Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 01- 2016. 10. 01


Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

9/2016. (IX.30.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) módosításáról


Harta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.)  1.§ (2) bekezdésében, a 25.§ (3) bekezdésében, a 26.§-ban, a 45.§ (1) a) pontjában, (7) bekezdésében, a 92.§ (1), (2) bekezdése és a 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Harta Nagyközség Önkormányzata Pénzügyi-gazdasági, településfejlesztési és ügyrendi bizottsága véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:


1.§

A R. 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 „(2) A jegyző lakásfenntartási támogatásban részesíti azt a kérelmezőt, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élőnél 300%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. A vagyonnal kapcsolatos nyilatkozatot a jegyző, illetve a nevében eljáró ügyintéző minden esetben ellenőrzi a földhivatali nyilvántartásban.

 

2. §

A R. 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani oly módon, hogy annak havi összege:


a) 4000 Ft, amennyiben a háztartásban élők egy főre jutó jövedelmének összege meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élőnél 250%-át,


b) 6000 Ft, amennyiben a háztartásban élők egy főre jutó jövedelmének összege meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, de nem éri el annak 200%-át, egyedül élőnél meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, de nem éri el annak 250%-át,


c)  8000 Ft, amennyiben a háztartásban élők egy főre jutó jövedelmének összege nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élőnél 200%-át.


3. §

A R. 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatás havi összege 5000 Ft, amennyiben a pályázó háztartásában élők egy főre jutó jövedelmének összege nem éri el annak 500%-át.


4. §

A R. 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

16.§ (1) A képviselő-testület a polgármester javaslatára keretösszeget, a jogosultság egyes feltételeit és a támogatás mértékét, módját határozhatja meg szociálisan hátrányos helyzetű személyeknek, gyermekeknek a karácsonyi támogatására.”


(2) A R. 16. § (3) bekezdésében a „felkéri” szövegrész helyébe a „felkérheti” szövegrész lép.


5. §

A R. II. fejezete kiegészül az alábbi 8. címmel és 16/A. §-sal:


8. Iskolakezdési támogatás


„16/A § (1) A képviselő-testület a polgármester javaslatára keretösszeget, a jogosultság egyes feltételeit és a támogatás mértékét, módját határozhatja meg szociálisan hátrányos helyzetű, óvodába, általános vagy középiskolába járó gyermekeknek az iskolakezdési támogatására.


(2) A képviselő-testület döntése alapján a polgármester az érintettek kérelme és külön jövedelemvizsgálat nélkül iskolakezdési támogatásban részesíti a képviselő-testületi határozatban foglaltaknak megfelelő személyeket.


(3) A polgármester a képviselő-testület elé terjesztendő javaslatának megtételéhez felkérheti a köznevelési intézményeket, a szociális szolgáltatást nyújtó intézményt, a gyermekjóléti és családsegítő szolgálatot illetve a jegyzőt a rászorult személyekre vonatkozó javaslat megtételére.


6. §

(1) A R. 17. § (1) bekezdés a) pontjában az „Öregcsertő” szövegrész helyébe a „Dunapataj” szövegrész lép.

(2) A R. 17. § (2) bekezdésében az „Öregcsertő Község” szövegrész helyébe a „Dunapataj Nagyközség” szövegrész lép

7. §

A rendelet október 1-jén lép hatályba, majd az azt követő napon hatályát veszíti.


                    Dollenstein László sk.                                                              Dr. Sárközi Zsolt sk.

                          polgármester                                                                             jegyző



Kihirdetve: Harta, 2016. szeptember 30.


                                                                                                 Dr. Sárközi Zsolt sk.

                                                                                                         jegyző