Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelete

az ingatlantulajdonosoknál keletkező szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 05. 10- 2016. 08. 31

Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének

a 8/2014.(IV.28.) és a 11/2015.(V.04.) önkormányzati rendelettel

módosított 20/2012.(XII.13.) önkormányzati rendelete


az ingatlantulajdonosoknál keletkező szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról


Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában és a (2) bekezdésben, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Hgt) 88.§ (4) bekezdés a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a hulladékkezelési közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja meg:


Általános rendelkezések


1.§


(1) Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás tartamát az alábbiak szerint határozza meg: a közszolgáltatás körébe tartozó hulladék átvétele, elszállítása, kezelése, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással érintett hulladékgazdálkodási létesítmény fenntartása és üzemeltetése.


(2) A rendelet hatálya Harta Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.


(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a nagyközség közigazgatási területén lévő ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, birtokosára és használójára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) ideértve azt az esetet is, amikor az ingatlan tulajdonosa egyben a hulladék termelője, birtokosa.


(4) 1A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a települési hulladék alábbi fajtáira:

  • háztartási hulladék,

  • háztartási hulladékhoz hasonló hulladék,

  • elkülönítetten gyűjtött hulladék,

  • lomhulladék,

  • építési-, bontási hulladék,

  • közterületen elhagyott hulladék.


(5) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékra, valamint a települési folyékony hulladékra és a velük összefüggő tevékenységre.


(6) A kötelező közszolgáltatást a tulajdonosoknak nem kell azokon a beépítetlen ingatlanokon igénybe venni, amelyeken települési szilárd hulladék nem keletkezik, és nem gyülemlik fel.


2.§.


(1) A települési szilárd hulladék átvételével, elszállításával, kezelésével, valamint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással érintett hulladékkezelési létesítmény fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátására az Önkormányzat az IZSÁK-KOM Nonprofit Kft.2 – továbbiakban: közszolgáltató -(6070. Izsák Vadas dűlő 0394/6. hrsz) – vel köt közszolgáltatási szerződést.


(2) A hulladékkezelési létesítmény: 6070. Izsák Vadas dűlő 0394/6. hrsz, mely 100 százalékos önkormányzati tulajdonban van.


(3) IZSÁK-KOM Nonprofit Kft.3 a közszolgáltatási feladatokat teljes körűen látja el.



A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának rendje és módja, a közszolgáltató

és az ingatlantulajdonos ezzel összefüggőjogai és kötelességei, valamint

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemei.


3.§


(1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a közszolgálati szerződés, valamint a Hgt. és a végrehajtási rendeletben foglaltak szerint köteles ellátni.


(2) A hulladék összegyűjtése, elszállítása hetenkénti gyakorisággal történik a közszolgáltató által előre meghatározott időpontokban, a szállítási naptár szerint.


(3) Az esetlegesen elmaradt gyűjtést 24 órán belül vagy az akadály elhárulását követően haladéktalanul köteles elvégezni. A 24 órát meghaladó ürítés esetén a közszolgáltató köteles legalább egy nappal előbb írásban (szórólapon) értesíteni az érintetteket a gyűjtés tényleges időpontjáról.


(4) Ahol az egyedi gyűjtés technikai és műszaki okok miatt nem megoldható (tanyai lakott helyek stb.), ott a közszolgáltató konténeres gyűjtőedényzetet köteles biztosítani.


(5) A közszolgáltató évente egy alkalommal köteles lomtalanítási akciót szervezni az önkormányzattal egyeztetett időpontban. A lomtalanítás pontos idejéről a lakosságot a közszolgáltató az éves szállítási naptár, illetve szórólap kiküldésével köteles tájékoztatni.

4.§


(1) A közszolgáltató köteles az általa összegyűjtött hulladékot a 2.§. (2) bekezdésében megjelölt lerakóhelyre beszállítani.


(2) A hulladék szállítása az e célra szolgáló zártrendszerű célgéppel végezhető. Ennek során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállítójárműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán ne szóródjon és más környezetszennyeződést ne okozzon.


(3) Az ürítésből vagy szállításból eredő szennyeződés esetén a közszolgáltató a hulladék eltakarításáról, a területszennyeződés mentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.


