Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2009. (VI.12.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2015. 05. 10- 2016. 11. 30

Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a 12/2012.(VII.11.), a 18/2013. XII.20.), a 15/2014. (X.10.) és a 10/2015.(V. 04.) önkormányzati rendeletekkel módosított 8/2009.(VI.12.) Ök. számú rendelete


a közterületek használatáról


 A helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16.§-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Harta Nagyközség Képviselő-testülete a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1.§.


A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek a helyi adottságokra, a lakossági igényekre és a községrendezési szempontokra figyelemmel határozzák meg a közterület rendeltetéstől eltérő használatának (a továbbiakban: közterület használat) szabályait.


2.§.


(1)    A rendelet területi hatálya kiterjed Harta Nagyközség közigazgatási területén az ingatlan nyilvántartásban közterületként ( pl.: tér, park) nyilvántartott belterületi földrészletekre, továbbá a belterületi földrészletek közhasználatra átadott részére.


(2)   A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik, illetve amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek.


3.§.


A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával – mindenki ingyenesen használhatja.


A közterület-használat engedélyezése


4.§.


(1)   A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély

(a továbbiakban: engedély) szükséges.


(2)   Engedélyt kell beszerezni:


a) a közterület fölé 20cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető-berendezés (fényreklám), cég, cím- és hirdetőtábla, transzparens, reklámozási célú üzleti védőtető (előtető), vízelvezető csatorna, parabola antenna és ernyőszerkezet elhelyezéséhez,


b) mobil elárusító-fülke, pavilon ideiglenes elhelyezéséhez,


c) önálló hirdető-berendezések elhelyezéséhez,


d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezéséhez,


e) vendéglátó-ipari előkert létesítéséhez, kitelepülés céljára,


f) teher-, áru- és személyszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, lakókocsi, lassú jármű tárolásához,


g) cirkusz és mutatványos tevékenység céljára,


h) lakodalmi sátor elhelyezéséhez,


i) politikai célú közterület-használathoz (választási kampány, nagygyűlés stb.)

j) (…).1


5.§.


Nem kell engedély:

a) a polgármesteri hivatal (továbbiakban: hivatal) által létesített, illetve más hatósági eljárásban engedélyezett közcélú, közterületi létesítmények és köztárgyak (tömegközlekedési várakozóhelyiség, kerékpártároló, szobor, emlékmű, pad, figyelmeztető és tájékoztató táblák, köztisztasággal kapcsolatos berendezések és tárgyak stb.) elhelyezéséhez,


b) díszítési célú tárgyak (pl.: virágkosár, virágláda) elhelyezéséhez,


c) film- és televízió-felvételhez,


d) sport- és kulturális rendezvények,


e) alkalmi árusításhoz,


f) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, továbbá közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához.


g) A közút (járda) nem közlekedési célú igénybevételéhez, különösen a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával, az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések elhelyezésével kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához a közutak igazgatásáról szóló 19/1994.(V.31.)KHVM rendelet 6-7/A.§-a szerinti közútkezelői hozzájárulást kell beszerezni.

  

6.§.


Nem adható engedély:


a) zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására,


b) szexuális áruk forgalmazására,


c) az eseti rendezvények és kitelepülések kivételével szeszes ital árusítására,


d) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,


e) község-, illetve utcaképbe nem illő berendezések létesítésére.


f.) 3,5 tonnánál nehezebb össztömegű tehergépjármű, vontató, valamint ezek szerelvényei (pótkocsi, mezőgazdasági eszközök: pl. eke, vetőgép, borona, stb.) tárolására



Az engedély iránti kérelem

és az engedély érvénye


7.§.


(1) Az engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. A kérelmet az 1.melléklet szerinti formában kell benyújtani.


(2) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú hatósági feladatokat Harta Nagyközség Polgármestere látja el.


(3) Az engedély

a) meghatározott idő elteltéig,

b) megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetőleg

c) visszavonásig érvényes.


(4) A határozott időre szóló közterület-használat legrövidebb időtartama 1 nap, amely időtartam – az engedélyezett időtartam lejárta előtt benyújtott – kérelemre többször meghosszabbítható.


