Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2013. (IX.23.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

Hatályos: 2013. 09. 24

Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




I. Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére és – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.


(2) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra.




II. Támogatás nyújtása államháztartáson kívülre


1. Az átadott támogatás forrása


2. §


Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére felhalmozási vagy működési célú támogatás nyújtható.




2. A támogatás nyújtásának alapelvei, a támogatás odaítélése


3. §


(1) Önkormányzati támogatás kérelem alapján nyújtható. A kérelemre történő támogatás nyújtása esetén elsősorban az önkormányzat érdekében végzett tevékenység támogatására kell törekedni.


(2) Önkormányzati támogatásban az részesülhet, amely szervezet megfelelő írásbeli kérelmet nyújt be, és valamennyi szükséges mellékletet csatol.


4. §


(1) A  kérelmet a polgármesternek címezve kell benyújtani.


(2) A támogatottal szerződést kell kötni, melyben a döntéshozó által meghatározottak szerint a támogatás célját, vissza nem térítendő támogatás esetén az elszámolás határidejét és formáját, visszatérítendő támogatásnál a visszafizetés ütemezését rögzíteni kell.

(3) Az elszámolást elmulasztó támogatott részére az elszámolási határidő lejártát követő 3 évig önkormányzati támogatás nem folyósítható.




3. Támogatási szerződés módosítása


5. §


(1) A támogatási szerződés módosítására a felhasználás célja és az elszámolási határidő vonatkozásában kerülhet sor, egy alkalommal, a támogatott elszámolási határidő lejárta előtt benyújtott írásbeli kérelmére.


(2) A módosításról  az elbíráló dönt.




III. Államháztartáson kívüli forrás átvétele


6. §


(1) Államháztartáson kívüli forrás átvételéről a képviselő-testület dönt.


(2) Átvételre felajánlott ingó vagy ingatlan vagyon esetében a képviselő-testület a döntés meghozatalához be kell mutatni annak forgalmi értéket, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket és egyéb kötelezettségeket legalább három évre vonatkozóan, továbbá javaslatot kell tenni a hasznosítás mikéntjére és a vagyontárgy besorolására.


(3) A forgalmi érték meghatározásához ingatlan esetében ingatlanforgalmi szakértői véleményt, ingó esetében tárgyszakértői véleményt kell beszerezni.




IV. Záró rendelkezések


7.§


(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően

a) benyújtott támogatási kérelmekre

b) kezdeményezett támogatási szerződésmódosításra,

c) felajánlott államháztartáson kívüli forrás átvételére kell alkalmazni.




András István sk.

polgármester

Tóth Zoltán sk.

jegyző


Záradék: A rendelet 2013. szeptember hónap 23. napján kihirdetésre került.



Tóth Zoltán

jegyző