Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatról szóló 8/2009.(VI.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 21- 2013. 12. 21

Harta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdés és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

A közterületek használatról szóló 8/2009.(VI.12.) önkormányzati rendelet a következő §-sal egészül ki:

„15.§

 A közterület filmforgatási célú használata


(1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.


(2) A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele nem haladhatja meg a 90 napot. A közterület filmforgatási célú igénybevétele, ugyanazon film forgatása esetében, ugyana­zon időintervallum alatt összességében az 5 hektárt nem haladhatja meg.


(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.


(5) A Képviselő-testület a település közigazgatási területén nem határoz meg turisztikailag ki­emelt területet.


(6) A kérelmező a tevékenysége gyakorlása során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától. A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterületet használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(7) Ha az Mktv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

(8) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj

a)    forgatási helyszín esetében:           200 Ft/m2/nap,

b)    technikai kiszolgálás esetében:           150 Ft/m2/nap,

c) stábparkolás esetében:                   100 Ft/m2/nap.


(9) Mentes a díjfizetés alól az Mgtv.szerinti közérdekű célokat (oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú) szolgáló vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg a 30 napot.”


2.§


(1)   Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, majd a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

(2)   A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.





András István sk.

polgármester

Tóth Zoltán sk.

jegyző




Záradék: A rendelet 2013. december hónap 20. napján kihirdetésre került.

                       

                       

Tóth Zoltán sk.

jegyző