria juttatást a köztisztviselőknél a közterhekkel együtt 200.000 Ft/fő/év összegben, a közalkalmazottaknál, az egészségügyi szolgálati jogviszonyban és a költségvetési szerveknél határozatlan időtartamú munkaviszonyban foglalkoztatottaknál közterhekkel együtt 100.000 Ft/fő/év összegben határozza meg.

(4) A Képviselő-testület a 15/2014.(IX.15.) Ök. számú rendeletében foglaltakat figyelembe véve a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásainak 2024. évi keret összegét nettó 150.000 Ft-ban határozza meg.

(5) Az önkormányzatnál és az önkormányzati költségvetési szerveinél a jutalmazásra fordítható összeg nem haladhatja meg az adott szervnél az egységes rovatrend törvény szerinti illetmények, munkabérek rovati eredeti előirányzatának 10%-át. Ennek fedezetére a költségvetésben előirányzott összeg, a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat. A pályázati forrásból finanszírozott juttatások nem tartoznak a fenti keretösszegbe.

(6) A költségvetési szervek kiemelt előirányzatain belül a felhasználási kötöttségű előirányzatok maradványán kívül a költségvetési szervet az előirányzat-maradvány automatikusan nem illeti meg. A költségvetési szerv által felhasználható összegét az önkormányzat a zárszámadási rendeletével egyidőben határozza meg.

5. Az előirányzatok módosítása, átcsoportosítása

5. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a 3. § (12) bekezdésében meghatározott kivétellel a Képviselő-testület dönt.

(2) A Költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai a Kormány rendeletében meghatározott esetben intézményvezető saját hatáskörében módosíthatóak, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatóak. Az előirányzatok saját hatáskörű módosítása, átcsoportosítása során az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rend. előírásait kel figyelembe venni.

(3) A Képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, (a június, október, február havi képviselő-testületi ülésen) de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon - a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

6. A gazdálkodás szabályai

6. § Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért a felelősség a mindenkori költségvetési szerv vezetőjét terheli.

7. Záró vegyes rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2024. február 19-én lép hatályba.

8. § A rendelet rendelkezéseit 2024. január 1-jétől kell alkalmazni.