Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (X.10.) önkormányzati rendelete

Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016. (X.10.) önkormányzati rendelete a Harta Nagyközség Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) módosításáról

Hatályos: 2016. 11. 01- 2016. 11. 01


Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2016. (X.10.) önkormányzati rendelete a Harta Nagyközség Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) módosításáról


Harta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Harta Nagyközség Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2015.(IV.27.) önkormányzati rendelet 4. melléklet I./4. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi-gazdasági, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1.§ Az SZMSZ 2.§ (1) bekezdésében az „E-mail:” szövegrész után a jelenlegi szövegrész helyébe a „harta@harta.hu” szövegrész lép.


2.§ (1) Az SZMSZ 15.§ (1) bekezdésének a) pontja második sorának helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Tagok száma: 5 fő”

(2) Az SZMSZ 15.§ (1) bekezdésének b) pontja második sorának helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Tagok száma: 3 fő”


3.§ Az SZMSZ 40.§-ának helyébe az alábbi rendelkezés lép:

40.§ (1) Az eredeti javaslat elhangzása után a képviselő-testület tagjai módosításokat javasolhatnak, új javaslatokat tehetnek, illetve ezekre tekintettel a korábbi javaslatok visszavonhatók, módosíthatók.

(2) A módosítással kapcsolatosan alapesetben külön eljárás nincs, a nem több pontból álló határozati javaslat csak egy részének módosítására irányuló javaslatot is új javaslatként kell kezelni az eredeti határozat módosított formájában.

(3) Több pontból álló eredeti javaslat módosítása esetén a polgármester a módosítási javaslatok elhangzása után megkérdezi, hogy egyetért-e mindenki az elhangzott javaslatokkal. Egyhangú egyetértés esetén a módosítottnak tekinthető javaslatot egyben teszi fel szavazásra. Egyet nem értés esetén minden javaslatról külön kell dönteni, majd a módosított javaslat egészéről.

(4) Amennyiben egy döntéshez több javaslatról kell dönteni, a szavazás sorrendje a következő: polgármester a javaslatokat

a) amennyiben a javaslatok között összegszerűségből adódó különbség nincs, az előterjesztésük időrendje szerint,

b) amennyiben valamely kérdés eldöntéséhez összegszerűen kell határozatot hozni, a legmagasabb összeggel kezdve csökkenő sorrendben teszi fel szavazásra addig, ameddig nem születik határozat.

(5) Amennyiben az igen szavazatok kisebbségben vannak, a javaslat elutasítottnak tekintendő. Amennyiben nem születik határozat, mert az igen szavazatok száma a jelenlévő képviselő-testületi tagok számának a felével egyezik meg, a polgármester javasolhatja a kérdésben az újraszavazást. Ha a kérdésben nincs az ülésen újraszavazás, a soron következő ülésen döntési javaslattal újból naprendre kell tűzni a témát.”


4.§ Az SZMSZ 54.§ (2) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A bizottság ülését az elnök, akadályoztatása esetén a legidősebb nem akadályozott képviselő bizottsági tag (korelnök) hívja össze és vezeti.”


5.§ A rendelet 2016. november 1-jén lép hatályba, majd az azt követő napon hatályát veszíti.


             Dollenstein László sk.                                              Dr. Sárközi Zsolt sk.

                  polgármester                                                                  jegyző



Kihirdetve: Harta, 2016. október 10.


                                                                                                 Dr. Sárközi Zsolt sk.

                                                                                                         jegyző