Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2016. 12. 01- 2017. 03. 31


Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének

15/2016.(XII.01.) számú rendelete

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről


Harta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.)  26.§-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Harta Nagyközség Önkormányzata Pénzügyi-gazdasági, településfejlesztési és ügyrendi bizottsága véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1.§

Harta Nagyközség Önkormányzata természetbeni szociális ellátás formájában nyújtott rendkívüli települési támogatásként (tüzelőanyag-támogatás) a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatására a belügyminiszter által 2016. augusztus 22-én kiírt pályázat feltételeinek figyelembevételével szociális célú tűzifát biztosít az arra rászorultaknak.

2. §

(1) Tüzelőanyag-támogatásra  az a tűzifával fűtő hartai lakos jogosult, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

a.) aktív korúak ellátására, vagy

b.) időskorúak járadékára, vagy

c.) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – rendszeresen folyósított települési támogatásra jogosult, vagy

d.) akinek családjában a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek.


(2) Különös méltánylást érdemlő esetben, így különösen életveszély, a háztartás fűtésének teljes körű megoldatlansága esetén a jegyző által elvégzett környezettanulmány alapján az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek meg nem felelő rászorult is jogosult a támogatásra.


(3) A beérkezett kérelmek és a tüzelőanyag-támogatásra fordítható pénzügyi forrás figyelembevételével támogatásban részesíthető az a tűzifával fűtő hartai lakos is,

a.) aki egyedül él és jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át (85.500,- Ft),

b.) akinek családjában az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-át (57.000,- Ft)


(4) Egy háztartásból csak egy személy jogosult a támogatásra.


3.§

(1)  A támogatás iránti igényeket 2017. január 2-től 2017. január 13. napjáig lehet benyújtani.


(2)  A  támogatás összegét a beérkezett kérelmek és a tüzelőanyag-támogatásra fordítható pénzügyi forrás figyelembevételével kell megállapítani egyenlő mértékben, de háztartásonként legfeljebb 5 m3 mennyiségben.


(3) A támogatásban részesülőktől az önkormányzat ellenszolgáltatást nem kér.


4.§

Az itt nem szabályozott kérdésekben az egyes szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet és az Szt. illetve a végrehajtására kiadott egyéb rendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni.

5.§

A rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba és 2017. április 1-jén hatályát veszti.

                  

Dollenstein László s.k.

polgármester

                                                       dr. Sárközi Zsolt s.k.

                                                    jegyző


Záradék:

Kihirdetve: 2016. december 1.                                                  



                                                       dr. Sárközi Zsolt s.k.

                                                       jegyző