Hajós Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 05

Hajós Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.05.

Hajós Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (1) a) és f) pontjaiban, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (2)-(3) bekezdéseiben meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23-24 §-aiban foglaltak alapján, valamint a Képviselő-testület Pénzügyi Bizottságának véleményét kikérve a 2024. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya az Önkormányzatra, az önkormányzat képviselő-testületére, a képviselő-testület szervére, az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervre (a továbbiakban: intézmény), továbbá az önkormányzat által támogatásban részesített természetes személyre és szervezetre terjed ki.

2. A költségvetés kiadásainak és bevételeinek főösszege

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat

a) 2024. évi költségvetésének főösszegét 469 054 060 forintban, ezen belül

aa) a tárgyévi költségvetési kiadások 461 469 565 forintban,

ab) a finanszírozási kiadások összegét 7 584 495 forintban,

b) 2024. évi költségvetésében a költségvetési bevételek összegét 429 211 422 forintban,

c) 2024. évi költségvetésének egyenlegét -39 842 638 forintban

állapítja meg.

(2) A képviselő-testület az (1)bekezdés c)pontjában megjelölt hiány finanszírozásának módját belső finanszírozással, maradvány igénybevételével, ezen belül

a) 34 842 254 forint összegű működési célú maradvány igénybevételével,

b) 5 000 384 forint összegű felhalmozási célú maradvány igénybevételével hagyja jóvá.

3. § A képviselő-testület a költségvetés főösszegén belül

a) a működési célú bevételeket 463 053 676 forint,

b) a működési célú kiadásokat 464 053 676 forint,

c) a felhalmozási célú bevételeket 6 000 384 forint,

d) a felhalmozási célú kiadásokat 5 000 384 forint

összegben hagyja jóvá.

3. A költségvetés egyes előirányzatainak megállapítása

4. § (1) Az önkormányzat 2024. évi összevont költségvetési mérlegét, a költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, továbbá kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat összesített 2024. évi költségvetési bevételei – a 2024. évi költségvetési támogatásokat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Hajós Város Önkormányzata több éves kihatással járó döntéseit a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) Hajós Város Önkormányzata 2024. évi közvetett támogatásait a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(5) A 2024.évi felhalmozási kiadások és a hozzájuk kapcsolódó felhalmozási bevételek a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(6) Hajós Város Önkormányzata előirányzat felhasználási ütemterve 2023. évre a rendelet 6. melléklete, az Előirányzat - felhasználási és likviditási terv a 7. mellékletét képezi.

(7) Az önkormányzatnak kezességvállalásból származó kötelezettsége nincs.

5. § A képviselő-testület az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására 2024. évben 45.549.636 forint összegű általános tartalékot képez. Az általános tartalék szolgál a váratlan, előre nem tervezhető intézményi kiadásokra is.

4. A költségvetés végrehajtásának részletes szabályai

6. § (1) Az értékpapír kibocsátása értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre. Az értékpapír vásárlás, értékesítés, és visszavásárlás jogát a képviselő-testület 500 ezer forintig terjedő értékhatárig átruházza a polgármesterre. A polgármester a finanszírozási művelet megtörténtét követő következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(2) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.

(3) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére a polgármester jogosult. A betét elhelyezésről a betét elhelyezést követő testület-ülésen tájékoztatni köteles a testületet.

(4) A szabad pénzeszközként lekötött betét visszavonására értékhatár nélkül jogosult a polgármester, a visszavonásról következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(5) A képviselő-testület dönt a forrásfelhasználásról. A képviselő-testület változtathatja meg a helyi önkormányzat, valamint az általa irányított költségvetési szervek költségvetését rendeletének módosításával.

(6) A költségvetési szerv, e rendeletben megállapított saját bevételi előirányzatain felüli, pénzügyileg teljesült többletbevételét csak a képviselő-testület előzetes engedélyével, a felhasználásra engedélyezett többletnek megfelelő összegben, a rendelet módosítását követően használhatja fel; a bevételek tervezettől történő elmaradása esetén azokat csökkenteni kell. (7) A felújításokról, beruházásokról, azaz minden felhalmozási célú kiadásról a képviselő-testület dönt annak részletes műszaki tartalma, továbbá a kivitelezésre beérkezett árajánlatok ismeretében.

7. § A képviselő-testület a 2024. évre az önkormányzatnál és az intézményeinél foglalkoztatott közalkalmazottak, Mt. hatálya alá tartozó munkavállalók, valamint a közszolgálati tisztviselők vonatkozásában az alábbiakat határozza meg:

a) köztisztviselői illetményalap 46.380, - Ft, mely 120 %-ra eltérített.

b) cafetéria juttatás kerete: 200.000, - Ft/év/fő.

c) a fizetési számlához kapcsolódóan törvény alapján az egy foglalkoztatottnak havonta adható bankszámla hozzájárulás mértéke 2024. évben bruttó 1.000 forint.

8. § A képviselő-testület az általános és céltartalék feletti rendelkezési jogát 1.000.000,- Ft keretösszegig a polgármesterre átruházza oly módon, hogy a 8. mellékletben részletezett egyedi kiadási jogcímkeretekre felhasznált összegek együttesen nem haladhatják meg az átruházott keretösszeget. Amennyiben a polgármester az átruházott keretet kimerítette, a képviselő-testületnél kezdeményezheti a költségvetés módosításával a rendelkezési jogának megemelését, magasabb keretösszeg megállapítását. A keretösszeg számítása során nem kell figyelembe venni az adók, járulékok, szolidaritási hozzájárulás jelen rendeletben meghatározott keretein felüli összegét. A keretösszeg kihasználtságának ellenőrzéseként az Önkormányzat gazdálkodási csoportja az év második felétől havonta kimutatást köteles készíteni a képviselő-testület részére. A kimutatásnak tartalmaznia kell a szerinti bontásban a bevételi-kiadási jogcímek szerinti havi tény adatokat, illetve a hátralévő időszakra a jelen rendeletben megállapított terv adatokat.

9. § (1) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.). 34§. (2) A helyi önkormányzat költségvetési rendelete a polgármester számára lehetővé teheti a helyi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást. A képviselő-testület a helyi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítást, amennyiben arról jogszabály másként nem rendelkezik, az általános tartalék terhére-javára határozza meg a polgármester számára a 8. mellékletben részletezettek szerint.

(2) Az Áht. 34§. (3) A helyi önkormányzati költségvetési szerv bevételi előirányzatai és kiadási előirányzatai a Kormány rendeletében meghatározott esetben a helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében módosíthatóak, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatóak.

(3) Az Áht. 34§. (4) A képviselő-testület az Áht. 34§. (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként – az első negyedév kivételével – negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – az Áht. 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások költségvetési kiadási előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

5. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. § A rendelet rendelkezéseit a költségvetésre irányuló jogszabályok figyelembevételével a 2024. költségvetési évre kell alkalmazni.