(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedély jogosultja (a továbbiakban: engedélyes) saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül- helyreállítani.


8.§.


  1.    Az engedélyes a közterületet kizárólag az engedélyben meghatározott célra és módon

használhatja, továbbá köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani, a téli síkosság mentességet biztosítani, a göngyöleg és a szemét elszállításáról, valamint a közterületi létesítmény karbantartásáról gondoskodik.


  1.    Az engedély csak az engedélyest, természetes személy esetén annak családtagját vagy alkalmazottját, jogi személy esetén annak tagját vagy megbízottját jogosítja fel a közterület használatra.


  1.    Az engedély érvényének meghosszabbítására irányuló eljárás során a polgármester köteles ellenőrizni, hogy a közterület használója a jogszabály által előírtakat betartja-e.



A közterület-használati díj mértéke és fizetésének módja


9.§.


  1.    Az engedélyes a közterület használatáért díjat köteles fizetni. A közterület-használati díj (továbbiakban: díj) mértékét a 2.melléklet tartalmazza, a fizetendő díjat és megfizetésének határidejét , módját az engedélyben kell meghatározni. A mellékletben nem szereplő közterület-használatáért a díjat arányosan kell megállapítani.


  1.    Az engedélyes a díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.


  1.    A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.)Korm.rendelet előírásai szerint kell figyelembe venni. Cég-, cím- és hirdetőtábla, hirdető-berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni.

Járművek tárolásakor a járművek darabszáma, cirkuszi és mutatványos tevékenységnél az előadások száma, lakodalmi sátrak elhelyezésénél a sátrak darabszáma, politikai célú közterület-használatnál a rendezvények száma a mérvadó. A díj megállapítása szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.


  1.    A díjat egy összegben kell megfizetni az engedély mellékleteként kiadott átutalási

postautalványon vagy a Polgármesteri Hivatal pénztárában. A díj befizetésének tényét a hivatalnál az engedély kézhezvételét követő 15 napon belül igazolni kell.


  1.    A ki nem egyenlített díjakat bírósági út igénybevételével kell behajtani. Az eljárás

megindításáról a jegyző gondoskodik.



Részletfizetés, díjmérséklet


10.§.


A polgármester az engedélyes kérelme alapján a díj fizetésére részletfizetést engedélyezhet, illetve a fizetendő díjat mérsékelhető vagy elengedheti, ha a közterületet kifejezetten jótékonysági vagy közcélú rendezvényre veszik igénybe.



Az engedély nélküli használat jogkövetkezményei


11.§.


  1.    A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli vagy engedélytől eltérő használata esetén a használót a polgármester határidő tűzésével felhívja a használat megszüntetésére és a közterület – saját költségén, kártalanítási igény nélkül történő – eredeti állapotának helyreállítására.


  1.    Ha a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a polgármester a közterület-használatot engedélyezheti, azonban – a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően – az engedély nélküli, vagy az eltérő használat időtartamára az egyébként fizetendő díj megfizetésére kell kötelezni a használót.


Az engedély megvonása


12.§.


Az engedélyt meg kell vonni, ha az engedélyes


a) a közterületet az engedélytől eltérő célra vagy módon használja, vagy


b) díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére sem tesz eleget.


Ellenőrzés és szabálysértési rendelkezések


13.§.

 A közterület-használat szabályszerűségének ellenőrzését a polgármester a hivatal útján látja el.


 14.§.

  1.     A rendeletben meghatározott magatartási szabályokat, kötelezettségeket és tilalmakat megszegőkkel szemben a magasabb szintű jogszabályok szerinti szabálysértési tényállások alapján kell eljárni.


  1. 2


  1. 3


15.§.4

A közterület filmforgatási célú használata


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele nem haladhatja meg a 90 napot. A közterület filmforgatási célú igénybevétele, ugyanazon film forgatása esetében, ugyana­zon időintervallum alatt összességében az 5 hektárt nem haladhatja meg.


(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.


(5) A Képviselő-testület a település közigazgatási területén nem határoz meg turisztikailag ki­emelt területet.