5.§


(1) A közszolgáltató a tulajdonos részére, ha az saját tulajdonú gyűjtőedényzettel nem rendelkezik a tárolhatóság és az ürítési gyakoriság figyelembevételével a gyűjtőedényzetet használatba adja.


(2) A használatba adott gyűjtőedényzet tulajdonjoga a közszolgáltatót illeti meg.


(3) A közszolgáltató által használatba adott gyűjtőedényzet használatáért az ingatlan tulajdonosa költségalapon meghatározott bérleti díjat fizet.


(4) Amennyiben a gyűjtőedényzet meghibásodása bizonyítottan a gondatlan ürítés során történt, javításának, kicserélésének költségei a közszolgáltatót terhelik, függetlenül a gyűjtőedényzet tulajdonosától.


6.§


(1) Az ingatlanon keletkező és ott összegyűjtött hulladékot a tulajdonosnak az elszállítás napján – reggel 6 óráig – kell az ingatlan előtti útszakasz melletti közterületre kihelyezni oly módon, hogy azok a közlekedés biztonságát ne veszélyeztessék, a közterületet ne szennyezzék, és abban kárt ne tegyenek.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon kívüli időpontban a hulladék közterületen történő tárolása, illetve elhelyezése tilos, kivéve a lomtalanítás időszakában az erre kijelölt helyeken.


(3) Az elszállításra váró hulladékot csak a közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényzetben, az azt meghaladó mennyiséget pedig csak műanyagzsákban lehet kihelyezni, amelyben legfeljebb 20 kg súlyú hulladék helyezhető el. Figyelemmel kell lenni arra, hogy a hulladék nem tartalmazhat olyan tárgyat, amely a szállító munkások épségét veszélyezteti, vagy a szállító jármű műszaki berendezéseit megrongálja.


(4) A (3) bekezdésben foglaltaknak nem megfelelően kihelyezett hulladék elszállítását a szolgáltató megtagadhatja.


(5) A gyűjtőedényzet tisztántartásáról, fertőtlenítéséről annak tulajdonosa (bérlet esetén: használója) szükség szerint de legalább kéthavonta gondoskodni köteles.


(6) A gyűjtőedényeket a szállítás napját kivéve közterületen tárolni tilos.


(7) A közterületen szervezett rendezvény során keletkezett hulladék tárolásáról, szállításáról, ártalommentes elhelyezéséről – a közszolgáltatóval kötött külön szerződés alapján – a rendezvény szervezője köteles gondoskodni.


7.§


A közterületen az ürítés céljából kihelyezett hulladékot válogatni, közterületre kiszórni, valamint másnak a gyűjtőedényébe – annak engedélye nélkül- hulladékot elhelyezni tilos.


8.§


A kötelező közszolgáltatásba újonnan bekapcsolódó tulajdonos a közszolgáltatónak köteles bejelenteni, hogy a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté vált. Tulajdonváltozás esetén a bejelentési kötelezettség az új tulajdonost terheli.

9.§.


(1) Tulajdonos változás esetén az ingatlan új tulajdonosa 15 napon belül köteles e tényt a köz-

szolgáltatónak írásban bejelenteni, és a szükséges szerződéskötési kötelezettségének eleget tenni. A korábbi tulajdonost a díjfizetési kötelezettség a bejelentés hónapjának utolsó napjáig terheli.


(2) Nem kell közszolgáltatási díjat fizetni a lakatlan ingatlan esetében arra az időre, amíg azt nem lakják, vagy használatát szüneteltetik. A lakatlanság és a használat megszüntetésének tényét a tulajdonos köteles a közszolgáltató felé – a változást követő 15 napon belül – bejelenteni.


(3) Nem teljesített és nem pótolt szolgáltatásért díj nem számítható fel. Az emiatt visszajáró arányos összeget beszámítással, vagy visszafizetéssel kell elrendezni.



