Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2015. (V.4.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 06. 01

Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselõ-testületének

9/2015.(V. 04.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Harta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatóhelyettesi szervezetének Katasztrófavédelmi Hatósági Osztálya és Harta Nagyközség Önkormányzata Pénzügyi-gazdasági, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1.§ (1) A rendelet tárgyi hatálya a közüzemi csatornahálózattal nem rendelkező, a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz ( a továbbiakban: nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz) begyűjtésére terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya azokra az ingatlanhasználókra terjed ki, akiknél nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.


2. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai


2.§ A közszolgáltatás tartalma a Harta Nagyközség területén keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése, átvétele, elszállítása és átadása az ártalmatlanítást végző átadó helyre.


3. A közszolgáltatás ellátásának rendje


3.§ (1) A települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerzõdés a tulajdonos és a szolgáltató között az erre vonatkozó írásos szerzõdés megkötését követõen és/vagy a szolgáltatás igénybevételével jön létre.


(2) Az üdülő- és a más időlegesen nem használt, vagy beépítetlen ingatlanokkal kapcsolatosan a közszolgáltatóhoz írásban bejelentés tehető, ha az adott időszakban az ingatlanon háztartási szennyvíz nem keletkezik, és az ingatlanban bejelentett lakóhelyet senki sem létesített. A bejelentett időszakban az igénybevétel nem kötelező.


4.§ (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatást a képviselő-testület döntése alapján Harta Nagyközség közigazgatási területén a TI-TÓ Csatornatisztító és Szolgáltató Kft (6320 Solt, Fűzfa u.25.) (a továbbiakban: közszolgáltató) látja el.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet kizárólag a Solt, 019/2 hrsz. alatti szennyvíztisztító telep szennyvízbefogadó műtárgyában szabad leereszteni és ártalmatlanításra átadni.


4. A közszolgáltatónak a közszolgáltatással kapcsolatos jogai és kötelességei


5.§ (1) A közszolgáltató köteles


a) az ingatlanhasználó igénye alapján 72 órán belül a közszolgáltatást biztosítani és elvégezni, a bejelentett igényekről nyilvántartást vezetni,


b) legalább 1 hónappal korábban az érintett ingatlanhasználókat az önkormányzathoz megküldött hirdetmény formájában tájékoztatni a közszolgáltatás megváltozott feltételeiről,


c) a használaton kívüliként bejelentett ingatlanokra ilyen esetekben alkalmazandó díjfizetési szabályok alkalmazásáról,


d) A szolgáltató köteles a szolgáltatást igénybe vevõ részére számlát és a számla

mellékletét képezõ "ellenõrzõ szelvény"-t kiállítani, melynek megrendelõnél

maradó példánya az önkormányzat által nyújtott lakossági támogatás

igénybevételének bizonylatát képezi.

  

   e) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet elszállítani, kivéve, ha megalapozottan felmerül az elszállítandó szennyvíz veszélyessége az ürítést végzők vagy más személyek egészségére, a szállító jármű vagy a szennyvíztisztító telep és műtárgyainak rendeltetésszerű működésére.


(2) A közszolgáltató jogosult a közszolgáltatással összefüggésben az ingatlanhasználó alábbi személyes adatait nyilvántartani, kezelni és ezek módját szabályozni:


a) családi és utónév


b) születési családi és utónév


c) születési hely és idő


d) anyja neve


e) állandó lakóhelye


f) a használatában álló érintett ingatlan címe


(3) Szervezetek esetében az érintett ingatlan címén kívül a közszolgáltató a szervezet nevét, székhelyét, adószámát vagy más nyilvántartási azonosító számát tartja nyilván és kezeli.


(4) A közszolgáltató jogosult a használaton kívüliként bejelentett ingatlanok ilyen minőségét valószínűsító közüzemi számlát vagy lakcímnyilvántartási igazolást kérni az ingatlanhasználótól.


(5) A közszolgáltatónak a tárgyévet követő március 1. napjáig az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről a vízügyi hatóságnak és ingatlanonkénti bontásban a települési önkormányzatnak adatot kell szolgáltatnia.


5. Az ingatlanhasználónak a közszolgáltatással kapcsolatos jogai és kötelességei


6.§ (1) Az ingatlanhasználó köteles


a) köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a

közszolgáltatást és a rendelet mellékletében meghatározott közszolgáltatási díjat megfizetni az igénybevételt követően készpénzben vagy a szolgáltató által meghatározott egyéb módon


b) az ingatlanhasználat megkezdését követő 15 napon belül a közszolgáltató részére a személyes vagy szervezeti adatait rendelkezésre bocsátani.


c) a közüzemi csatornahálózatra való rácsatlakozás tényét a közszolgáltatónak bejelenteni


d) az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlanon belüli környezetszennyezést kizáró, mások életét és testi épségét nem veszélyeztető módon gyűjteni.


e) az igénybejelentést követő 24 órában biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát


(2) Az ingatlanhasználó jogosult az adott ingatlan használaton kívüliségét a közszolgáltató felé bejelenteni és a díjfizetés ilyen esetben alkalmazandó szabályainak alkalmazását kérni.


6. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elemei


7.§ A közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos jogviszonyt írásba kell foglalni bármely fél kezdeményezésére legkésőbb az igénybevétel megkezdéséig. A közszolgáltatási szerződés tartalmazza:


a) a felek megnevezését, azonosító adatait,


b) az érintett ingatlan azonosító adatait,


c) a szerződés tárgyát,


d) a begyűjtés minimális gyakoriságát


e) a felek jogait, kötelességeit,


f) a közszolgáltatási díj mértékét, alkalmazásának feltételeit, megfizetésének módját


g) a szerződés hatályát, megszűnésének, megszegésének eseteit


7. A személyes adatok kezelésére vonatkozó szabályok


8.§ (1) A közszolgáltató az ingatlanhasználók személyes adatait a közszolgáltatás működtetésével kapcsolatosan a szerződő felek azonosítása, díjfizetési kötelezettségének teljesítése céljából, az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló törvény rendelkezéseit szem előtt tartva tarthatja nyilván és kezelheti.


(2) A közszolgáltató a közszolgáltatási kötelezettség és az erre vonatkozó szerződési viszony illetve tartozás esetén annak fennállása alatt kezelheti a személyes adatokat. Ezt követően azokat 5 napon belül kell törölnie a nyilvántartásából.


(3) A személyes adatokat tartalmazó nyilvántartásból a közszolgáltató csak a közszolgáltatási díj behajtására jogosult adóhatóság részére szolgáltathat adatokat.


8. Záró rendelkezés


9.§ Ez a rendelet 2015. június 1-jén lép hatályba.




Dollenstein László                                                            dr. Sárközi Zsolt

                                   polgármester                                                                          jegyzô


Záradék: Kihirdetve 2015. május 4.



                                                                                                                         dr. Sárközi Zsolt

                                                                                                                                jegyzõ



Melléklet



A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének közszolgáltatási díja:




Az egytényezős közszolgáltatási díj: 2450 Ft / M3



Az ár az ÁFÁ-t nem tartalmazza.