Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2011. (II.18.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2011. 02. 19- 2018. 08. 31

HARTA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


9/2011.(II.18.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A


GYERMEKVÉDELMI ELLÁTÁSOKRÓL



Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990.évi LXV.tv. 16.§. (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 18.§ (1) bekezdés, valamint a 29.§. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat által a gyermekek részére nyújtható pénzbeli és természetbeni ellátásokról, a gyermekvédelem helyi rendszeréről az alábbi rendeletet alkotja.


I. FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja


1.§.


A rendelet célja, hogy az önkormányzat közigazgatási területén –  a  Gyvt., szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III.  törvény ( továbbiakban Sztv.),   és a gyámhatóságokról, valamint gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997. (IX.10.) Korm. rendeletben foglaltakkal összhangban megállapítsa azokat az alapvető szabályokat, amelyek szerint az önkormányzat segítséget nyújt a gyermekek törvényben foglalt jogainak és érdekeinek érvényesítéséhez, illetve elősegítse a gyermekek családi környezetben történő ellátását, nevelését, megelőzze a gyermek kiemelését a családból.


A rendelet hatálya


2.§.


(1)       A rendelet hatályát a Gyvt. 4.§-a  határozza meg.



A gyermekek védelmének rendszere


3.§.


(1)       A gyermekek védelme a gyermek családban történő nevelkedésének elősegítésére, veszélyeztetettségének megelőzésére és megszüntetésére, valamint a szülő vagy más hozzátartozói gondoskodásból kikerülő gyermek helyettesítő védelmének biztosítására irányuló tevékenység.


(2)       A Képviselőtestület e rendeletben foglaltak szerint biztosítja a pénzbeli, természetbeni, illetve a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat.


(3)       A gyermekek védelmét a Képviselőtestület az alábbi pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások keretében biztosítja:


            a./        pénzbeli és természetbeni ellátások:

  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
  • rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
  • étkezésitérítési díjkedvezmény


b./        személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:

  • gyermekjóléti szolgáltatás
  • gyermekek napközbeni ellátása



Eljárási rendelkezések


4.§.


(1)       A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalban, a gyermekjóléti szolgáltatással kapcsolatos kérelmet a Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat  Harta-Dunatetétlen Telephely családgondozójánál, a gyermekek napközbeni ellátása iránti kérelmet az Óvoda vezetőjénél elsősorban formanyomtatványon lehet benyújtani.


(2)       Az (1) bekezdésben meghatározott pénzbeli ellátások megállapítását nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, illetve más családvédelemmel foglalkozó intézmény (természetes személy), továbbá a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet is kezdeményezheti.


5.§.


(1)      E rendeletben használt fogalmak tekintetében Sztv. 4. §-ában , illetve a Gyvt 5. §-ában foglaltakat kell alkalmazni. 


(2)      A jövedelemszámításnál irányadó időszakra vonatkozóan  a Sztv. 10. §  (2) bekezdése szerint  kell eljárni.



II. FEJEZET


PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK



Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény


6.§.


(1)       A Gyvt. 19. § - 20/A. §-aiban, a 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet 65.§ - 67.§-aiban 

            foglalt szabályozások  az irányadók.

  A döntés a jegyző hatáskörébe tartozik.


Rendkívüli  gyermekvédelmi támogatás


7.§.


(1)       A Gyvt. 21.§-ában, valamint e rendeletben foglalt szabályozások  az irányadók.


(2)      A rendkívüli gyermekvédelmi támogatással kapcsolatos hatáskörét a Képviselőtestület a Szociális és Egészségügyi Bizottságra ruházza át.


(3)       A Szociális és Egészségügyi Bizottság a gyermeket, illetve a családot alkalmanként rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíti, ha a gyermeket gondozó család időszakosan  létfenntartási gondokkal küzd és a család egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem haladja meg.


(4)       A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összege: 2000-5000 Ft.

            A támogatás egy naptári éven belül gyermekenként legfeljebb két alkalommal adható.


(5)       A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás pénzbeli és természetbeni ellátásként egyaránt megállapítható.


(6)       A támogatás a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedése után a Polgármesteri Hivatal házipénztárában felvehető.


(7)       A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás természetbeni ellátás formájában is megállapítható. Természetbeni ellátásként nyújtható különösen, ha


            a./        a kérelem a gyermek térítési díjának, tandíjának, kollégiumi díjának, tankönyv,

                                   tanszerellátásának  támogatására irányul, vagy



III.


SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK


Általános szabályok

8.§.


(1)       Az Önkormányzat a Gyvt. 15.§. (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően az alábbi személyes gondoskodást nyújtja:


            a./        gyermekjóléti szolgálat

            b./        gyermekek napközbeni ellátása

  • napköziotthonos óvodában
  • iskolai napköziotthonban

c./        a gyermek étkeztetése


A Képviselőtestület önként vállalt feladata keretében – szülői, vagy más törvényes képviselő szóbeli, vagy írásbeli kérelmére – étkeztetésben részesíti azt az óvodás gyermeket, iskolai tanulót is, aki a napközit nem veszi igénybe.