10.§


A tulajdonos és a közszolgáltató közötti szerződésnek tartalmaznia kell:

a.) a szerződő felek megnevezését,

b.) a közszolgáltató tulajdoni szerkezetét, a feladatellátási gyűjtőkörzet leírását,

c.) értelmező rendelkezések a közszolgáltatás körébe tartozó hulladékokról,

d.) a közszolgáltató tevékenységére vonatkozó általános szabályokat,

e.) a hulladékgyűjtés és szállítás részletes feltételeit,

f.) a közszolgáltató és az ingatlantulajdonosok kötelezettségeit,

g.) az Izsáki Regionális hulladéklerakó üzemeltetése és a vegyesen gyűjtött hulladék ártalmatlanításának szabályait,

h.) az Önkormányzat kötelezettségeit,

i.) a közszolgáltatás finanszírozásának elveit és módszereit,

j.) a szerződés hatályát, a megszűntetés és a szerződésszegés eseteit,

k.) záró rendelkezéseket,

l.) mellékletként a hatályos díjakat.



Közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályok


11.§


(1) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlan 1.§.(3) bekezdésében rögzített tulajdonosának személyi adataira vonatkozóan kötelezően adatot kell szolgáltatnia a Közszolgáltatónak a kötelező szolgáltatásba történő bevonásáról szóló értesítéssel egyidejűleg.


(2) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait (név, születési hely és idő, lakcím) jogosult nyilvántartani és kezelni.


( 3) A Közszolgáltató a nyilvántartott személyi adatokat kizárólag a közszolgáltatási feladatai ellátásával és jogai érvényesítésével kapcsolatban használhatja fel, jogosulatlannak nem adhatja át.


(4) A közszolgáltatási kötelezettség megszűntetését követően a személyes adatokat a nyilvántartásból 5 napon belül törölnie kell a Közszolgáltatónak. Szolgáltatási díj tartozás fennállása, meg nem fizetése esetén a köztartozás behajtásáig, illetve a végrehajtás elévüléséig tarthatja nyilván a személyi adatokat a Közszolgáltató.


(5) A Közszolgáltató köteles a személyes adatok kezelésére jogosult (felelős) személyt, a nyilvántartás formáját, módját, valamint a szabályait a jogosulatlan betekintés megakadályozása érdekében szabályozni.


(6) A személyes adatok kezelésének és az adatvédelmi követelmények megszegése esetén a Btk., károkozás esetén a Ptk. szabályai az irányadók.


(7) A Közszolgáltató a (2) bekezdésben felsorolt személyes adat pontosítása, kiegészítése céljából adatszolgáltatást kérhet Harta Nagyközség Jegyzőjétől. Az adatszolgáltatás díját a vonatkozó hatályos jogszabály határozza meg.



A közszolgáltatás kedvezményes igénybevétele4


12.§.


  1. Egy fős háztartás esetében, ha az ott lakó tárgy év január 01-én a 70. életévét betöltötte Harta Nagyközség Önkormányzata térítésmentesen használatba ad számára 1 db 60 literes gyűjtőedényt.


  1. A kérelmek benyújtási határideje tárgyév május 15-e.

A fenti határidő lejártát követően benyújtott kérelmek esetén a kérelem benyújtását követő negyedévtől jogosult a kérelmező a kedvezményre.

A jogosultsági feltétel év közbeni bekövetkezése esetén, a kérelem benyújtását követő negyedévtől jogosult a kérelmező a kedvezményre.


  1. A kezdeményezettek köréről az önkormányzat folyamatosan tájékoztatja a szolgáltatót.


  1. Amennyiben – a lakók számát illetően – változás történik, azt a tulajdonos 15 napon belül köteles az önkormányzatnál bejelenteni.

Záró rendelkezések


13.§.


E rendelet 2013. január 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az ingatlantulajdonosoknál keletkező települési szilárdhulladék kezelésével kapcsolatos hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló többször módosított 17/2011.(XII.21.) önkormányzati rendelet.

A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



András István sk.                                                             Tóth Zoltán sk.

                                       polgármester                                                                       jegyző



Záradék: A rendelet 2012. december hónap 13. napján kihirdetésre került


Tóth Zoltán sk.

jegyző


*5  1. számú melléklet a 20/2012(XII.13.) önkormányzati rendelethez





















1 Módosította a 8/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályba lépett 2014. április 29.

2 Módosította a 8/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályba lépett 2014. április 29.

3 Módosította a 8/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet 2. §-a, hatályba lépett 2014. április 29.

4 Módosította a 8/2014.(IV.28.) önkormányzati rendelet 3. §-a, hatályba lépett 2014. április 29.

*5 Hatályon kívül helyezte a 11/2015.(V.04.) önkormányzati rendelet 2015. május 10-től