Harta Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2017. (I.31.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 01- 2017. 02. 01


Harta Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

1/2017. (I.31.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátások és szociális szolgáltatások helyi szabályairól szóló 7/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról


Harta Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2) bekezdésében és a 26.§-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Harta Nagyközség Önkormányzata Pénzügyi-gazdasági, településfejlesztési és ügyrendi bizottsága véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1.§

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: R.) 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. Karácsonyi támogatás


16.§ (1) A képviselő-testület a decemberi hónapban a polgármester javaslatára keretösszeget állapíthat meg az önkormányzatnál közfoglalkoztatásban állók, az önkormányzati szociális ellátásban részesülők, valamint a család és gyermekjóléti szolgálat által javasolt, a 60. életévüket betöltött szociálisan rászorult vagy rendkívüli anyagi kiadásokkal járó élethelyzetbe került nyugdíjasok, egyedülállók, betegek, nagycsaládosok karácsonyi támogatására.


      (2) A támogatás mértékét külön kérelem és jövedelemvizsgálat nélkül a keretösszeg  

nagyságától függően állapítja meg a polgármester az önkormányzatnál közfoglalkoztatásban állók, a szociálisan rászorult vagy rendkívüli anyagi kiadásokkal járó élethelyzetbe került, 60. életévüket  betöltött nyugdíjasok részére legfeljebb 10 000 Ft/fő mértékig, az egyéb rendkívüli anyagi kiadásokkal járó élethelyzetbe került szociálisan rászorultak, betegek, nagycsaládosok, egyedülállók részére legfeljebb 25 000 Ft/fő mértékig”


2. §

A R. 16/A §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. Iskolakezdési támogatás


16/A § (1) A képviselő-testület a polgármester javaslatára keretösszeget határozhat meg azoknak a hartai lakóhelyű, szociálisan hátrányos helyzetű, az adott év szeptember hónapjában óvodába, általános vagy középiskolába járó gyermekeknek az iskolakezdési támogatására, akik a döntés meghozatalának hónapjában rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, vagy akiknek szülői, gondviselői, valamely rendszeres, az önkormányzat által folyósított szociális támogatásra jogosultak voltak, illetve amely gyermekek támogatását a gyermekjóléti szolgálat javasolja.


        (2) A támogatásról a polgármester külön kérelem és jövedelemvizsgálat nélkül dönt a

        meghatározott keretösszeg nagyságától függően, az alábbi mértékben:


                                      Óvodások: legfeljebb 10 000 Ft

Általános iskolások: legfeljebb 15 000 Ft

Középiskolások: legfeljebb 20 000 Ft


(3) A középiskolások esetében a támogatás igénybevételének feltétele az iskolalátogatási igazolás bemutatása."


3. §

        A rendelet 2017. február 1-jén lép hatályba.


                    Dollenstein László sk.                                                              Dr. Sárközi Zsolt sk.

                          polgármester                                                                                jegyző



Kihirdetve: Harta, 2017. január 31.


                                                                                                                   Dr. Sárközi Zsolt sk.

                                                                                                                              jegyző