            Az étkezések közül a tízórai, az ebéd külön is igényelhető, így

  • csak tízórai
  • csak ebéd
  • tízórai és ebéd


A Képviselőtestület önként vállalt feladata keretében – szülői, vagy más törvényes képviselő szóbeli vagy írásbeli kérelmére – meleg főétkezés nélkül külön is biztosítja – normatív kedvezmény nélkül – csak a tízórait az óvodás gyermek és iskolai tanuló részére.


(2)       Az Önkormányzat a közigazgatási területén élő ellátásra jogosultak részére a gyermekjóléti alapellátásokat a fenntartásában lévő intézményekben biztosítja.


9.§.


(1)       A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybe vételére irányuló kérelmet a Polgármesteri Hivatalnál, vagy az ellátást nyújtó intézmény vezetőjénél lehet benyújtani.


(2)       A személyes gondoskodásért – kivéve a gyermekjóléti szolgálatot – térítési díjat kell fizetni.


(3)       A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások intézményi térítési díját a Képviselőtestület évente egy alkalommal, a költségvetési rendeletében határozza meg.


(4)       A fizetendő személyi térítési díj összegéről – melyet a Gyvt. 148.§. (5) bek.állapít meg    - az élelmezésvezető értesíti a fizetésre kötelezettet, legkésőbb az ellátás igénybe vételétől számított 30 napon belül.


(5)       A térítési díjat az igénybevétel napjától havonta előre kell megfizetni.


Gyermekjóléti szolgálat


10.§.


(1)       A gyermekjóléti szolgálat szervezési, szolgáltatási, gondozási feladatokat lát el a védőnői szolgálattal, a háziorvosokkal, gyermekorvosokkal és az oktatási intézménnyel együttműködve.


(2)       A szolgálat feladatai a gyermek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése érdekében:

  • a településen élő gyermekek szociális helyzetének figyelemmel kísérése
  • a gyermekek jogairól, a részükre biztosított támogatásokról való tájékoztatás, az ezekhez való hozzájutás segítése, hivatalos ügyek intézésének segítése,
  • a védelembe vett gyermek gondozási-nevelési tervének elkészítése,
  • a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése érdekében észlelő és jelzőrendszer működtetése, okok feltárása, megoldási javaslat készítése,
  • helyettes szülői hálózat szervezése,
  • a nevelési- oktatási intézmények gyermekvédelmi feladatai ellátásában, a gyermekvédelmi felelős munkájának segítése,
  • az önkormányzat gyermekvédelmi rendelete hatályosulásának figyelemmel kísérése, új ellátások bevezetésének kezdeményezése,
  • felkérésre környezettanulmány készítése, az örökbe fogadni szándékozók körülményeinek vizsgálata.


(3)       A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes.


(4)       A gyermekjóléti szolgálat a Térségi  Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Harta-Dunatetétlen Telephely  Harta, Bajcsy-Zs. u. 5.  szám alatt működik.


A gyermekek napközbeni ellátása


11.§.


(1)       Az Önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátása keretében a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését (foglalkoztatását) és étkeztetését szervezi meg azok számára, akiknek szülei, nevelői, gondozói munkavégzésük, munkaerőpiaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni. A napközbeni ellátás keretében biztosított szolgáltatások időtartama lehetőleg a szülő munkarendjéhez igazodik.


(2)       A gyermekek napközbeni ellátását különösen az olyan gyermek számára kell biztosítani

            a./        akinek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége,

            b./        akit egyedülálló, vagy időskorú személy nevel, vagy akivel együtt a családban 

három vagy több gyermeket nevelnek, kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási díjban részesül,

c./        akinek a szülője, gondozója szociális helyzete miatt az ellátásáról nem tud gondoskodni.


(3)       A napközbeni ellátás intézményi formái:

            napköziotthonos óvoda, általános iskolai napköziotthon


IV.


Záró rendelkezések


12.§.


(1)       E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.


(2)       A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(3)       E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló többször módosított 1997.évi XXXI.tv-ben, továbbá a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló többször módosított 133/1997. (VII.29.) Korm.rendeletben és a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló többször módosított 149/1997. (IX.10.) Korm.rendeletben  foglaltakat kell alkalmazni.


(4)       E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Harta Nagyközség Önkormányzat a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 15/2004. (IX.15.) Ök. rendelete.




                            András István sk.                                                  Tóth Zoltán sk.

                             polgármester                                                            jegyző






Záradék: a rendelet 2011. február hónap 18. napján kihirdetésre került.

Tóth Zoltán sk.

                 jegyző