Hajós Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2023. 01. 31

Hajós Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

2023.01.31.

Hajós Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 2. pontjában kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet célja, hatálya

1. § Jelen rendelet célja azon szabályok megállapítása, amelyek Hajós város településképi, településrendezési, az épített és természeti környezet védelmére vonatkozó, továbbá közlekedésbiztonsági érdekei figyelembevételével meghatározzák a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának, továbbá a köztárgyak közterületen történő elhelyezésének előírásait.

2. § E rendelet hatálya kiterjed Hajós város közigazgatási területére, beleértve Hajós-Pincefalu területét is.

II. Fejezet

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.

III. Fejezet

Közterület használat engedélyezése

4. § (1) Közterületet elfoglalni, rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedély alapján lehet.

(2) Közterület használati engedélyt kell beszerezni:

a) közterületre nyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdetőberendezés, cég- és hirdetőtábla elhelyezésére

b) árusító és egyéb fülke /pl. élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap, pavilon/ elhelyezésére

c) a közúti közlekedéssel és fuvarozással kapcsolatos állomáshely, indítófülke, pénztárfülke, fedett várakozó helyiség, üzemanyagtöltő állomás elhelyezésére

d) egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű - várakozóhelyek céljára

e) köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezésére

f) szobor, emlékmű, önálló hirdetőberendezés, postai levélszekrény, köztárgyak /figyelmeztető és tájékoztató táblák, padok, tartóoszlopok/ elhelyezésére

g) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

h) alkalmi és mozgóárusításra, javító-szolgálató tevékenységre,

i) Vendéglátóipari előkert céljára, üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, áru kirakodásra

j) kiállítás, vásár, sport - és kulturális rendezvények, alkalmi vásár, mutatványos tevékenység céljára,

k) járművek tárolására

(3) Nem kell közterület használati engedély:

a) a közút /járda/ építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút /járda/ területének elfoglalásához

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának céljára szolgáló berendezések elhelyezéséhez

c) a közterületen, vagy az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek hibaelhárítására érdekében végzett munkákhoz

d) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdetőberendezés, cég-és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be

(4) A közterület használat:

a) a. állandó jelleggel - határidő nélkül – vagy

b) ideiglenes jelleggel - meghatározott időre - vagy feltétel bekövetkeztéig engedélyezhető

(5) / Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell az engedélyt kérő nevét, állandó lakcímét, közterület használat helyét, módját, mértékét, célját és időtartamát, a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására Jogosító okirat számát.

(6) A kérelmet a polgármester bírálja el.

(7) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető.

(8) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes köteles az eredeti állapotot saját költségén helyreállítani, minden kártérítési igény nélkül.

(9) Minden évben az Orbán Napi Borünnep hétvégéjének idején péntek 08.00 órától hétfő 08.00 óráig Hajós-Pincefalu teljes területe rendezvényterület, a közterület használatához a rendezvényszervező előzetes engedélye szükséges.A rendezvényszervező jogosult a közterület használatért fizetendő díjak e rendelettől eltérő megállapítására és beszedésére.

(10) Az önkormányzat 100%-os tulajdonú gazdasági társasága, a HAJÓSSZOLG Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban társaság) által szervezett rendezvények estén a Hajós-Pincefalu teljes területén a közterület használatához a társaság előzetes engedélye szükséges. A társaság jogosult a közterület használatért fizetendő díjak e rendelettől eltérő megállapítására és beszedésére.

IV. Fejezet

A közterület filmforgatási célú használata

5. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.

(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele nem haladhatja meg a 90 napot. A közterület filmforgatási célú igénybevétele, ugyanazon film forgatása esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében az 5 hektárt nem haladhatja meg.

(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.

(5) A Képviselő-testület a település közigazgatási területén nem határoz meg turisztikailag kiemelt területet.