(6) A kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától. A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterületet használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(7) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(8) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj

a) forgatási helyszín esetében: 200 Ft/m2/nap,


b) technikai kiszolgálás esetében: 150 Ft/m2/nap,


c) stábparkolás esetében: 100 Ft/m2/nap.


(9) Mentes a díjfizetés alól az Mgtv.szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 30 napot.


Záró rendelkezések

   

16.§.


  1.    E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a közterületek használatáról szóló 23/2008.(XII.12.) Ök.sz.rendelet hatályát veszti.


  1.    A közterület-használat engedélyezésére irányuló, e rendeletben nem szabályozott hatósági eljárási kérdésekben az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 2004.évi CXL.törvényben foglaltakat kell alkalmazni.


                           András István                                                                                     Tóth Zoltán

                            polgármester                                                                                         jegyző  




1. melléklet

Kérelem

közterület-használat engedélyezése iránt



  1.     A kérelmező neve, személyi ig.száma: ……………………………………………………

  2.     Állandó lakhely, székhely címe:…………………………………………………………..

  3.    Közterület-használat célja:……………………………. Időtartama:…………………….

  4.     A közterület-használat

a.)    helye: ………………………………………………………………………………….

b.)    módja, mértéke (m2-ben, db-ban)…………………………………………………..…

c.)    az engedélyhez használt utca berendezési tárgy, jármű műszaki leírása(anyaga, rögzítés módja, forgalmi rendszáma, típusa, stb.):

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….


  1.     A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat

(pl. iparjogosítvány, vállalkozói igazolvány, működési engedély) száma:


………………………………………………………………………………………………


  1.     Elárusító-, hirdető-berendezés, vendéglátó-ipari előkert elhelyezéséhez, illetve

létesítéséhez helyszínrajzot kell a kérelemhez csatolni.



Dátum:………………………………………..


…………………………………………

kérelmező aláírása






 2. melléklet5

Közterület-használati díjak


1.

Piaci és pultos árusítás 3 m2-t meg nem haladó területfoglalás esetén

0,- Ft/m2/nap



2.


Piaci és pultos árusítás, ha az meghaladja a 3 m2-t, a ténylegesen elfoglalt terület alapján


200,-Ft/m2/nap



3.


Mutatványos tevékenység (lánchinta, céllövölde, sátor) ténylegesen elfoglalt terület alapján



70,- Ft/m2/nap



4.


Építési anyagok, tüzelő anyagok, mezőgazdasági termények tárolása esetén a ténylegesen elfoglalt terület alapján



10,- Ft/m2/nap



5.


Mezőgazdasági gép, vontató, vontatmány, tehergépjármű, autóbusz tárolása darabonként



500,- Ft/db/nap



6.


Személygépkocsi tárolása darabonként


300,- Ft/db/nap



7.


Ideiglenes jellegű építmény, faház, pavilon, terasz a ténylegesen elfoglalt terület alapján



4,- Ft/m2/nap



8.


Közút nem közlekedési célú igénybevétele esetén a ténylegesen elfoglalt terület alapján



100,- Ft/m2/nap



9.


Közút teljes lezárása esetén a ténylegesen elfoglalt terület alapján



500,- Ft/m2/nap



10.


Mozgóárusítás:


2000 Ft/nap

5000 Ft/hó


11.


Önálló hirdetôberendezések, táblák elhelyezése a hasznosított reklámfelület mérete alapján:


20- Ft/m2/nap 6545 Ft/m2/év


A feltüntetett díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák.”




1


Hatályon kívül helyezte a 15/2014. (X.10.) önkormányzati rendelet 2014. október 11-től

2 Hatályon kívül helyezte az egyes rendeletek szabálysértési tényállásainak hatályon kívül helyezéséről szóló 12/2012.(VII.11.) önkormányzati rendelet 2.§-a.


3 Hatályon kívül helyezte az egyes rendeletek szabálysértési tényállásainak hatályon kívül helyezéséről szóló 12/2012.(VII.11.) önkormányzati rendelet 2.§-a.


4 Módosította a 18/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelet Hatályba lépett: 2013. december 21.

5


Módosította a 10/2015.(V. 04.) önkormányzati rendelet 2015. május 10-től