Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2001. (V. 2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adófeladatok ellátását végző köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 2001. 05. 02

Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2001. (V. 2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adófeladatok ellátását végző köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

2001.05.02.

Harta Nagyközség Képviselő-testület Polgármesteri Hivatalban az önkormányzati adófeladatok ellátását végző köztisztviselők anyagi érdekeltségének fokozása érdekében a módosított 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

1. § Az adófelderítési feladatok ellátásában közreműködő hivatali dolgozó ösztönzése céljából érdekeltségi alapot kell képezni.

2. § (1) Az érdekeltségi alap forrásai:
· Az önkormányzati adók és a gépjárműadó vonatkozásában az esedékesség időpontjáig be nem vallott, illetve be nem fizetett adó, adókülönbözet 25 %-a, mely az adóügyi dolgozó jogerős felszólító határozatára teljesült,
· az adóügyi dolgozó eredményes végrehajtási cselekménye – így különösen fizetésletiltás, adóbeszedési megbízás, ingó és ingatlan vagyonfoglalás – révén befolyt adóhátralék 15 %-a,
· adóellenőrzések során jogerősen megállapított és beszedett adóhiány, adóellenőrzések során megállapított jogtalanul visszaigényelt és visszafizetett adó 20 %-a,
· a helyi adó és a gépjárműadó számlára teljesített befizetésekből a késedelmi pótlékra elszámolt összeg 50 %-a.

(2) Az érdekeltségi alap forrásaiból akkor kell alapot képezni, ha az adóalany adófizetési kötelezettsége az alap forrásául szolgáló határozattal, vagy egyéb hatósági döntéssel teljesült.

3. § Az érdekeltségi alapból adófelderítő jutalom jogcímen lehet kifizetéseket tenni.

4. § A felderítői jutalék a felderített adó összegének 15 %-a. A felderítői jutalék a dolgozót alanyi jogon illeti meg.

5. § (1) Adófelderítői jutalmat minden év július 31-ig a megosztott alapokon képződött összeg I. félévi teljesítmények eredménye szerint, I. féléves jutalomként, továbbá a tárgyévet követő zárás után lehet kifizetni.

(2) A jutalomban képződött összegből a kifizetés előtt megállapított jutalomnak megfelelően le kell vonni a munkáltatót terhelő valamennyi közterhet.

6. § Az adóérdekeltségi jutalom megállapításához a következő nyilvántartásokat kell vezetni folyamatosan:
· nyilvántartás az adófelderítői jutalomról
· összesítő kimutatás az adófelderítői jutalomról

7. § Adófelderítői jutalom fizethető ki a munkakörében, munkaköri leírásában adóügyi feladatokat végző köztisztviselők részére továbbá az adóhatóság vezetőjének.

8. § (1) Az érdekeltségi alap forrásiból képződött összegeket az Önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kell nyilvántartani.

(2) Az érdekeltségi alapban képződött összegről az adófelderítési és végrehajtási munkáról, az ennek kapcsán beszedett többletbevételről az önkormányzat pénzügyi bizottságát a zárásokat követően az adótitkok megtartása mellett a jegyző tájékoztatja.

(3) Az érdekeltségi alapból a jutalom kifizettetéséhez a polgármester egyetértése szükséges. A jutalom megállapításában és kifizetésében az önkormányzati törvényben és köztisztviselői törvényben foglaltak szerint kell eljárni.

Záró rendelkezések

9. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba. A rendeletben foglaltadat 2001. január 1-je után megindított és végrehajtott adóügyi feladatok teljesítése során kell alkalmazni.

(2) A kihirdetésről a jegyző gondoskodik.