(6) A kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától. A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterületet használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(7) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

V. Fejezet

Közterület használati díj

6. § A közterület használatáért a rendelet 1. melléklet szerinti díjakat kell fizetni.

7. § Közterület használati díjat magánszemély és gazdálkodó szervezet egyaránt köteles fizetni.

8. § Az engedélyes a díjat a közterület tényleges használatától függetlenül az engedélyben meghatározott időtartamra köteles megfizetni, kivéve ha a használatot, illetve üzemeltetést hatósági intézkedés miatt köteles megszüntetni.

VI. Fejezet

Mentességek, kedvezmények

9. § Mentes a díjfizetés alól az Mgtv.szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 30 napot.

10. § (1) Nem kell közterület használati díjat fizetni:

a) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezésére

b) a közműveknek valamint a köztisztasági szerveknek a feladatok ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezésére

c) az országos és helyi közforgalmú közúti közlekedési vállalatoknak a feladatok ellátását szolgáló létesítményei elhelyezésére

d) a szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, szökőkutak, alapzatos zászlórudak és köztárgyak elhelyezésére

e) közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után

f) mentes továbbá a közterület használati díj alól az önkormányzat a településen működő nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik

(2) Nem terjed ki az (1) bekezdésben meghatározott mentesség a közforgalmú közlekedési vállalatok közterületen elhelyezett állomáshelyei a fedett várakozó helyén lévő árusító- és vendéglátóipari helyiségeknek /fülkék/ által elfoglalt helyekre.

VII. Fejezet

A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

11. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének következményeiről szóló 6/2020. (IX.28.) önkormányzati rendelet az alábbi rendelkezéssel egészül ki:

3. a közterület használatával kapcsolatos szabályok megsértése

5/B. §

Aki Hajós Város Önkormányzata Képviselő – testületének a közterület használatáról szóló 1/2023. (I.30.) -as számú rendeletében foglalt kötelezettségét nem teljesíti, azzal szemben a jegyző közigazgatási bírságot szabhat ki."

12. § Az engedély nélkül vagy attól eltérő használat időtartamára Egyébként fizetendő használati díjat megfizetni.

VIII. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

14. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Hajós Nagyközség Képviselőtestületének a közterület használatáról szóló 11/1998. /VI.9./ számú önkormányzati rendelete, és az azt módosító 15/2006. (XI.22.) számú, 9/2008. (VII.04.) számú, és a 4/2012. (V.23.) számú rendelete.

1. melléklet az 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelethez

A közterület-használat céljához igazodó egyes díjtételek
A közterület-használat céljához igazodó egyes díjtételek

Közterület-használat célja

Mértékegység

Díjtételek

1

közterületbe benyúló
üzlethomlokzat, előtető,
kirakatszekrény,
hirdetőberendezés, cég- és
címtábla elhelyezése

Ft/m2/év

5000

2

önálló hirdetőberendezés,
köztárgyak

Ft/m2/év

10000

3

vendéglátóipari előkert

Ft/m2/hó

500

4

építési anyag tárolása esetén az építési engedély kiállításától számított egy évig mentes a díj alól, egy év után

Ft/m2/hó

100

5

építési törmelék esetén a
keletkezésétől számított 1
hónapig mentes a díj alól, egy
hónap után

Ft/m2/hó

100

6

árusító és egyéb fülke, valamit lakókocsiból történő állandó jellegű árusítás

Ft/m2/hét

1000

7

mutatványos tevékenység

Ft/m2/nap

100

8

tüzelő, szálas takarmány esetén
fizetendő díj: egy hétig mentes
egy hét után

Ft/m2/nap

100

9

A közterület filmforgatási célú
igénybevételéért fizetendő díj
-forgatási helyszín esetében
-technikai kiszolgálás esetében
-stábparkolás esetében

Ft/m2/nap



200
150
100

10

gépkocsinak alkalomszerű, de
legalább havonta egy hetet elérő közúton való parkolása

Ft/m2/hét

1000