Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (XI.18.) önkormányzati rendelete

A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2013. 11. 19- 2014. 05. 30

Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikke (2) bekezdése alapján, valamint a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(X.4.)BM rendeletben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


(1) A rendelet hatálya kiterjed Harta Nagyközség közigazgatási területén állandó bejelentett lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyre.


Ez alapján a rendelet hatálya kiterjed:

  • magyar állampolgárra
  • állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándoroltra
  • letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre
  • a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre
  • hontalanokra


2. §


(1) A szociális ellátásra való jogosultat érintő jog, és kötelezettség megállapítására továbbá a hatósági ellenőrzésre (továbbiakban: szociális igazgatási eljárás) a közigazgatási hatósági  eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit, illetve a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi  III. tv. (a továbbiakban: Szt.) és a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. (a továbbiakban: Gyvt.) rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A szociális ellátás iránti kérelmet a Hartai Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) az e célra rendszeresített igénylőlapon lehet benyújtani. A kérelmező köteles a kérelemben feltüntetett igazolásokat, mellékleteket, a kérelméhez csatolni.


(3) A kérelmező a kérelemben írásbeli hozzájárulását adja ahhoz, hogy a helyi adóhatóság és a NAV Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága a Hivatalt a család jövedelmi viszonyairól informálhatja. A  Hivatal az adatokat  köteles bizalmasan kezelni és azokat kizárólag a felhatalmazásnak megfelelő célra felhasználni.


3. §


(1) A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlás költségéhez előzetes igény bejelentés alapján a központi költségvetés vissza nem térítendő támogatást biztosít, melyet az önkormányzat az erdőgazdálkodó által biztosított tűzifa vásárlására fordíthat a szociálisan rászoruló helyi lakosság természetbeni támogatása céljából.


4. §


(1) Az önkormányzat a Belügyminisztérium felé jelzett igény alapján, kemény lombos fafajta esetében 12.000 Ft/erdei m3 + Áfa összegű támogatásban részesül, mely összeg az erdőgazdálkodók által szabott kedvezményes ár részbeni fedezetéül szolgál, melyet az önkormányzat 2.000 Ft/erdei m3 + Áfa összeggel, valamint a szállítási költség  + Áfa összegével egészít ki.


5. §


(1) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból származó, illetve őstermelői tevékenységből származó – jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a  kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelme venni.


(2) A jövedelmi viszonyok igazolására szolgáló iratok különösen:

a.) rendszeres pénzellátással rendelkező személyek esetében a pénzellátás folyósításának igazolószelvénye , illetőleg megállapító határozata,


       b.) jövedelemmel rendelkező személyek esetében:

            - foglalkoztatottaknál a munkáltató által kiállított hivatalos kereseti igazolás,

- egyéni vállalkozók, gazdasági társaság tagjai esetében a tárgyévet megelőző év személyi jövedelemadójának mértékéről szóló adóhatósági igazolás, valamint a tárgyévre vonatkozó időszak,


6.§


(1) Természetben nyújtott szociális tűzifa támogatásra az a tűzifával fűtő hartai lakos jogosult,


a.) akinek családjában az egy főre eső jövedelme nem haladja meg:


  • egyedül élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át (71.250,- Ft),
  • gyermekét egyedül nevelő szülő, ahol az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át (57.000,- Ft)


b.) aki, családban élő és a  támogatás igénylésekor érvényes lakásfenntartási támogatásban    részesül.

c.) aki, hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.


(Az egy jogosultra eső tűzifa mennyisége a beérkezett kérelmezők számának függvényében egységesen kerül megállapításra.)


 (2)  A támogatás iránti igényeket legkésőbb 2014. január 15. napjáig lehet benyújtani.


7.§


(1) Az önkormányzat a támogatást 2014. február 15-ig használhatja fel, és a felhasználásról 2014. március 31-ig a Magyar Államkincstár Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága felé köteles elszámolni.


8.§


(1) A rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba és 2014. június 01-napján hatályát veszti.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



András István sk.

polgármester

Tóth Zoltán sk.

jegyző




Záradék: A rendelet 2013. november hónap 18. napján kihirdetésre került.

                       

                       

Tóth Zoltán sk.

jegyző